Śniadanie jak z kawiarni bez wychodzenia z domu. Pokochasz od pierwszego kęsa

Bagietka śniadaniowa z jajecznicą to domowa wersja śniadania, które spokojnie mogłoby konkurować z tym serwowanym w modnych kawiarniach. Chrupiące pieczywo, delikatnie kremowa jajecznica i aromatyczny boczek tworzą razem połączenie, które nie tylko syci na długo, ale i zapewnia przyjemność już od pierwszego kęsa.
Bagietka z jajecznicą, która smakuje jak wykwintne danieBagietka z jajecznicą, która smakuje jak wykwintne danie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Martin Rettenberger

To szybkie danie przygotujesz dosłownie w kilka minut, a jego smak spowoduje, że zechcesz je powtarzać częściej niż tylko w weekend. Jajka to świetne źródło pełnowartościowego białka i niezbędnych witamin, takich jak A, D, E, K oraz z grupy B. Wspierają układ nerwowy, poprawiają koncentrację i dodają energię na cały poranek.

Do tego intensywny w smaku boczek, który jest sycący i pełen tłuszczów (w tym tych korzystnych, jednonienasyconych). A one razem z białkiem tworzą idealne śniadanie. Choć jest kaloryczny, to w rozsądnej ilości dodaje daniu wyjątkowy aromat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Przepis na bagietkę śniadaniową

Taka bagietka to idealny pomysł na leniwe śniadanie; bez wychodzenia z domu, ale z efektem, który naprawdę robi wrażenie.

Składniki:

  • 1/3 bagietki (50 g),
  • 2 małe jajka (100 g),
  • 1 mały kawałek lub 2 plastry boczku (40 g),
  • 1 łyżeczka masła klarowanego (5 g),
  • sól.

Sposób przygotowania:

Bagietka śniadaniowa przepis
Przygotuj jajecznicę z boczkiem

Krok 1. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pokrojony w kostkę boczek i smaż kilka minut, mieszając. Gdy się zarumieni, wbij jajka i delikatnie mieszaj do momentu ścięcia. Dopraw solą.

Bagietka śniadaniowa przepis
Pokrój bagietkę i rozłóż na niej jajecznicę

Krok 2. Bagietkę pokrój poprzecznie w kromki o grubości około 2 cm. Na kromkach równomiernie rozłóż jajecznicę.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa