Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!

Owsiane ciastka czekoladowo-orzechowe bez pieczenia to idealna odpowiedź na nagłą ochotę na coś słodkiego. Nie potrzebujesz piekarnika, nie narobisz bałaganu, a dodatkowo zjesz je bez wyrzutów sumienia. Robi się je dosłownie w kilka minut, a smakują jak z cukierni. Są miękkie, lekko kleiste, intensywnie czekoladowe i zaskakująco sycące.
Te ciasteczka owsiane zrobisz bez włączania piekarnikaTe ciasteczka owsiane zrobisz bez włączania piekarnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To świetna przekąska dla zapracowanych, którzy chcą jeść zdrowo, ale nie mają czasu na długie gotowanie. Odnajdują się zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś słodkiego, co dodatkowo naprawdę cię nasyci. Najlepiej smakują po nocy spędzonej w lodówce, kiedy składniki idealnie się połączą, a konsystencja stanie się bardziej zwarta. Możesz je też zjeść już po 20-30 minutach chłodzenia, jeśli nie możesz się doczekać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!

Płatki owsiane dostarczają błonnik, który wspiera trawienie i daje długie uczucie sytości, a także beta-glukany wzmacniające odporność. Dzięki witaminie B1, magnezowi i kwasowi pantotenowemu, owies działa też kojąco na układ nerwowy i pomaga lepiej radzić sobie ze stresem. Dodatek kakao w naturalnej postaci dostarcza przeciwutleniacze, a orzechy wprowadzają cenne tłuszcze nienasycone oraz witaminę E, wspierającą koncentrację i wygląd skóry.

Przepis na owsiane ciastka czekoladowo-orzechowe bez pieczenia

To przepis, który może wejść na stałe do twojego jadłospisu, nie tylko ze względu na smak, ale też wygodę, wartości odżywcze i możliwość modyfikowania składników według upodobań. Poznaj prosty przepis na ciastka owsiane bez pieczenia!

Składniki (około 4-6 sztuk):

  • 1/2 szkl. płatków owsianych (50 g),
  • 1/2 szkl. mleka 0,5 proc. (100 g),
  • 1 łyżka masła orzechowego (20 g),
  • 3 łyżki słodzika bez kalorii, np. erytrytolu (30 g),
  • 1 łyżka ciemnego kakao (10 g).

Sposób przygotowania:

Owsiane ciastka czekoladowo-orzechowe bez pieczenia przepis
W rondelku podgrzej składniki

Krok 1. W rondelku umieść mleko, masło orzechowe, słodzik i kakao. Zagotuj, cały czas mieszając i ucierając. Gotuj przez chwilę do połączenia składników i rozpuszczenia słodzika. Odstaw. 

Owsiane ciastka czekoladowo-orzechowe bez pieczenia przepis
Dodaj płatki owsiane i dokładnie wymieszaj

Krok 2. Po chwili dodaj do rondelka płatki owsiane. Dokładnie wymieszaj. Chwilę gotuj cały czas mieszając (aż masa lekko zgęstnieje), a następnie odstaw do wystudzenia.

Owsiane ciastka czekoladowo-orzechowe bez pieczenia przepis
Uformuj ciastka i odstaw je do przestudzenia

Krok 3. Wykładaj po około 1 łyżce masy (na 1 ciastko) na talerz lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Delikatnie rozpłaszczaj i formuj każde ciastko. Przykryj je folią i wstaw do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na kilka godzin. 

owsiane ciastka czekoladowo orzechowe bez pieczenia przepis
Wyciągnij z lodówki gotowe ciastka owsiane

Krok 4. Zjedz schłodzone. Przechowuj w lodówce do 2-3 dni.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇