Ekspresowe ciasto bananowe. Możesz je zrobić w 3 minuty
Głównym składnikiem tego przepisu są dojrzałe banany, które są naturalnie słodkie, pełne smaku i wartości odżywczych. To owoce bogate w potas, który wspiera pracę układu nerwowego i reguluje ciśnienie krwi.
Dzięki zawartości błonnika, zwłaszcza pektyn, banany wspomagają trawienie i mogą pomóc utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Oprócz tego dostarczają witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, a także magnez, fosfor i wapń, czyli składniki ważne dla utrzymania energii, odporności i dobrego nastroju.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Luksusowe ciasto Santoska z kremem kawowym i orzechami - hit każdej okazji
Jogurt naturalny, który znajduje się w cieście, nie tylko wpływa na jego puszystą strukturę, ale też wzbogaca wypiek probiotykami, wapniem i lekkostrawnym białkiem. Całość tworzy lekki, zdrowy deser bez zbędnego cukru i tłuszczu, który możesz modyfikować według własnych upodobań, dodając np. orzechy, cynamon, kakao, kawałki gorzkiej czekolady albo wiórki kokosowe.
Przepis na bananowe ciasto
To idealna propozycja dla osób, które szukają szybkich, domowych słodkości w zdrowszym wydaniu. Charakteryzuje się prostym składem, błyskawicznym przygotowaniem i mnóstwem korzyści dla zdrowia. Bananowe ciasto zdecydowanie warto wprowadzić do swojej codziennej kuchni. Poznaj prosty przepis na ciasto jogurtowe!
Składniki:
- 1 średni banan (100 g),
- 2/3 opakowania jogurtu naturalnego skyr (100 g),
- 3 łyżki mąki, np. ryżowej lub pszennej (30 g),
- 1 jajko kurze (50 g),
- 3 łyżki erytrytolu lub innego słodzika bez kalorii (30 g),
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2 g),
- sól.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Banana umyj, obierz ze skórki i rozgnieć widelcem. W naczyniu umieść banana i jogurt. Wbij jajko. Mieszaj i ucieraj, aż do połączenia składników.
Krok 2. Następnie dodaj mąkę, słodzik, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ponownie dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do otrzymania jednolitej konsystencji (bez grudek mąki).
Krok 3. Upiecz ciasto. Możesz to zrobić na dwa sposoby.
WERSJA W MIKROFALÓWCE: Naczynie z masą wstaw do mikrofalówki na około 3-5 minut (w zależności od mocy mikrofalówki). Zaglądaj co jakiś czas i sprawdzaj poziom wypieczenia ciasta. Wyciągnij z mikrofalówki, gdy ciasto urośnie i będzie suche z góry. Po wyciągnięciu naczynia z mikrofalówki możesz wyciągnąć ciasto na talerz: przewróć naczynie do góry dnem i lekko potrząsaj.
WERSJA W PIEKARNIKU: Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz do stężenia i zarumienienia, czyli przez około 25-35 minut.
Krok 4. Zjedz na ciepło lub na zimno.