Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
To świetna przekąska dla zapracowanych, którzy chcą jeść zdrowo, ale nie mają czasu na długie gotowanie. Odnajdują się zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś słodkiego, co dodatkowo naprawdę cię nasyci. Najlepiej smakują po nocy spędzonej w lodówce, kiedy składniki idealnie się połączą, a konsystencja stanie się bardziej zwarta. Możesz je też zjeść już po 20-30 minutach chłodzenia, jeśli nie możesz się doczekać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!
Płatki owsiane dostarczają błonnik, który wspiera trawienie i daje długie uczucie sytości, a także beta-glukany wzmacniające odporność. Dzięki witaminie B1, magnezowi i kwasowi pantotenowemu, owies działa też kojąco na układ nerwowy i pomaga lepiej radzić sobie ze stresem. Dodatek kakao w naturalnej postaci dostarcza przeciwutleniacze, a orzechy wprowadzają cenne tłuszcze nienasycone oraz witaminę E, wspierającą koncentrację i wygląd skóry.
Przepis na owsiane ciastka czekoladowo-orzechowe bez pieczenia
To przepis, który może wejść na stałe do twojego jadłospisu, nie tylko ze względu na smak, ale też wygodę, wartości odżywcze i możliwość modyfikowania składników według upodobań. Poznaj prosty przepis na ciastka owsiane bez pieczenia!
Składniki (około 4-6 sztuk):
- 1/2 szkl. płatków owsianych (50 g),
- 1/2 szkl. mleka 0,5 proc. (100 g),
- 1 łyżka masła orzechowego (20 g),
- 3 łyżki słodzika bez kalorii, np. erytrytolu (30 g),
- 1 łyżka ciemnego kakao (10 g).
Sposób przygotowania:
Krok 1. W rondelku umieść mleko, masło orzechowe, słodzik i kakao. Zagotuj, cały czas mieszając i ucierając. Gotuj przez chwilę do połączenia składników i rozpuszczenia słodzika. Odstaw.
Krok 2. Po chwili dodaj do rondelka płatki owsiane. Dokładnie wymieszaj. Chwilę gotuj cały czas mieszając (aż masa lekko zgęstnieje), a następnie odstaw do wystudzenia.
Krok 3. Wykładaj po około 1 łyżce masy (na 1 ciastko) na talerz lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Delikatnie rozpłaszczaj i formuj każde ciastko. Przykryj je folią i wstaw do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na kilka godzin.
Krok 4. Zjedz schłodzone. Przechowuj w lodówce do 2-3 dni.