Kontrowersyjny zestaw z Wielkiej Brytanii, który wciąga jak seriale BBC. Sprawdź, co robi w twoim organizmie
Na talerzu znajdziemy zazwyczaj jajka (najczęściej sadzone lub w formie jajecznicy), smażony boczek, kiełbaski, fasolkę w sosie pomidorowym, pieczarki, pomidory, pieczywo, czasem także masło lub dżem. Takie połączenie dostarcza wielu składników odżywczych: pełnowartościowe białko, błonnik, żelazo, witaminy z grupy B i zdrowe tłuszcze, ale też sporo kalorii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę
Chociaż nie jest to typowo lekkie i dietetyczne śniadanie, odpowiednio skomponowane i przyrządzone w domu może być naprawdę wartościowym i sycącym posiłkiem. Zawarte w nim białko wspiera mięśnie i daje uczucie sytości, błonnik z fasoli i warzyw wspomaga trawienie, a tłuszcze dodają energię na dłużej.
W wersji domowej masz pełną kontrolę nad jakością składników, możesz zredukować ilość tłuszczu, a do fasolki dodać własny sos pomidorowy bez cukru. Dzięki temu śniadanie zaspokoi apetyt, nie obciąży organizmu i da pełnię smaku bez poczucia winy. Jak zrobić angielskie śniadanie?
Angielskie śniadanie
Składniki:
- 200 g fasolki w sosie pomidorowym (sklepowej lub domowej)
- 1 plaster chrupiącego bekonu,
- 1 jajko kurze,
- 1 parówka,
- 1 kromka chleba tostowego,
- 2 małe pieczarki,
- 1 mały pomidor,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 5 g masła klarowanego.
Sposób przygotowania:
- Podgrzej lub przygotuj fasolkę w sosie pomidorowym. Plaster boczku ułóż na zimnej patelni i postaw na średnim ogniu. Smaż przez 5–8 minut, co chwilę przewracając, aż boczek zbrązowieje i stanie się chrupiący. Od razu po usmażeniu przełóż go na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu i dodatkowo podkreślić chrupkość.
- Jajko umyj i osusz, następnie na rozgrzanej patelni z masłem (lub olejem) ostrożnie je wbij, uważając na skorupki. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i smaż przez 2-4 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko lekko zgęstnieje.
- Pomidora umyj, osusz i przekrój na pół. Pieczarki umyj, osusz i przekrój na pół. Na patelni rozgrzej resztę oliwy. Po chwili włóż parówkę, pieczarki i pomidora. Smaż do zarumienienia z dwóch stron.
- Kromkę chleba tostowego podpiecz w tosterze lub na suchej patelni (na bardzo małym ogniu przez około 3-5 min na każdą stronę).
- Wyłóż na talerz pieczywo, jajko sadzone, chrupiący bekon, fasolkę w sosie pomidorowym, parówki, pomidora, pieczarki i masło. Zjedz od razu po przygotowaniu.