WAŻNE
TERAZ

Mapa edukacji zdrowotnej w Polsce. Mamy statystyki z kolejnych miast

Nie uwierzysz, co można wsadzić do awokado. A potem zjeść z zachwytem

Awokado faszerowane twarożkiem z tofu to danie, które łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem i lekkością. Kremowe awokado staje się tu jadalną miseczką, w której kryje się delikatny twarożek roślinny. To duet, który wygląda efektownie, a smakuje jeszcze lepiej. Jest idealną propozycją, gdy chcesz szybko przygotować coś zdrowego, sycącego i oryginalnego.
Awokado faszerowane twarożkiem z tofu robi wrażenieAwokado faszerowane twarożkiem z tofu robi wrażenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | mariontxa

Awokado znane jest ze swoich właściwości prozdrowotnych. To źródło zdrowych tłuszczów, witaminy E, C i K. Zawiera także potas, który wspiera serce i układ krążenia. Jego aksamitna konsystencja powoduje, że świetnie komponuje się z innymi składnikami i podkreśla ich smak. Z kolei lekki i bogaty w białko twarożek z tofu to roślinna alternatywa dla klasycznych serków. Jest ceniony przez wegan i osoby, które chcą wprowadzać do diety więcej lżejszych posiłków.

To danie możesz podać na wiele sposobów, np. na lekką kolację, przystawkę na spotkanie ze znajomymi lub sycącą przekąskę w ciągu dnia. Wystarczy kilka prostych dodatków, jak zioła lub świeżo mielony pieprz, aby stworzyć posiłek, który wygląda elegancko i smakuje tak, że trudno mu się oprzeć.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Przepis na awokado faszerowane twarożkiem z tofu

Awokado faszerowane twarożkiem z tofu to dowód, że zdrowa kuchnia może być zarówno szybka, jak i zachwycająca. Jak zrobić faszerowane awokado z tofu? Poznaj prosty przepis!

Składniki:

  • 1/2 awokado (70 g),
  • 1/2 opakowania tofu (90 g),
  • 2 łyżki wegańskiego jogurtu naturalnego (50 g),
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Awokado umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Jeśli zużyjesz połowę awokado, połówkę z pestką skrop sokiem z cytryny, szczelnie zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki (zużyj do innego posiłku w ciągu kilku dni).
  2. W miseczce umieść odcedzone i rozdrobnione tofu oraz jogurt.
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do połączenia.
  5. Gotowym twarożkiem napełnij awokado. 
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dziki skarb prosto z Bieszczad. Nikt nie pamięta o tym owocu, a wspiera serce
Dziki skarb prosto z Bieszczad. Nikt nie pamięta o tym owocu, a wspiera serce