Nie ma lepszej przekąski na ciepło. Mięsny muszel to murowany hit

Wygląda niepozornie, składa się tylko z trzech składników, a smakuje jak coś, co mogłoby pojawić się w najlepszej meksykańskiej knajpce. Mięsny muszel to ekspresowe danie, które zachwyca prostotą, a przy tym zaskakuje intensywnością smaku i konsystencją. Powstało z potrzeby chwili, ale zyskało status stałego elementu domowego menu.
Mięsny muszelWyłóż na talerz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | HannesStrasser

Nie sądziłam, że ograniczenie quesadilli do jednego placka tortilli przekształci się w kulinarny hit. Zamiast klasycznie złożyć dwie połówki, zostawiłam wszystko w jednej zwartej formie i stworzyłam coś na kształt muszli. Otrzymałam idealne danie z chrupiącej tortilli, soczystego mięsa i ciągnącego się sera bez konieczności dokładania czegokolwiek więcej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z kapusty i papryki – przepis na 5 słoików do spiżarni

Ten muszel nie tylko smakuje wybornie, ale też świetnie wpisuje się w dietetyczne potrzeby. Wołowina dostarcza wysokiej jakości białko, dobrze przyswajalne żelazo i witaminy z grupy B, dzięki czemu mięsny muszel jest pyszną i wartościową opcję na szybki obiad, kolację albo posiłek okołotreningowy.

Wystarczy patelnia, kilka minut i odrobina kreatywności, a efekt zaskoczy nawet tych, którzy na co dzień nie przepadają za kuchnią typu fast. Jak zrobić tortillę z wołowiną?

Składniki na mięsny muszel:

Składniki:

  • 1 placek tortilli,
  • 100 g mięsa mielonego wołowego,
  • 50 g sera żółtego o zawartości tłuszczu 13-14 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przełóż na patelnię i smaż do prawidłowej obróbki termicznej, czyli przez około 5-10 min. Co chwilę mieszaj i rozdrabniaj mięso.
  2. Na jednej stronie placka tortilli równomiernie rozłóż: połowę sera – mięso – resztę sera. Najlepiej pasuje ser tarty lub pocięty w cienkie paski.
  3. Placek złóż na pół i dociśnij. 
  4. Następnie rozgrzej suchą patelnię na umiarkowanym ogniu i włóż na nią tortillę.
  5. Smaż do zarumienienia i lekkiego stwardnienia, czyli przez około 2-3 min na każdą stronę. Przełóż na talerz.
miesny muszel 3
W placku tortilli rozłóż mięso i ser
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀