Ekspresowe ciasto bananowe. Możesz je zrobić w 3 minuty

Bananowe ciasto to pyszny i wyjątkowo prosty deser w wersji dietetycznej, który możesz przygotować zarówno w piekarniku, jak i w mikrofalówce, w zależności od tego, ile masz czasu. To puszyste, wilgotne ciasto na bazie banana i jogurtu naturalnego zaskakuje swoją delikatnością, a jednocześnie syci i dodaje energie. Świetnie nadaje się na zdrową przekąskę, drugie śniadanie czy lekki deser po posiłku.
Mieszam rozgniecionego banana, jogurt i jajko.Mieszam rozgniecionego banana, jogurt i jajko.

Głównym składnikiem tego przepisu są dojrzałe banany, które są naturalnie słodkie, pełne smaku i wartości odżywczych. To owoce bogate w potas, który wspiera pracę układu nerwowego i reguluje ciśnienie krwi.

Dzięki zawartości błonnika, zwłaszcza pektyn, banany wspomagają trawienie i mogą pomóc utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Oprócz tego dostarczają witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, a także magnez, fosfor i wapń, czyli składniki ważne dla utrzymania energii, odporności i dobrego nastroju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Luksusowe ciasto Santoska z kremem kawowym i orzechami - hit każdej okazji

Jogurt naturalny, który znajduje się w cieście, nie tylko wpływa na jego puszystą strukturę, ale też wzbogaca wypiek probiotykami, wapniem i lekkostrawnym białkiem. Całość tworzy lekki, zdrowy deser bez zbędnego cukru i tłuszczu, który możesz modyfikować według własnych upodobań, dodając np. orzechy, cynamon, kakao, kawałki gorzkiej czekolady albo wiórki kokosowe.

Przepis na bananowe ciasto

To idealna propozycja dla osób, które szukają szybkich, domowych słodkości w zdrowszym wydaniu. Charakteryzuje się prostym składem, błyskawicznym przygotowaniem i mnóstwem korzyści dla zdrowia. Bananowe ciasto zdecydowanie warto wprowadzić do swojej codziennej kuchni. Poznaj prosty przepis na ciasto jogurtowe!

Składniki:

  • 1 średni banan (100 g),
  • 2/3 opakowania jogurtu naturalnego skyr (100 g),
  • 3 łyżki mąki, np. ryżowej lub pszennej (30 g),
  • 1 jajko kurze (50 g),
  • 3 łyżki erytrytolu lub innego słodzika bez kalorii (30 g),
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2 g),
  • sól.

Sposób przygotowania:

Bananowe ciasto przepis
Mieszam rozgniecionego banana, jogurt i jajko

Krok 1. Banana umyj, obierz ze skórki i rozgnieć widelcem. W naczyniu umieść banana i jogurt. Wbij jajko. Mieszaj i ucieraj, aż do połączenia składników.

Bananowe ciasto przepis
Następnie dodaję mąkę, słodzik, proszek do pieczenia i szczyptę soli

Krok 2. Następnie dodaj mąkę, słodzik, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ponownie dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do otrzymania jednolitej konsystencji (bez grudek mąki). 

Bananowe ciasto przepis
Ciasto gotowe do pieczenia

Krok 3. Upiecz ciasto. Możesz to zrobić na dwa sposoby.

WERSJA W MIKROFALÓWCE: Naczynie z masą wstaw do mikrofalówki na około 3-5 minut (w zależności od mocy mikrofalówki). Zaglądaj co jakiś czas i sprawdzaj poziom wypieczenia ciasta. Wyciągnij z mikrofalówki, gdy ciasto urośnie i będzie suche z góry. Po wyciągnięciu naczynia z mikrofalówki możesz wyciągnąć ciasto na talerz: przewróć naczynie do góry dnem i lekko potrząsaj.

WERSJA W PIEKARNIKU: Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz do stężenia i zarumienienia, czyli przez około 25-35 minut. 

Bananowe ciasto przepis
Wyciągam gotowe ciasto bananowe

Krok 4. Zjedz na ciepło lub na zimno. 

Wybrane dla Ciebie
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯