Czekoladowe placuszki, po których nie czujesz ciężkości. Idealne na lekkie śniadanie
Mąka z ciecierzycy, zamiast klasycznej pszennej, wzbogaca placki białkiem, błonnikiem i żelazem, dzięki czemu są bardziej pożywne i sycące, a przy tym bezglutenowe. Ciemne kakao dodaje im głęboki smak i porcję antyoksydantów, które wspierają układ krążenia i wspomagają zwalczanie stresu oksydacyjnego.
Zamiast mleka krowiego używa się tu mleko sojowe. To lekkie, roślinne źródło wapnia, idealne dla osób, które unikają nabiału. Całość łączy się w gładkie ciasto, które po usmażeniu zamienia się w delikatne, wilgotne w środku i lekko chrupiące z zewnątrz placuszki.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Przepis na placuszki bananowo-czekoladowe
To świetny pomysł na śniadanie, lekki deser albo przekąskę, po której nie poczujesz ciężkości, tylko solidny zastrzyk energii. Jak zrobić placki z banana? Poznaj prosty przepis na placki bananowe o smaku czekolady!
Składniki:
- 1 banan (100 g),
- 1/2 szkl. mąki z ciecierzycy (50 g),
- 1/4 szkl. mleka sojowego (50 g),
- 1 łyżeczka ciemnego kakao (5 g),
- 2 łyżki słodzika bez kalorii (20 g),
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (5 g).
Sposób przygotowania:
Krok 1. W pojemniku do blendera umieść obranego i pokrojonego w mniejsze kawałki banana, mleko roślinne, mąkę, kakao i słodzik. Zblenduj na gęstą, ale gładką masę.
Krok 2. Na patelni rozgrzewaj niewielkie ilości oleju w celu usmażenia jednego lub kilku placuszków. Wykładaj łyżką masę na patelnię (1 łyżka - 1 placuszek). Smaż na umiarkowanym ogniu przez około 2-3 minuty na stronę.
Krok 3. Usmażone placuszki przekładaj na talerz. Zjedz na ciepło lub na zimno.