Nie uwierzysz, że risotto można zrobić w taki sposób. Włoch by osiwiał na ten widok

Nie uwierzysz, że risotto może smakować w ten sposób, czyli intensywnie czekoladowo, kremowo i jednocześnie lekko. To nietypowa odsłona klasycznego włoskiego dania, która udowadnia, że ryż świetnie sprawdza się także w wersji na słodko.

RisotoPrzełóż do wygodnego naczynia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | LHM

Zamiast wytrawnych dodatków pojawia się kakao, gorzka czekolada i odrobina słodzika, dzięki czemu potrawa przypomina deser, ale pozostaje pełnowartościowym i zdrowym posiłkiem. To świetna propozycja dla osób, które lubią zaskakujące połączenia i chcą spróbować czegoś zupełnie nowego.

Podstawą jest ryż basmati, czyli lekkostrawny, a jednocześnie bogaty w wartościowe węglowodany i błonnik. Dostarcza też minerały takie jak cynk, fosfor, selen, żelazo czy mangan, a także witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy i metabolizm. Po ugotowaniu w mleku z dodatkiem odrobiny soli ziarna stają się miękkie i kremowe, stanowiąc idealną bazę dla dodatków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku

Czekolada i kakao wnoszą głęboki smak oraz bogactwo wartości odżywczych, czyli magnez, potas, żelazo, cynk i flawonoidy, które działają antyoksydacyjnie i poprawiają nastrój. Dodatek słodzika powoduje, że całość jest niskokaloryczna, ale wciąż sycąca i pełna smaku. Dzięki temu otrzymujesz danie, które wygląda jak deser z najlepszej restauracji, a jednocześnie wspiera zdrową dietę.

Czekoladowe risotto możesz podać na słodkie śniadanie, deser po obiedzie albo kolację, gdy masz ochotę na coś wyjątkowego. W każdej odsłonie zachwyca kremową konsystencją i aromatem, który trudno porównać z czymkolwiek innym. To potrawa, która pokazuje, że nawet klasyka kuchni włoskiej może zaskakiwać i odkrywać zupełnie nowe oblicze. Jeśli lubisz risotto na słodko – sprawdź również przepis na czekoladowe risotto z jogurtem. Jak zrobić risotto czekoladowe? Poznaj prosty przepis.

Składniki na czekoladowe risotto:

Składniki:

  • 1/2 woreczka ryżu basmati,
  • 1/2 szklanki mleka 2 proc.,
  • 2 łyżki słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
  • 2 kostki czekolady gorzkiej 85 proc.,
  • 1 łyżka kakao ciemnego,
  • sól,
  • woda.
Czekoladowe risotto przepis
Pod koniec dodaj kakao i wymieszaj

Sposób przygotowania:

  1. Ryż dokładnie wypłucz na sitku kuchennym pod bieżącą zimną wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna.
  2. Przepłukany ryż umieść w rondelku i wlej wodę do gotowania w proporcji 1:1 (woda:ryż). Dodaj mleko, słodzik i szczyptę soli. Wymieszaj. Doprowadź do zagotowania i mocno zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem przez około 15 min na bardzo małym ogniu. Co chwilę mieszaj.
  3. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj czekoladę. Risotto będzie gotowe, gdy konsystencja znacznie zgęstnieje, a ryż będzie miękki, ale nie będzie się rozpadać. 
  4. Pod koniec dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Przełóż do wygodnego naczynia. Zjedz na ciepło lub na zimno.
czekoladowe risotto6glowne
Przełóż do wygodnego naczynia
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska