Kwiatowy trik na zdrowe śniadanie. To danie rozkochuje w sobie nawet dzieci

Jajko sadzone w kwiatku z papryki to śniadanie, które wygląda tak pięknie, jak smakuje. Soczyste pierścienie papryki otulają delikatne białko i kremowe żółtko, a całość zamienia się w śniadanie, które od pierwszego kęsa poprawia humor. To świetny sposób, by zwykłe jajko podać w zupełnie nowej, atrakcyjnej formie. Jest idealne zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.
Jajko sadzone w papryceFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Papryka nie tylko dodaje daniu intensywny kolor, ale też porządną porcję witaminy C, błonnika i antyoksydantów. Jajko dostarcza pełnowartościowe białko i witaminy z grupy B, witaminę D oraz składniki mineralne, takie jak żelazo i cynk. Razem tworzą posiłek lekki, ale pożywny i pełen wartości odżywczych.

Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu

To danie można podawać na różne sposoby, np. na chrupiącym toście, obok świeżych warzyw lub nawet z delikatną sałatką. W każdym wydaniu zachwyca wyglądem i smakiem, a przy tym jest szybkie w przygotowaniu. To pomysł, który spowoduje, że śniadanie będzie nie tylko zdrowe, ale też pełne koloru i radości. Jak zrobić jajko sadzone z papryką? Poznaj prosty przepis.

Przepis na jajko sadzone w kwiatku z papryki

Składniki:

  • 1 jajko kurze,
  • 1 plaster papryki,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego.
Jajko sadzone w kwiatku z papryki przepis
Usmaż jajko w papryce

Sposób przygotowania:

  1. Z umytej i osuszonej papryki odkrój poziomo plaster o szerokości około 1-2 cm (najlepiej wykrój go mniej więcej ze środka).
  2. Oczyść z niejadalnych części. Na patelni rozgrzej i rozprowadź masło. Po chwili włóż paprykę i ostrożnie wbij w jej środek jajko.
  3. Uważaj żeby nie wpadły żadne skorupki. Zmniejsz ogień i smaż do czasu, aż białko jaja będzie ścięte, a żółtko zaczną gęstnieć. Zajmuje to około 3-4 min. 
  4. Za pomocą kuchennej szpatułki lub drewnianej łopatki wyjmij jajko w papryce na talerz.
Jajko sadzone w kwiatku z papryki przepis
Wyłóż na talerz
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża