Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy

Ciasto kokosowe to jednoporcjowy deser, który łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Ma przyjemnie wilgotną konsystencję, intensywnie kokosowy aromat i świetnie zaspokaja ochotę na coś słodkiego. Możesz je przygotować w piekarniku lub w mikrofalówce i w obu wersjach smakuje równie dobrze.
Ciasto kokosoweGotowe ciasto kokosowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wiórki kokosowe dostarczają błonnik, witaminy C, E i z grupy B, a także minerały takie jak żelazo, cynk, magnez i potas. Mleczko kokosowe dodaje aksamitną konsystencję i powoduje, że ciasto długo pozostaje świeże i miękkie. Dzięki użyciu słodzika bez kalorii ten deser świetnie wpisuje się w dietę redukcyjną, a mimo to nie traci nic ze swojej przyjemności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie do sałatki, a do deseru. Sprawdziliśmy, jak smakują lody majonezowe

To idealna propozycja na szybki deser, który nie wymaga wysiłku ani specjalnych umiejętności kulinarnych, wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu.Jak zrobić jednoporcjowe ciasto kokosowe?

Ciasto kokosowe

Składniki:

  • 50 g mleczka kokosowego,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 1 jajko kurze,
  • 4 łyżki mąki (np. pszennej lub ryżowej),
  • 2 łyżki słodziku bez kalorii np. erytrytolu,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. W małym naczyniu umieść jajko i mleko kokosowe. Mieszaj i ucieraj, aż do połączenia składników.
  2. Następnie dodaj mąkę, wiórki kokosowe, słodzik, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do otrzymania gęstej i jednolitej konsystencji (bez grudek mąki). W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
  3. MIKROFALÓWKA: Naczynie z masą wstaw do mikrofalówki na około 2-3 min (w zależności od mocy mikrofalówki). Zaglądaj co jakiś czas i sprawdzaj poziom wypieczenia ciasta. Wyciągnij ciasto z mikrofalówki, gdy urośnie i będzie suche z wierzchu. 
  4. PIEKARNIK: Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. na około 20-30 min. Wyciągnij, gdy ciasto wyrośnie i się zarumieni Zjedz na ciepło lub na zimno.
Kokosowe ciasto przepis
Gotowe ciasto kokosowe
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy