Biorę kapustę i twaróg. Po chwili mam danie, które pomaga zachować płaski brzuch

Kapusta w tej wersji to coś więcej niż zwykły dodatek do obiadu. Lekko podsmażone liście w połączeniu z twarogiem, wędliną i orzeszkami ziemnymi tworzą danie, które syci, oczyszcza i pomaga utrzymać płaski brzuch. To propozycja idealna dla osób, które chcą jeść lekko, ale czuć przy tym prawdziwe zadowolenie po posiłku.
Taka kapusta syci, oczyszcza i pomaga trzymać formęTaka kapusta syci, oczyszcza i pomaga trzymać formę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | anastasia kamysheva

Kapusta jest źródłem błonnika, witaminy C i K oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Wspiera pracę jelit, ułatwia trawienie i pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Działa oczyszczająco i jest niskokaloryczna, dlatego świetnie sprawdza się w diecie odchudzającej.

Dodatek twarogu dostarcza białko, które wspomaga regenerację mięśni i stabilizuje poziom cukru we krwi. Z kolei orzeszki ziemne, choć są kaloryczne, to zawierają cenne tłuszcze nienasycone, które korzystnie wpływają na serce i pomagają zachować długotrwałe uczucie sytości.

Domowy gyros z kurczaka. Aby smakował wyśmienicie, nie zapomnij dodać do niego konkretnej przyprawy

Przepis na kapustę z twarogiem, wędliną i orzeszkami

Połączenie tych składników tworzy pełnowartościowe danie o zrównoważonym składzie. Jest kremowe, chrupiące i lekko orzechowe w smaku. To świetny pomysł na obiad lub ciepłą kolację, po której jest tylko uczucie lekkości i energii. Jak zrobić danie z kapusty i twarogu? Poznaj prosty przepis!

Składniki:

  • 3-4 liście białej kapusty (100 g),
  • 1/2 opakowania twarogu tłustego (100 g),
  • 2 plastry chudej wędliny (20 g),
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych (10 g),
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (5 g),
  • sól,
  • pieprz,
  • woda.

Sposób przygotowania:

Kapusta z twarogiem, wędliną i orzeszkami przepis
Pokrój składniki

Krok 1. Kapustę umyj i pokrój w cienkie paski. Wędlinę pokrój w kostkę. Orzeszki drobno pokrój.

Kapusta z twarogiem, wędliną i orzeszkami przepis
Rozgnieć twaróg

Krok 2. Twaróg rozgnieć widelcem.

Kapusta z twarogiem, wędliną i orzeszkami przepis
Podsmaż wędlinę

Krok 3. W rondelku rozgrzej olej. Następnie wrzuć wędlinę. Podsmaż przez chwilę, cały czas mieszając. 

Kapusta z twarogiem, wędliną i orzeszkami przepis
Dodaj kapustę i wodę

Krok 4. Dodaj kapustę i wlej trochę wody (około 1/2 szklanki). Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, czyli przez około 10 min. Co chwilę mieszaj. 

Kapusta z twarogiem, wędliną i orzeszkami przepis
Pod koniec dodaj twaróg i przyprawy

Krok 5. Pod koniec dodaj twaróg i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 

Kapusta z twarogiem, wędliną i orzeszkami przepis
Przełóż na talerz i posyp orzeszkami

Krok 6. Wyłóż na talerz i posyp orzeszkami. 

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki