Jeden kęs i poczujesz się jak na wakacjach. Prosty przepis na kremowy deser z kokosową nutą

Na pierwszy rzut oka to tylko jogurt z dodatkami. Ale wystarczy łyżka, by przenieść się myślami na słoneczną plażę, gdzie smak kokosa miesza się z lekkością i świeżością. Ten deser może powstać w minutę, a daje zaskakująco dużo smaku, sytości i korzyści dla organizmu.
DeserDodaj orzeszki i wiórki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jogurt naturalny to jeden z najprostszych i najbardziej wartościowych produktów. Zawiera naturalne probiotyki, które wspierają mikroflorę jelitową, dbają o odporność, trawienie i samopoczucie. Dodatek migdałów wzbogaca go zdrowymi tłuszczami, witaminą E i chrupiącą strukturą, a wiórki kokosowe nadają deserowi wyjątkowy, wakacyjny charakter.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cena nie odstrasza klientów. Po tę drożdżówkę ustawają się się długie kolejki

To niepozorna przekąska na zimno, którą warto uwzględnić w codziennym menu, ponieważ jest lekka, pyszna i odżywcza. Świetna na śniadanie, podwieczorek lub szybki zdrowy deser. Z czym jeść jogurt naturalny? Poznaj prosty przepis na deser z jogurtem naturalnym!

Jogurt naturalny z migdałami i wiórkami kokosowymi

Składniki:

  • 100 g jogurtu naturalnego 3 proc.,
  • 10 g migdałów,
  • 1 łyżka wiórków kokosowych,
  • słodzik bez kalorii np. erytrytol – opcjonalnie.
Jogurt naturalny z migdałami i wiórkami kokosowymi przepis
Dodaj orzeszki i wiórki

Sposób przygotowania:

  1. Migdały drobno pokrój. W miseczce umieść jogurt.
  2. Opcjonalnie dodaj słodzik bez kalorii (jeśli chcesz uzyskać słodszy smak) i dokładnie wymieszaj. Na górze rozsyp migdały i wiórki kokosowe.
  3. Wymieszaj. 
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy