Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Ciasto kokosowe to jednoporcjowy deser, który łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Ma przyjemnie wilgotną konsystencję, intensywnie kokosowy aromat i świetnie zaspokaja ochotę na coś słodkiego. Możesz je przygotować w piekarniku lub w mikrofalówce i w obu wersjach smakuje równie dobrze.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Wiórki kokosowe dostarczają błonnik, witaminy C, E i z grupy B, a także minerały takie jak żelazo, cynk, magnez i potas. Mleczko kokosowe dodaje aksamitną konsystencję i powoduje, że ciasto długo pozostaje świeże i miękkie. Dzięki użyciu słodzika bez kalorii ten deser świetnie wpisuje się w dietę redukcyjną, a mimo to nie traci nic ze swojej przyjemności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie do sałatki, a do deseru. Sprawdziliśmy, jak smakują lody majonezowe
To idealna propozycja na szybki deser, który nie wymaga wysiłku ani specjalnych umiejętności kulinarnych, wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu.Jak zrobić jednoporcjowe ciasto kokosowe?
Ciasto kokosowe
Składniki:
- 50 g mleczka kokosowego,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- 1 jajko kurze,
- 4 łyżki mąki (np. pszennej lub ryżowej),
- 2 łyżki słodziku bez kalorii np. erytrytolu,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól.
Sposób przygotowania:
- W małym naczyniu umieść jajko i mleko kokosowe. Mieszaj i ucieraj, aż do połączenia składników.
- Następnie dodaj mąkę, wiórki kokosowe, słodzik, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do otrzymania gęstej i jednolitej konsystencji (bez grudek mąki). W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
- MIKROFALÓWKA: Naczynie z masą wstaw do mikrofalówki na około 2-3 min (w zależności od mocy mikrofalówki). Zaglądaj co jakiś czas i sprawdzaj poziom wypieczenia ciasta. Wyciągnij ciasto z mikrofalówki, gdy urośnie i będzie suche z wierzchu.
- PIEKARNIK: Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. na około 20-30 min. Wyciągnij, gdy ciasto wyrośnie i się zarumieni Zjedz na ciepło lub na zimno.