Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały

Sałatka owocowa to lekkość, świeżość i odżywcza przyjemność w jednym. Doskonale odnajduje się w roli zdrowego, lekkiego lunchu lub deseru, który nie obciąża organizmu, a jednocześnie daje uczucie sytości. Jest wyjątkowo prosta do zrobienia. Wystarczy kilka sezonowych owoców i odrobina przypraw lub dodatków, by stworzyć orzeźwiający, kolorowy posiłek, który zadba o brzuch i dobre samopoczucie.
Ta sałatka owocowa to bomba witaminowaTa sałatka owocowa to bomba witaminowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Wśród składników szczególne miejsce zajmuje jabłko, owoc niedoceniany, a niezwykle wartościowy. Zawiera sporo błonnika, który wspiera trawienie, zapobiega zaparciom i wspomaga naturalne oczyszczanie organizmu. Regularne jedzenie jabłek przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i wspiera zdrowie serca, więc jest idealnym składnikiem diety profilaktycznej.

Dodatkowo jabłka dostarczają wiele witamin (A, C, E, K oraz z grupy B) i minerałów, takich jak potas, wapń czy magnez, cennych zwłaszcza w cieplejsze dni, kiedy organizm szybciej traci elektrolity. Co ważne, mają niski indeks glikemiczny, dlatego nadają się również dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami

Mandarynka wnosi do sałatki naturalną słodycz i orzeźwienie, a dzięki wysokiej zawartości witaminy C wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie. Zawiera również potas i błonnik, które wspierają równowagę wodno-elektrolitową i zdrowe trawienie.

Kiwi to źródło nie tylko witaminy C, ale także enzymów trawiennych, które wspomagają przyswajanie białek. Zawiera też luteinę, która wspiera zdrowie oczu oraz witaminę K, ważną dla układu krwionośnego i mineralizacji kości.

Taka sałatka podana z jogurtem naturalnym staje się jeszcze bardziej sycąca i kremowa. Jogurt skyr to znakomite źródło białka, a także probiotyków, które wspomagają florę jelitową i korzystnie wpływają na odporność. Dodatkowo zawiera wapń i inne minerały potrzebne dla kości i mięśni.

Przepis na porcję sałatki owocowej z jogurtem

To szybka, pyszna i naprawdę dobra dla organizmu opcja, zwłaszcza wtedy, gdy chcesz zjeść coś lekkiego, wartościowego i pełnego witamin. Dodatek soku z cytryny nadaje świeżość i wyrazistość, ale także zapobiega ciemnieniu owoców oraz dostarcza witaminę C, wspierającą walkę z wolnymi rodnikami i zdrowie skóry. Poznaj prosty przepis na sałatkę owocową z jogurtem!

Składniki:

  • 1 jabłko (150 g),
  • 1 mandarynka (50 g),
  • 1 kiwi (75 g),
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego skyr (25 g),
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (3 g).

Sposób przygotowania:

Sałatka owocowa z jogurtem przepis
Pokrój owoce

Krok 1. Wszystkie owoce umyj i osusz. Jabłko pokrój w ćwiartki. Obierz ze skórki oraz usuń gniazdo nasienne. Każdą ćwiartkę przekrój wzdłuż na pół, a później poprzecznie pokrój w średniej grubości plasterki. Kiwi obierz i przekrój wzdłuż na pół, a później poprzecznie w plasterki. Mandarynkę obierz i rozdziel na cząstki.

Sałatka owocowa z jogurtem przepis
Owoce skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z jogurtem

Krok 2. Przełóż wszystkie przygotowane owoce do miseczki. Skrop sokiem z cytryny i dodaj jogurt. Dokładnie wymieszaj.

Sałatka owocowa z jogurtem przepis
Przełóż do wygodnego naczynia

Krok 3. Przełóż do wygodnego naczynia.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku