Makaron na totalnego lenia. Szybki, kremowy i genialny
Gęsty jogurt naturalny typu skyr to baza tego sosu. Nie tylko nadaje mu przyjemną kremowość, ale też wzbogaca danie białkiem, wapniem i probiotykami wspierającymi mikrobiom jelitowy. Dzięki temu wpływa korzystnie na trawienie, odporność i ogólną kondycję organizmu. Czosnek, oprócz intensywnego aromatu, wnosi do sosu mnóstwo prozdrowotnych właściwości oraz działa przeciwbakteryjnie i wspomaga układ krążenia, a także może pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowany chleb z serem. Tak pyszny, że zniknie w 5 minut
To danie można dowolnie urozmaicać. Pasują do niego świeże zioła, grillowane warzywa, oliwki czy nawet chrupiące ziarna. Makaron z sosem jogurtowo-czosnkowym to świetna baza do kulinarnych eksperymentów i jedna z tych potraw, które na stałe wpisują się w repertuar codziennej kuchni. Prosto, zdrowo i pysznie, idealnie na szybki obiad lub kolację. Jak zrobić makaron z sosem jogurtowym?
Makaron z sosem jogurtowo-czosnkowym
Składniki:
- 50 g makaronu,
- 100 g jogurt naturalnego typu skyr,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (sprawdź przepis).
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć czosnek i smaż na umiarkowanym ogniu przez 1-2 min, co chwilę mieszając.
- Zdejmij z ognia i po chwili dodaj jogurt oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj odcedzony makaron i ponownie wymieszaj. Przełóż na talerz.