Śniadanie jak z kawiarni bez wychodzenia z domu. Pokochasz od pierwszego kęsa
To szybkie danie przygotujesz dosłownie w kilka minut, a jego smak spowoduje, że zechcesz je powtarzać częściej niż tylko w weekend. Jajka to świetne źródło pełnowartościowego białka i niezbędnych witamin, takich jak A, D, E, K oraz z grupy B. Wspierają układ nerwowy, poprawiają koncentrację i dodają energię na cały poranek.
Do tego intensywny w smaku boczek, który jest sycący i pełen tłuszczów (w tym tych korzystnych, jednonienasyconych). A one razem z białkiem tworzą idealne śniadanie. Choć jest kaloryczny, to w rozsądnej ilości dodaje daniu wyjątkowy aromat.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie
Przepis na bagietkę śniadaniową
Taka bagietka to idealny pomysł na leniwe śniadanie; bez wychodzenia z domu, ale z efektem, który naprawdę robi wrażenie.
Składniki:
- 1/3 bagietki (50 g),
- 2 małe jajka (100 g),
- 1 mały kawałek lub 2 plastry boczku (40 g),
- 1 łyżeczka masła klarowanego (5 g),
- sól.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pokrojony w kostkę boczek i smaż kilka minut, mieszając. Gdy się zarumieni, wbij jajka i delikatnie mieszaj do momentu ścięcia. Dopraw solą.
Krok 2. Bagietkę pokrój poprzecznie w kromki o grubości około 2 cm. Na kromkach równomiernie rozłóż jajecznicę.