Nie tylko do mięsa! Ten sos pasuje niemal do wszystkiego

Sos żurawinowy w tej wersji to uniwersalny akcent, który potrafi odmienić smak wielu potraw. Jego słodko-kwaśny charakter w połączeniu z aromatycznymi przyprawami powoduje, że świetnie pasuje nie tylko do pieczonego drobiu oraz wieprzowiny, ale również do burgerów, serów lub nawet warzywnych sałatek.
Sos żurawinowy sprawdzi się nie tylko jako dodatek do mięsaSos żurawinowy sprawdzi się nie tylko jako dodatek do mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Stephanie Frey

Suszona żurawina nadaje mu intensywny kolor i wyrazisty smak, a przy tym jest bogata w antyoksydanty wspierające odporność i zdrowie serca. Delikatnie podsmażona cebula wnosi słodycz i intensywność, a przyprawy takie jak cynamon, kardamon i rozmaryn tworzą lekko korzenny aromat, który doskonale komponuje się z jesiennymi potrawami.

Dzięki dodatkowi słodzika bez kalorii sos ma przyjemną słodycz, ale wciąż pozostaje lekką i zdrową alternatywą dla gotowych wersji z cukrem.

Gołąbkowe roladki z sosem pomidorowym. Do ryżu i mięsa dodaj konkretne warzywo

Przepis na sos żurawinowy

Składniki:

  • 4 łyżki suszonej żurawiny (50 g),
  • 1 mała cebula (30 g),
  • 4 łyżki słodzika (40 g),
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (4 g),
  • sól,
  • pieprz,
  • rozmaryn,
  • cynamon,
  • kardamon,
  • woda.

Sposób przygotowania:

Sos żurawinowy przepis
Pokrój składniki

Krok 1. Żurawinę drobno pokrój. Cebulę obierz i posiekaj.

Sos żurawinowy przepis
Podduś żurawinę z przyprawami

Krok 2. Następnie umieść żurawinę w rondelku i wlej trochę wody (ilość dostosuj w taki sposób, aby woda tylko delikatnie zakrywała składniki). Dopraw do smaku solą, pieprzem, rozmarynem (świeżym lub suszonym), cynamonem i kardamonem (sugerowane po około 1/3-1/2 łyżeczki każdej przyprawy). Duś na małym ogniu do zgęstnienia, czyli przez około 15-20 minut. Co chwilę mieszaj i rozdrabniaj składniki. W razie potrzeby dolej odrobinę wody w trakcie duszenia.

Sos żurawinowy przepis
Pod koniec dodaj słodzik

Krok 3. Pod koniec dodaj słodzik i dokładnie wymieszaj.

Sos żurawinowy przepis
Przełóż do wygodnego naczynia

Krok 4. Przełóż do wygodnego naczynia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka