Biorę kapustę i twaróg. Po chwili mam danie, które pomaga zachować płaski brzuch
Kapusta jest źródłem błonnika, witaminy C i K oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Wspiera pracę jelit, ułatwia trawienie i pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Działa oczyszczająco i jest niskokaloryczna, dlatego świetnie sprawdza się w diecie odchudzającej.
Dodatek twarogu dostarcza białko, które wspomaga regenerację mięśni i stabilizuje poziom cukru we krwi. Z kolei orzeszki ziemne, choć są kaloryczne, to zawierają cenne tłuszcze nienasycone, które korzystnie wpływają na serce i pomagają zachować długotrwałe uczucie sytości.
Domowy gyros z kurczaka. Aby smakował wyśmienicie, nie zapomnij dodać do niego konkretnej przyprawy
Przepis na kapustę z twarogiem, wędliną i orzeszkami
Połączenie tych składników tworzy pełnowartościowe danie o zrównoważonym składzie. Jest kremowe, chrupiące i lekko orzechowe w smaku. To świetny pomysł na obiad lub ciepłą kolację, po której jest tylko uczucie lekkości i energii. Jak zrobić danie z kapusty i twarogu? Poznaj prosty przepis!
Składniki:
- 3-4 liście białej kapusty (100 g),
- 1/2 opakowania twarogu tłustego (100 g),
- 2 plastry chudej wędliny (20 g),
- 1 łyżka orzeszków ziemnych (10 g),
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (5 g),
- sól,
- pieprz,
- woda.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Kapustę umyj i pokrój w cienkie paski. Wędlinę pokrój w kostkę. Orzeszki drobno pokrój.
Krok 2. Twaróg rozgnieć widelcem.
Krok 3. W rondelku rozgrzej olej. Następnie wrzuć wędlinę. Podsmaż przez chwilę, cały czas mieszając.
Krok 4. Dodaj kapustę i wlej trochę wody (około 1/2 szklanki). Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, czyli przez około 10 min. Co chwilę mieszaj.
Krok 5. Pod koniec dodaj twaróg i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Krok 6. Wyłóż na talerz i posyp orzeszkami.