Meksykańska przekąska z piekarnika. Idealna na wieczór filmowy

Prosta przekąska, a efekt jak z najlepszej knajpy. Tak właśnie można opisać domowe nachosy z tortilli. Chrupiące, złociste i pachnące przyprawami, smakują jak przekąska prosto z restauracji, choć ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. To świetna propozycja na wieczór filmowy, spotkanie ze znajomymi lub dodatek do ulubionych dań w stylu meksykańskim.
NachosNachos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Największą zaletą nachosów jest ich uniwersalność. Możesz je podać z klasycznymi dipami, takimi jak guacamole, pikantną salsą pomidorową lub kremowym sosem jogurtowym z ziołami albo wykorzystać w formie chrupiącego dodatku do sałatek i zup-kremów. Dzięki temu za każdym razem mogą smakować inaczej, a ty nie znudzisz się nimi tak szybko.

Sekret tkwi w doprawieniu tortilli jeszcze przed pieczeniem. Wystarczy połączyć je z ulubionymi przyprawami, by nadać im wyjątkowego smak. Pieprz cayenne i ostra papryka podbiją ostrość, curry i czosnek granulowany wniosą orientalny akcent, a oregano i zioła prowansalskie dodadzą śródziemnomorską nutę. Każda wersja daje inny efekt, ale zawsze chrupie równie przyjemnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rządziły w polskich domach na obiad bez mięsa. W tej wersji polubisz je na nowo

Warto też wybrać odpowiednią bazę. Tortilla kukurydziana zapewnia klasyczny smak i intensywną chrupkość, pszenna jest nieco łagodniejsza, a pełnoziarnista dostarcza dodatkową porcję błonnika i ma lekko orzechowy posmak. Każda sprawdzi się świetnie, więc możesz eksperymentować w zależności od tego, na co masz ochotę.

Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu nachosy można przechowywać w szczelnym pojemniku nawet przez kilka dni, dzięki czemu zawsze masz pod ręką zdrową i domową przekąskę bez sztucznych dodatków. To dowód na to, że wystarczy odrobina pomysłowości, by w kilka minut wyczarować coś, co smakuje jak z najlepszej knajpy.

Przepis na nachosy z tortilli z piekarnika

Składniki:

  • 1 placek tortilli,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • bazylia,
  • chilli,
  • wędzona słodka papryka.
nachosy z tortilli z piekarnik 2
Placek równoemiernie posmaruj oliwą z przyprawami, pokrój w trójkąty i włóż do piekarnika

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce umieść oliwę i szczyptę każdej przyprawy: sól, pieprz ziołowy, bazylia, chilli i słodka wędzona papryka. Dokładnie wymieszaj.
  2. Placek tortilli połóż na desce. Równomiernie posmaruj go przygotowaną mieszanką przypraw.
  3. Pokrój placek tortilli w trójkąty: przekrój placki na 16 trójkątnych części lub na pół i obie połowy ponownie na pół, a następnie każdy otrzymany pasek w małe trójkąty. 
  4. Trójkąty ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby między każdym był niewielki odstęp.
  5. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz do lekkiego zarumienienia, czyli przez około 8-12 min. Pilnuj, aby zbyt mocno nie przypalić nachosów.
  6. Wyciągnij z piekarnika od razu, gdy się zarumienią. Nachosy kilka minut po wyciągnięciu z piekarnika powinny stwardnieć i zrobić się kruche. 
  7. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Nachosy z tortilli z piekarnika przepis
Wyciągnij nachosy z piekarnika
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować