Nie ma lepszej przekąski na ciepło. Mięsny muszel to murowany hit

Wygląda niepozornie, składa się tylko z trzech składników, a smakuje jak coś, co mogłoby pojawić się w najlepszej meksykańskiej knajpce. Mięsny muszel to ekspresowe danie, które zachwyca prostotą, a przy tym zaskakuje intensywnością smaku i konsystencją. Powstało z potrzeby chwili, ale zyskało status stałego elementu domowego menu.
Mięsny muszelWyłóż na talerz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | HannesStrasser

Nie sądziłam, że ograniczenie quesadilli do jednego placka tortilli przekształci się w kulinarny hit. Zamiast klasycznie złożyć dwie połówki, zostawiłam wszystko w jednej zwartej formie i stworzyłam coś na kształt muszli. Otrzymałam idealne danie z chrupiącej tortilli, soczystego mięsa i ciągnącego się sera bez konieczności dokładania czegokolwiek więcej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z kapusty i papryki – przepis na 5 słoików do spiżarni

Ten muszel nie tylko smakuje wybornie, ale też świetnie wpisuje się w dietetyczne potrzeby. Wołowina dostarcza wysokiej jakości białko, dobrze przyswajalne żelazo i witaminy z grupy B, dzięki czemu mięsny muszel jest pyszną i wartościową opcję na szybki obiad, kolację albo posiłek okołotreningowy.

Wystarczy patelnia, kilka minut i odrobina kreatywności, a efekt zaskoczy nawet tych, którzy na co dzień nie przepadają za kuchnią typu fast. Jak zrobić tortillę z wołowiną?

Składniki na mięsny muszel:

Składniki:

  • 1 placek tortilli,
  • 100 g mięsa mielonego wołowego,
  • 50 g sera żółtego o zawartości tłuszczu 13-14 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przełóż na patelnię i smaż do prawidłowej obróbki termicznej, czyli przez około 5-10 min. Co chwilę mieszaj i rozdrabniaj mięso.
  2. Na jednej stronie placka tortilli równomiernie rozłóż: połowę sera – mięso – resztę sera. Najlepiej pasuje ser tarty lub pocięty w cienkie paski.
  3. Placek złóż na pół i dociśnij. 
  4. Następnie rozgrzej suchą patelnię na umiarkowanym ogniu i włóż na nią tortillę.
  5. Smaż do zarumienienia i lekkiego stwardnienia, czyli przez około 2-3 min na każdą stronę. Przełóż na talerz.
miesny muszel 3
W placku tortilli rozłóż mięso i ser
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji