Najprostszy przepis na kurczaka. Pachnie tak obłędnie, że sąsiedzi pukają do drzwi

Aromatyczny kurczak to danie, które wypełnia kuchnię zapachem ziół i przypraw jeszcze zanim trafi na talerz. Łączy w sobie prostotę przygotowania z głębokim, wyrazistym smakiem, przez co sprawdza się zarówno na szybki obiad, jak i elegancką kolację.
Smażony kurczakFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olesia Berlezova alesa@meta.ua

Pierś z kurczaka, delikatna i soczysta, to źródło pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B, które wspierają metabolizm i układ nerwowy. Mięso w tej wersji nabiera wyjątkowego wyrazu dzięki czosnkowi, oregano i oliwie z oliwek. Czosnek wzmacnia odporność i nadaje potrawie intensywność, a oregano wnosi aromat, który kojarzy się ze słoneczną kuchnią śródziemnomorską.

Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę

Kurczak w tej odsłonie nie wymaga wielu dodatków, ponieważ świetnie smakuje z ryżem, kaszą, pieczonymi warzywami lub w lekkiej sałatce. To przepis, który udowadnia, że zdrowe gotowanie może być pełne intensywnych aromatów i naturalnej przyjemności z jedzenia. Jak zrobić pierś kurczaka z oregano? Poznaj prosty przepis.

Przepis na aromatycznego kurczaka

Składniki:

  • 1 średnia pierś kurczaka,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • oregano,
  • słodka wędzona papryka.
Aromatyczny kurczak przepis
Obtocz mięso w marynacie

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce umieść oliwę z obranym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą, oregano i słodką papryką. Wymieszaj.
  2. Mięso oczyść, osusz i pokrój w średniej wielkości kawałki. Kawałki mięsa wkładaj i dokładnie obtaczaj w przygotowanej marynacie. Odstaw.
  3. Następnie rozgrzej nieprzywierającą patelnię. Po chwili włóż mięso.
  4. Smaż do prawidłowej obróbki termicznej mięsa, czyli przez około 3-6 min na każdą stronę. 
  5. Usmażone mięso przełóż na talerz. Zjedz na ciepło lub na zimno.
Aromatyczny kurczak przepis
Wyłóż na talerz
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇