Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu

Pieczarki faszerowane serem to szybka przekąska, która znika z talerza, zanim zdążysz usiąść do stołu. Proste składniki, krótki czas przygotowania i intensywny aromat powoduje, że to nie będzie zwykłe zauroczenie. Idealne na kolację, spotkanie z bliskimi albo lekki lunch, gdy chcesz zjeść coś ciepłego, ale nie ciężkiego.
Pieczarki faszerowane serem to ekspresowa przekąskaPieczarki faszerowane serem to ekspresowa przekąska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pieczarki mają delikatny smak i zwartą strukturę, przez co świetnie nadają się do zapiekania. Dostarczają błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały, w tym potas i selen, czyli składniki wspierające prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W połączeniu z serem nabierają kremową konsystencję i wyrazistość. To połączenie jest proste, a przy tym wyjątkowo satysfakcjonujące.

Wybierając ser o mocniejszym smaku, nadasz potrawie intenstywność, a jeśli użyjesz delikatniejszego, to zachowasz lekkość. Możesz dodać zioła, czosnek lub odrobinę wędzonej papryki, by uzyskać jeszcze bogatszy aromat.

Paprykowy warkocz z kurczakowo-dyniowym farszem. Tej zaplatance nie sposób się oprzeć

Przepis na pieczarki faszerowane serem

Pieczarki faszerowane to uniwersalne danie, które sprawdzi się w każdej sytuacji, od domowego obiadu po elegancką kolację.

Składniki:

  • 3-6 średnich pieczarek (150 g),
  • 1 kawałek lub 2 plastry sera żółtego (50 g).

Sposób przygotowania:

Pieczarki faszerowane serem przepis
Przygotuj pieczarki

Krok 1. Pieczarki umyj i delikatnie pozbaw nóżki.

Pieczarki faszerowane serem przepis
Ser zetrzyj i napełnij nim pieczarki

Krok 2. Ser zetrzyj lub drobno pokrój i przełóż do pieczarek.

Pieczarki faszerowane serem przepis
Przełóż na blachę i włóż do piekarnika

Krok 3. Faszerowane pieczarki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz do miękkości, czyli przez około 8-12 minut (w zależności od wielkości pieczarek).

Pieczarki faszerowane serem przepis
Wyłóż na talerz

Krok 4. Przełóż na talerz. 

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥