Dlaczego Grecy jedzą tę sałatkę niemal codziennie? Odpowiedź cię zaskoczy
Sałatka grecka to jedno z tych dań, które Grecy jedzą niemal codziennie i trudno się temu dziwić. Jest prosta, szybka, pełna świeżych składników i smakuje tak dobrze, że wcale się nie nudzi. Co ciekawe, w jej tradycyjnej wersji nie znajdziemy liści sałaty, które w Polsce czy innych krajach często pojawiają się w przepisach pod hasłem „grecka”.
Gdy pierwszy raz spróbowałam jej w Atenach, byłam zaskoczona, że zamiast sałaty, na talerzu czekały soczyste pomidory, chrupiący ogórek, słodkawa cebula, oliwki, aromatyczne oregano, kawałki prawdziwej fety i odrobina oliwy. Smak był zupełnie inny, intensywniejszy, świeższy i zdecydowanie bardziej autentyczny.
I właśnie w tym tkwi sekret, ponieważ tradycyjna sałatka grecka bazuje na prostych, ale niezwykle wartościowych składnikach. Ser feta, produkowany z mleka owczego lub mieszanki owczego i koziego, dostarcza białko i wapń, a jego lekko słony smak idealnie kontrastuje z warzywami. Oliwa z oliwek to esencja greckiej kuchni, a dodatkowo to źródło zdrowych tłuszczów i witamin, które wzmacniają smak sałatki i powodują, że nawet najprostsze składniki nabierają aromat.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Letnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustą
Dlaczego więc Grecy jedzą ją niemal codziennie? Bo jest szybka w przygotowaniu, sycąca, a jednocześnie lekka i odświeżająca, czyli idealna w ciepłym klimacie. To danie, które łączy prostotę z bogactwem smaku i wartościami odżywczymi, dlatego stała się nieodłącznym elementem menu, nie tylko w Grecji. Jeśli lubisz proste i szybkie sałatki z serem feta – sprawdź przepis na sałatkę z serem feta, papryką i słonecznikiem. Jak zrobić sałatkę grecką?
Przepis na sałatkę grecką
Składniki:
- 100 g sera feta,
- 1 pomidor,
- 1/2 ogórka,
- 10 średnich oliwek,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka (10 g)
- oregano
Sposób przygotowania:
- Pomidora umyj, osusz i pokrój w ósemki (usuń zielone, twarde części ze środka). Ogórka umyj, obierz i pokrój w półplasterki.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ser pokrój w dość grube plastry.
- Na talerzu równomiernie rozłóż pomidora, ogórka, cebulę i odcedzone z zalewy oliwki. Na górze połóż plastry sera.
- Skrop oliwą i dopraw do smaku oregano.