Nie wierzysz, że łosoś może być jeszcze lepszy? Spróbuj z tym jednym dodatkiem

Quesadilla z łososiem i serkiem to szybkie i wyjątkowo smaczne danie, które udowadnia, że zaledwie jeden składnik potrafi wynieść łososia na zupełnie nowy poziom. Delikatny, kremowy serek doskonale równoważy intensywny smak ryby, a całość zamknięta w lekko chrupiącej tortilli daje efekt, który trudno porównać z czymkolwiek innym. To idealna propozycja na ciepły posiłek bez zbędnego wysiłku.
Quesadillę pokrój i przełóż na talerzQuesadillę pokrój i przełóż na talerz

Łosoś to jedna z najbardziej odżywczych ryb, ponieważ zawiera łatwo przyswajalne białko oraz komplet niezbędnych aminokwasów, które organizm wykorzystuje do regeneracji i budowy tkanek. Obfituje w kwasy tłuszczowe omega-3, które wspomagają pracę serca, mózgu i pomagają łagodzić stany zapalne. To także cenne źródło witaminy D, witamin z grupy B, selenu, fosforu i magnezu.

To szybka potrawa, którą można przygotować na obiad, kolację lub nietypowe danie na spotkanie z bliskimi. Jest pyszna, sycąca i pełna wartości odżywczych. Jak zrobić quesadillę z łososiem?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Quesadilla z łososiem i serkiem

Składniki:

  • 1 mały filet łososia (ok. 150 g),
  • 2 placki tortilli,
  • 4 łyżki serka kremowego naturalnego (np. Arla, Philadelphia lub inny).

Sposób przygotowania:

  1. Osusz łososia, przełóż do naczynia lub na blaszkę z papierem i piecz w 180°C przez ok. 15-20 minut.
  2. Upieczoną rybę rozdrobnij widelcem. Każdy placek tortilli posmaruj z jednej strony serkiem. Rozgrzej suchą patelnię na umiarkowanym ogniu.
  3. Placek tortilli włóż na rozgrzaną patelnię (posmarowaną stroną do góry) i równomiernie rozłóż na nim łososia. Przykryj drugim plackiem (posmarowaną stroną do wewnątrz) i dociśnij. 
  4. Smaż przez około 2-3 min na umiarkowanym ogniu, aż do zarumienienia i chrupkości.
  5. Następnie przewróć na drugą stronę i znowu smaż przez około 2-3 min. Pilnuj, aby nie przypalić placka. W razie potrzeby zmniejsz ogień.
  6. Wyłóż na deskę i pokrój na 4 części. Przełóż na talerz.
Quesadilla z pieczonym łososiem i serkiem przepis
Quesadillę pokrój i przełóż na talerz
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇