Makaron na totalnego lenia. Szybki, kremowy i genialny

Makaron z sosem jogurtowo-czosnkowym to błyskawiczny pomysł na zdrowy posiłek, który nie wymaga dużego zaangażowania ani wielu składników. To danie sprawdzi się idealnie wtedy, gdy masz mało czasu lub zwyczajnie nie masz ochoty na długie gotowanie, a jednocześnie chcesz zjeść coś pożywnego, sycącego, ale lekkiego.
MakaronPrzełóż do wygodnego naczynia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gęsty jogurt naturalny typu skyr to baza tego sosu. Nie tylko nadaje mu przyjemną kremowość, ale też wzbogaca danie białkiem, wapniem i probiotykami wspierającymi mikrobiom jelitowy. Dzięki temu wpływa korzystnie na trawienie, odporność i ogólną kondycję organizmu. Czosnek, oprócz intensywnego aromatu, wnosi do sosu mnóstwo prozdrowotnych właściwości oraz działa przeciwbakteryjnie i wspomaga układ krążenia, a także może pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowany chleb z serem. Tak pyszny, że zniknie w 5 minut

To danie można dowolnie urozmaicać. Pasują do niego świeże zioła, grillowane warzywa, oliwki czy nawet chrupiące ziarna. Makaron z sosem jogurtowo-czosnkowym to świetna baza do kulinarnych eksperymentów i jedna z tych potraw, które na stałe wpisują się w repertuar codziennej kuchni. Prosto, zdrowo i pysznie, idealnie na szybki obiad lub kolację. Jak zrobić makaron z sosem jogurtowym?

Makaron z sosem jogurtowo-czosnkowym

Składniki:

  • 50 g makaronu,
  • 100 g jogurt naturalnego typu skyr,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.
Makaron z sosem jogurtowo-czosnkowym przepis
Przełóż do wygodnego naczynia

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (sprawdź przepis).
  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. 
  3. Na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć czosnek i smaż na umiarkowanym ogniu przez 1-2 min, co chwilę mieszając.
  4. Zdejmij z ognia i po chwili dodaj jogurt oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 
  5. Dodaj odcedzony makaron i ponownie wymieszaj.  Przełóż na talerz.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat