Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu

Pieczarki faszerowane serem to szybka przekąska, która znika z talerza, zanim zdążysz usiąść do stołu. Proste składniki, krótki czas przygotowania i intensywny aromat powoduje, że to nie będzie zwykłe zauroczenie. Idealne na kolację, spotkanie z bliskimi albo lekki lunch, gdy chcesz zjeść coś ciepłego, ale nie ciężkiego.
Pieczarki faszerowane serem to ekspresowa przekąskaPieczarki faszerowane serem to ekspresowa przekąska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pieczarki mają delikatny smak i zwartą strukturę, przez co świetnie nadają się do zapiekania. Dostarczają błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały, w tym potas i selen, czyli składniki wspierające prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W połączeniu z serem nabierają kremową konsystencję i wyrazistość. To połączenie jest proste, a przy tym wyjątkowo satysfakcjonujące.

Wybierając ser o mocniejszym smaku, nadasz potrawie intenstywność, a jeśli użyjesz delikatniejszego, to zachowasz lekkość. Możesz dodać zioła, czosnek lub odrobinę wędzonej papryki, by uzyskać jeszcze bogatszy aromat.

Paprykowy warkocz z kurczakowo-dyniowym farszem. Tej zaplatance nie sposób się oprzeć

Przepis na pieczarki faszerowane serem

Pieczarki faszerowane to uniwersalne danie, które sprawdzi się w każdej sytuacji, od domowego obiadu po elegancką kolację.

Składniki:

  • 3-6 średnich pieczarek (150 g),
  • 1 kawałek lub 2 plastry sera żółtego (50 g).

Sposób przygotowania:

Pieczarki faszerowane serem przepis
Przygotuj pieczarki

Krok 1. Pieczarki umyj i delikatnie pozbaw nóżki.

Pieczarki faszerowane serem przepis
Ser zetrzyj i napełnij nim pieczarki

Krok 2. Ser zetrzyj lub drobno pokrój i przełóż do pieczarek.

Pieczarki faszerowane serem przepis
Przełóż na blachę i włóż do piekarnika

Krok 3. Faszerowane pieczarki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz do miękkości, czyli przez około 8-12 minut (w zależności od wielkości pieczarek).

Pieczarki faszerowane serem przepis
Wyłóż na talerz

Krok 4. Przełóż na talerz. 

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Lepsza niż kebab na kolację. I zero wyrzutów sumienia
Lepsza niż kebab na kolację. I zero wyrzutów sumienia