WAŻNE
TERAZ

Inflacja w Polsce. Jest szybki szacunek za sierpień

Meksykańska przekąska z piekarnika. Idealna na wieczór filmowy

Prosta przekąska, a efekt jak z najlepszej knajpy. Tak właśnie można opisać domowe nachosy z tortilli. Chrupiące, złociste i pachnące przyprawami, smakują jak przekąska prosto z restauracji, choć ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. To świetna propozycja na wieczór filmowy, spotkanie ze znajomymi lub dodatek do ulubionych dań w stylu meksykańskim.
NachosNachos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Największą zaletą nachosów jest ich uniwersalność. Możesz je podać z klasycznymi dipami, takimi jak guacamole, pikantną salsą pomidorową lub kremowym sosem jogurtowym z ziołami albo wykorzystać w formie chrupiącego dodatku do sałatek i zup-kremów. Dzięki temu za każdym razem mogą smakować inaczej, a ty nie znudzisz się nimi tak szybko.

Sekret tkwi w doprawieniu tortilli jeszcze przed pieczeniem. Wystarczy połączyć je z ulubionymi przyprawami, by nadać im wyjątkowego smak. Pieprz cayenne i ostra papryka podbiją ostrość, curry i czosnek granulowany wniosą orientalny akcent, a oregano i zioła prowansalskie dodadzą śródziemnomorską nutę. Każda wersja daje inny efekt, ale zawsze chrupie równie przyjemnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rządziły w polskich domach na obiad bez mięsa. W tej wersji polubisz je na nowo

Warto też wybrać odpowiednią bazę. Tortilla kukurydziana zapewnia klasyczny smak i intensywną chrupkość, pszenna jest nieco łagodniejsza, a pełnoziarnista dostarcza dodatkową porcję błonnika i ma lekko orzechowy posmak. Każda sprawdzi się świetnie, więc możesz eksperymentować w zależności od tego, na co masz ochotę.

Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu nachosy można przechowywać w szczelnym pojemniku nawet przez kilka dni, dzięki czemu zawsze masz pod ręką zdrową i domową przekąskę bez sztucznych dodatków. To dowód na to, że wystarczy odrobina pomysłowości, by w kilka minut wyczarować coś, co smakuje jak z najlepszej knajpy.

Przepis na nachosy z tortilli z piekarnika

Składniki:

  • 1 placek tortilli,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • bazylia,
  • chilli,
  • wędzona słodka papryka.
nachosy z tortilli z piekarnik 2
Placek równoemiernie posmaruj oliwą z przyprawami, pokrój w trójkąty i włóż do piekarnika

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce umieść oliwę i szczyptę każdej przyprawy: sól, pieprz ziołowy, bazylia, chilli i słodka wędzona papryka. Dokładnie wymieszaj.
  2. Placek tortilli połóż na desce. Równomiernie posmaruj go przygotowaną mieszanką przypraw.
  3. Pokrój placek tortilli w trójkąty: przekrój placki na 16 trójkątnych części lub na pół i obie połowy ponownie na pół, a następnie każdy otrzymany pasek w małe trójkąty. 
  4. Trójkąty ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby między każdym był niewielki odstęp.
  5. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz do lekkiego zarumienienia, czyli przez około 8-12 min. Pilnuj, aby zbyt mocno nie przypalić nachosów.
  6. Wyciągnij z piekarnika od razu, gdy się zarumienią. Nachosy kilka minut po wyciągnięciu z piekarnika powinny stwardnieć i zrobić się kruche. 
  7. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Nachosy z tortilli z piekarnika przepis
Wyciągnij nachosy z piekarnika
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Ciasto drożdżowe cioci Bożenki jest mięciutkie jak podusia. Zdradziła mi sekretną metodę 3xC
Ciasto drożdżowe cioci Bożenki jest mięciutkie jak podusia. Zdradziła mi sekretną metodę 3xC
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Smaruj nimi chleb, bo są lepsze od masła. Wspierają serce i mózg, a do tego dostarczają witamin
Smaruj nimi chleb, bo są lepsze od masła. Wspierają serce i mózg, a do tego dostarczają witamin
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni