Tania ryba o zabawnej nazwie. Rzadko po nią sięgamy, chociaż ma delikatne, chude i smaczne mięso

Chociaż znacznie częściej sięgamy po inne ryby, ta również zasługuje na swoje pięć minut w kuchni. Jest smaczna, a przy tym wartościowa – zdecydowanie powinniśmy jej poświęcać większą uwagę.

Usmażone kawałki ryby z cytrynąKaraś ma delikatne i chude mięso
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć karaś rzadko trafia na stoły w polskich domach, to zdecydowanie warto mu się przyjrzeć bliżej. Należący do rodziny karpiowatych karaś pospolity to ryba słodkowodna, występująca w jeziorach, rzekach, stawach i nawet niewielkich rowach melioracyjnych.

Jest niezwykle odporny i potrafi przeżyć w warunkach, w których inne ryby nie dają sobie rady – na przykład w wodzie o niskiej zawartości tlenu. Dzięki tej wytrzymałości od wieków był obecny w polskich gospodarstwach, choć z czasem jego popularność ustąpiła droższym i bardziej "szlachetnym" gatunkom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Karaś ma chude mięso

Mięso karasia to nie tylko delikatny smak, ale i solidna porcja cennych składników odżywczych. W 100 gramach tej ryby znajduje się około 18 gramów białka, które wspiera regenerację tkanek i budowę mięśni. Białko to jest łatwo przyswajalne i porównywalne jakościowo z mięsem, ale mniej obciążające dla układu trawiennego.

Ze względu na niską kaloryczność (około 110-130 kcal na 100 g) oraz niewielką zawartość tłuszczu, karaś dobrze sprawdza się w diecie osób z nadciśnieniem, chorobami wątroby oraz w jadłospisie seniorów i dzieci. Choć zawiera mniej kwasów omega-3 niż tłuste ryby morskie, nadal może być wartościowym składnikiem zdrowej, zrównoważonej diety.

Karaś dostarcza witaminy z grupy B (B6, B12 oraz niacynę), które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i przemiany materii. Jest także dobrym źródłem witaminy D i A, wspierających odporność, wzrok i zdrowie kości. Ponadto zawiera selen, fosfor i potas, który odpowiada m.in. za prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych.

Ekologiczny wybór na talerzu

W dobie rosnących cen ryb morskich karaś jawi się jako atrakcyjna alternatywa – jest tani, lokalny i przyjazny środowisku. Jego hodowla nie wymaga intensywnego wsparcia chemicznego ani wielkich zasobów energetycznych, a mięso tej ryby rzadziej zawiera metale ciężkie, co czyni go bezpieczniejszym wyborem, szczególnie dla seniorów i dzieci. Kupując karasia z lokalnych stawów i łowisk, wspieramy także małych producentów i polską gospodarkę wodną.

Smaczny, ale wymagający w kuchni

Choć karaś posiada wiele drobnych ości, przy odpowiednim przygotowaniu może stać się prawdziwym rarytasem. Aby uzyskać pożądany efekt, dobrze jest też wcześniej zamarynować mięso w cytrynie, ziołach lub mleku, by pozbyć się ewentualnego mulistego posmaku.

Karaś najlepiej smakuje świeży – prosto z jeziora czy stawu – i przygotowany tego samego dnia. Smażony w panierce, pieczony z ziołami, duszony w śmietanie czy przygotowany w galarecie – potrafi zaskoczyć głębią smaku, jeśli tylko poświęcimy mu trochę uwagi.

Wybrane dla Ciebie

Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby