Nikt nie zgadł, z czego jest to brownie. Ale nawet babcia wzięła przepis
Kasza jaglana, czyli lekka i naturalnie bezglutenowa baza, dostarcza błonnik, żelazo oraz magnez, dzięki czemu takie brownie syci i wspiera równowagę energetyczną. Jej neutralny smak idealnie łączy się z bananem, który pełni rolę naturalnego słodzika i nadaje deserowi jeszcze bardziej kremową konsystencję.
Kakao wzbogaca ciasto intensywnym aromatem i nadaje mu piękny kolor, a przy tym dostarcza antyoksydanty, które przyśpieszają regenerację i poprawiają nastrój. Całość spaja mleko migdałowe, wnosząc subtelny orzechowy akcent oraz lekką słodycz.
Nikt z moich bliskich nie zgadł, z czego robię to brownie, ale smakowało każdemu. Nawet babcia poprosiła o przepis.
Włoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składników
Przepis na brownie z kaszy jaglanej bez pieczenia
To brownie nie wymaga piekarnika, długiego przygotowania ani specjalnych umiejętności. Wystarczy kilka prostych składników, by powstał deser, który uwodzi smakiem, ale nie obciąża organizmu. Idealny dla miłośników zdrowych zamienników i wszystkich, którzy chcą cieszyć się słodyczami bez wyrzutów sumienia.
Składniki:
- 1/2 woreczka lub 5 łyżek kaszy jaglanej (50 g),
- 1/2 szkl. mleka migdałowego (100 g),
- 1 banan (100 g),
- 2-4 daktyle (30 g),
- 1 łyżka masła orzechowego (20 g),
- 1 łyżka ciemnego kakao (10 g),
- woda,
- sól.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Kaszę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą. Mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna.
Przepłukaną kaszę umieść w garnku i wlej mleko oraz trochę wody. Tak, aby mleko i woda były mniej więcej w proporcji 2:1 (woda z mlekiem:kasza). Dodaj szczyptę soli. Gotuj bez mieszania na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Po upływie wskazanego czasu kasza powinna być bardzo miękka, a woda wchłonięta.
Krok 2. W pojemniku do blendera umieść kaszę, obranego i pokrojonego w mniejsze kawałki banana, drobno pokrojone daktyle, kakao (odrobinę kakao zostaw do przygotowania polewy) i masło orzechowe. Zblenduj na gładką i jednolitą masę.
Krok 3. Przełóż do małego naczynia i wygładź z góry. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby masa trochę stężała.
Krok 4. Chwilę przed zjedzeniem przygotuj polewę. W tym celu rozmieszaj kakao z odrobiną wody i polej równomiernie górę ciasta.