Nie lubisz krewetek? W pikantnej marynacie są pyszne i podkręcają metabolizm
Marynata oparta na czosnku, chilli i soku z limonki nie tylko nadaje krewetkom wyrazisty, lekko pikantny wyraz, ale także wspiera metabolizm i trawienie. Czosnek działa przeciwzapalnie, chilli może lekko podkręcić tempo spalania kalorii, a limonka dostarcza witaminę C i orzeźwiającą nutę, która świetnie balansuje smak dania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z wędzonym kurczakiem. Znika ze stołu szybciej niż się ją robi
Podane z porcją świeżych warzyw lub lekkim ryżem basmati, krewetki w tej wersji stają się pełnowartościowym posiłkiem, który jednocześnie rozpieszcza podniebienie i dba o twoją formę. To szybka, zdrowa i pełna smaku propozycja, która udowadnia, że jedzenie fit wcale nie musi być nudne. Jeśli wolisz krewetki w łagodniejszej wersji – sprawdź przepis na krewetki w miodowej marynacie. Jak zrobić krewetki na patelni?
Krewetki tygrysie w pikantnej marynacie
Składniki:
- 5-6 krewetek tygrysich,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki soku z limonki lub z cytryny,
- pieprz,
- chili.
Sposób przygotowania:
- Jeśli korzystasz z mrożonych krewetek, to najpierw je odmróź w zimnej wodzie.
- Gdy krewetki będą odmrożone, zacznij przygotowywać pozostałe składniki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. W miseczce umieść oliwę, sok z cytryny/limonki i czosnek. Dopraw do smaku pieprzem i chili. Wymieszaj.
- Do miseczki włóż osuszone krewetki i dokładnie obtocz każdą w przygotowanej marynacie. Włóż do lodówki na minimum 1 godz. (możesz pominąć marynowanie, ale smak krewetek będzie mniej wyrazisty).
- Usmaż na patelni klasycznej lub grillowej przez około 5-10 min, co jakiś czas mieszając i przewracając krewetki na drugą stronę.
- Krewetki zdejmij z patelni, gdy zmienią kolor i kształt (zwiną się). Zjedz na ciepło lub na zimno po oderwaniu główki i obraniu pancerzyka.