Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Wśród składników szczególne miejsce zajmuje jabłko, owoc niedoceniany, a niezwykle wartościowy. Zawiera sporo błonnika, który wspiera trawienie, zapobiega zaparciom i wspomaga naturalne oczyszczanie organizmu. Regularne jedzenie jabłek przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i wspiera zdrowie serca, więc jest idealnym składnikiem diety profilaktycznej.
Dodatkowo jabłka dostarczają wiele witamin (A, C, E, K oraz z grupy B) i minerałów, takich jak potas, wapń czy magnez, cennych zwłaszcza w cieplejsze dni, kiedy organizm szybciej traci elektrolity. Co ważne, mają niski indeks glikemiczny, dlatego nadają się również dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami
Mandarynka wnosi do sałatki naturalną słodycz i orzeźwienie, a dzięki wysokiej zawartości witaminy C wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie. Zawiera również potas i błonnik, które wspierają równowagę wodno-elektrolitową i zdrowe trawienie.
Kiwi to źródło nie tylko witaminy C, ale także enzymów trawiennych, które wspomagają przyswajanie białek. Zawiera też luteinę, która wspiera zdrowie oczu oraz witaminę K, ważną dla układu krwionośnego i mineralizacji kości.
Taka sałatka podana z jogurtem naturalnym staje się jeszcze bardziej sycąca i kremowa. Jogurt skyr to znakomite źródło białka, a także probiotyków, które wspomagają florę jelitową i korzystnie wpływają na odporność. Dodatkowo zawiera wapń i inne minerały potrzebne dla kości i mięśni.
Przepis na porcję sałatki owocowej z jogurtem
To szybka, pyszna i naprawdę dobra dla organizmu opcja, zwłaszcza wtedy, gdy chcesz zjeść coś lekkiego, wartościowego i pełnego witamin. Dodatek soku z cytryny nadaje świeżość i wyrazistość, ale także zapobiega ciemnieniu owoców oraz dostarcza witaminę C, wspierającą walkę z wolnymi rodnikami i zdrowie skóry. Poznaj prosty przepis na sałatkę owocową z jogurtem!
Składniki:
- 1 jabłko (150 g),
- 1 mandarynka (50 g),
- 1 kiwi (75 g),
- 1 łyżka jogurtu naturalnego skyr (25 g),
- 1 łyżeczka soku z cytryny (3 g).
Sposób przygotowania:
Krok 1. Wszystkie owoce umyj i osusz. Jabłko pokrój w ćwiartki. Obierz ze skórki oraz usuń gniazdo nasienne. Każdą ćwiartkę przekrój wzdłuż na pół, a później poprzecznie pokrój w średniej grubości plasterki. Kiwi obierz i przekrój wzdłuż na pół, a później poprzecznie w plasterki. Mandarynkę obierz i rozdziel na cząstki.
Krok 2. Przełóż wszystkie przygotowane owoce do miseczki. Skrop sokiem z cytryny i dodaj jogurt. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3. Przełóż do wygodnego naczynia.