Połączenie tych składników brzmi jak eksperyment. Spróbuj, a przekonasz się, że smakuje wyśmienicie
Danie, które na pierwszy rzut oka brzmi jak eksperyment, a w praktyce okazuje się kulinarnym hitem. Dorsz z awokado i masłem orzechowym to nieoczywiste połączenie smaków, które zaskakuje harmonią i lekkością.
Delikatne, białe mięso ryby doskonale komponuje się z kremową konsystencją awokado, a subtelna nuta masła orzechowego nadaje całości wyrazistość i głębię. Efektem jest potrawa, która nie tylko cieszy podniebienie, ale też dostarcza solidną porcję składników odżywczych.
Dorsz jest chudą rybą, bogatą w pełnowartościowe białko oraz kwasy omega-3, która wspiera pracę serca, mózgu i układu krążenia. Awokado wnosi zdrowe tłuszcze, witaminy A, E i z grupy B oraz błonnik, który zapewnia sytość i wspiera trawienie. Masło orzechowe wnosi charakterystyczny aromat oraz energię w postaci białka roślinnego i tłuszczów nienasyconych. Wspólnie tworzą zestawienie, które syci na długo, a nie obciąża przy tym organizmu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie
Danie świetnie smakuje w towarzystwie pieczonych warzyw, lekkiej sałatki lub kaszy jaglanej. Można je podać zarówno na elegancki obiad, jak i lekką kolację. Ten przepis udowadnia, że warto czasem przełamać schematy i sięgnąć po nietypowe połączenia, bo właśnie one potrafią zaskoczyć najbardziej i stać się prawdziwym odkryciem w kuchni. Z czym zrobić pieczonego dorsza? Poznaj prosty przepis.
Przepis na dorsza z awokado i masłem orzechowym
Składniki:
- 1 średni filet dorsza,
- 1/4 awokado,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Rybę osusz i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do małego naczynia żaroodpornego.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 15-20 min (w zależności od grubości kawałka).
- W trakcie pieczenia przygotuj awokado. Obrane awokado pokrój w plasterki.
- Rybę wyłóż na talerz i posmaruj masłem orzechowym. Na górze rozłóż awokado. Opcjonalnie dopraw do smaku solą i pieprzem.