Ekspresowe ciasto bananowe. Możesz je zrobić w 3 minuty

Bananowe ciasto to pyszny i wyjątkowo prosty deser w wersji dietetycznej, który możesz przygotować zarówno w piekarniku, jak i w mikrofalówce, w zależności od tego, ile masz czasu. To puszyste, wilgotne ciasto na bazie banana i jogurtu naturalnego zaskakuje swoją delikatnością, a jednocześnie syci i dodaje energie. Świetnie nadaje się na zdrową przekąskę, drugie śniadanie czy lekki deser po posiłku.
Mieszam rozgniecionego banana, jogurt i jajko.Mieszam rozgniecionego banana, jogurt i jajko.

Głównym składnikiem tego przepisu są dojrzałe banany, które są naturalnie słodkie, pełne smaku i wartości odżywczych. To owoce bogate w potas, który wspiera pracę układu nerwowego i reguluje ciśnienie krwi.

Dzięki zawartości błonnika, zwłaszcza pektyn, banany wspomagają trawienie i mogą pomóc utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Oprócz tego dostarczają witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, a także magnez, fosfor i wapń, czyli składniki ważne dla utrzymania energii, odporności i dobrego nastroju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Luksusowe ciasto Santoska z kremem kawowym i orzechami - hit każdej okazji

Jogurt naturalny, który znajduje się w cieście, nie tylko wpływa na jego puszystą strukturę, ale też wzbogaca wypiek probiotykami, wapniem i lekkostrawnym białkiem. Całość tworzy lekki, zdrowy deser bez zbędnego cukru i tłuszczu, który możesz modyfikować według własnych upodobań, dodając np. orzechy, cynamon, kakao, kawałki gorzkiej czekolady albo wiórki kokosowe.

Przepis na bananowe ciasto

To idealna propozycja dla osób, które szukają szybkich, domowych słodkości w zdrowszym wydaniu. Charakteryzuje się prostym składem, błyskawicznym przygotowaniem i mnóstwem korzyści dla zdrowia. Bananowe ciasto zdecydowanie warto wprowadzić do swojej codziennej kuchni. Poznaj prosty przepis na ciasto jogurtowe!

Składniki:

  • 1 średni banan (100 g),
  • 2/3 opakowania jogurtu naturalnego skyr (100 g),
  • 3 łyżki mąki, np. ryżowej lub pszennej (30 g),
  • 1 jajko kurze (50 g),
  • 3 łyżki erytrytolu lub innego słodzika bez kalorii (30 g),
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2 g),
  • sól.

Sposób przygotowania:

Bananowe ciasto przepis
Mieszam rozgniecionego banana, jogurt i jajko

Krok 1. Banana umyj, obierz ze skórki i rozgnieć widelcem. W naczyniu umieść banana i jogurt. Wbij jajko. Mieszaj i ucieraj, aż do połączenia składników.

Bananowe ciasto przepis
Następnie dodaję mąkę, słodzik, proszek do pieczenia i szczyptę soli

Krok 2. Następnie dodaj mąkę, słodzik, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ponownie dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do otrzymania jednolitej konsystencji (bez grudek mąki). 

Bananowe ciasto przepis
Ciasto gotowe do pieczenia

Krok 3. Upiecz ciasto. Możesz to zrobić na dwa sposoby.

WERSJA W MIKROFALÓWCE: Naczynie z masą wstaw do mikrofalówki na około 3-5 minut (w zależności od mocy mikrofalówki). Zaglądaj co jakiś czas i sprawdzaj poziom wypieczenia ciasta. Wyciągnij z mikrofalówki, gdy ciasto urośnie i będzie suche z góry. Po wyciągnięciu naczynia z mikrofalówki możesz wyciągnąć ciasto na talerz: przewróć naczynie do góry dnem i lekko potrząsaj.

WERSJA W PIEKARNIKU: Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz do stężenia i zarumienienia, czyli przez około 25-35 minut. 

Bananowe ciasto przepis
Wyciągam gotowe ciasto bananowe

Krok 4. Zjedz na ciepło lub na zimno. 

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat