Nie lubisz krewetek? W pikantnej marynacie są pyszne i podkręcają metabolizm

Krewetki tygrysie w pikantnej marynacie to propozycja, która może stać się twoim sekretem podczas dbania o smukłą sylwetkę. Są wyjątkowo lekkostrawne, a przy tym dostarczają solidną porcję pełnowartościowego białka, które wspiera regenerację mięśni i pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej. Mają niewiele tłuszczu, a ich naturalna delikatność powoduje, że świetnie chłoną aromaty marynaty, bez potrzeby dodawania kalorycznych sosów.
Wyłóż na talerzWyłóż na talerz

Marynata oparta na czosnku, chilli i soku z limonki nie tylko nadaje krewetkom wyrazisty, lekko pikantny wyraz, ale także wspiera metabolizm i trawienie. Czosnek działa przeciwzapalnie, chilli może lekko podkręcić tempo spalania kalorii, a limonka dostarcza witaminę C i orzeźwiającą nutę, która świetnie balansuje smak dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z wędzonym kurczakiem. Znika ze stołu szybciej niż się ją robi

Podane z porcją świeżych warzyw lub lekkim ryżem basmati, krewetki w tej wersji stają się pełnowartościowym posiłkiem, który jednocześnie rozpieszcza podniebienie i dba o twoją formę. To szybka, zdrowa i pełna smaku propozycja, która udowadnia, że jedzenie fit wcale nie musi być nudne. Jeśli wolisz krewetki w łagodniejszej wersji – sprawdź przepis na krewetki w miodowej marynacie. Jak zrobić krewetki na patelni?

Krewetki tygrysie w pikantnej marynacie

Składniki:

  • 5-6 krewetek tygrysich,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki soku z limonki lub z cytryny,
  • pieprz,
  • chili.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli korzystasz z mrożonych krewetek, to najpierw je odmróź w zimnej wodzie.
  2. Gdy krewetki będą odmrożone, zacznij przygotowywać pozostałe składniki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. W miseczce umieść oliwę, sok z cytryny/limonki i czosnek. Dopraw do smaku pieprzem i chili. Wymieszaj.
  3. Do miseczki włóż osuszone krewetki i dokładnie obtocz każdą w przygotowanej marynacie. Włóż do lodówki na minimum 1 godz. (możesz pominąć marynowanie, ale smak krewetek będzie mniej wyrazisty).
  4. Usmaż na patelni klasycznej lub grillowej przez około 5-10 min, co jakiś czas mieszając i przewracając krewetki na drugą stronę.
  5. Krewetki zdejmij z patelni, gdy zmienią kolor i kształt (zwiną się). Zjedz na ciepło lub na zimno po oderwaniu główki i obraniu pancerzyka.
Krewetki tygrysie w pikantnej marynacie przepis
Następnie usmaż krewetki
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej