Nie tylko do mięsa! Ten sos pasuje niemal do wszystkiego
Suszona żurawina nadaje mu intensywny kolor i wyrazisty smak, a przy tym jest bogata w antyoksydanty wspierające odporność i zdrowie serca. Delikatnie podsmażona cebula wnosi słodycz i intensywność, a przyprawy takie jak cynamon, kardamon i rozmaryn tworzą lekko korzenny aromat, który doskonale komponuje się z jesiennymi potrawami.
Dzięki dodatkowi słodzika bez kalorii sos ma przyjemną słodycz, ale wciąż pozostaje lekką i zdrową alternatywą dla gotowych wersji z cukrem.
Gołąbkowe roladki z sosem pomidorowym. Do ryżu i mięsa dodaj konkretne warzywo
Przepis na sos żurawinowy
Składniki:
- 4 łyżki suszonej żurawiny (50 g),
- 1 mała cebula (30 g),
- 4 łyżki słodzika (40 g),
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (4 g),
- sól,
- pieprz,
- rozmaryn,
- cynamon,
- kardamon,
- woda.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Żurawinę drobno pokrój. Cebulę obierz i posiekaj.
Krok 2. Następnie umieść żurawinę w rondelku i wlej trochę wody (ilość dostosuj w taki sposób, aby woda tylko delikatnie zakrywała składniki). Dopraw do smaku solą, pieprzem, rozmarynem (świeżym lub suszonym), cynamonem i kardamonem (sugerowane po około 1/3-1/2 łyżeczki każdej przyprawy). Duś na małym ogniu do zgęstnienia, czyli przez około 15-20 minut. Co chwilę mieszaj i rozdrabniaj składniki. W razie potrzeby dolej odrobinę wody w trakcie duszenia.
Krok 3. Pod koniec dodaj słodzik i dokładnie wymieszaj.
Krok 4. Przełóż do wygodnego naczynia.