NewsyKaraś żyje tam, gdzie żadna inna ryba nie chce. Mimo to zawiera mnóstwo witamin

Karaś żyje tam, gdzie żadna inna ryba nie chce. Mimo to zawiera mnóstwo witamin

Karaś nadaje się zarówno do pieczenia, jak i smażenia czy wędzenia - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Karaś nadaje się zarówno do pieczenia, jak i smażenia czy wędzenia - Pyszności; Fot. Adobe Stock
31.07.2023 18:33

Karaś to ryba zaliczana do jednych z najwytrwalszych i najbardziej odpornych na świecie. Potrafi zadomowić się tam, gdzie żadne inne ryby nie potrafią. To nasz rodzimy gatunek, mocno rozpowszechniony. Zapominamy jednak o nim, a warto wdrożyć go do diety. 

Karaś pospolity to ryba słodkowodna z rodziny karpiowatych. Ma wydłużone ciało pokryte łuską o zabarwieniu brązu i złota (łuski mogą przybierać różną barwę w zależności od warunków panujących w rzece czy jeziorze). Dorosłe osobniki osiągają zazwyczaj długość około 20-40 cm, choć w niektórych przypadkach mogą być większe. Karaś to nasz rodzimy gatunek.

Karaś to wyjątkowa ryba. Żyje tam, gdzie żadna inna nie chce

Karaś pospolity występuje w wodach słodkich, takich jak jeziora, stawy, rzeki, kanały. Żyje nawet w śródleśnych bajorach czy rowach melioracyjnych, stąd też mówi się, że karasie pływają tam, gdzie żadna inna ryba nie chce. To gatunek bardzo rozpowszechniony, występujący w wielu regionach Europy Środkowej i Wschodniej. Przebywa niedaleko brzegów, przy miękkim i mulistym dnie. Niewielkie jego ilości są hodowane w gospodarstwach stawowych.

Karaś pospolity nazywany jest również złocistym. Przez charakterystyczne ubarwienie to właśnie karasie nazywa się "złotymi rybkami" (konkretniej jednak to chiński podgatunek karasia). Ryba ta zaliczana jest do jednych z najwytrwalszych i najbardziej odpornych ryb na świecie. Odnajduje się w warunkach o obniżonej zawartości tlenu, jest w stanie regulować swój metabolizm i zakopywać w mule. W takich warunkach potrafi przeżyć nawet kilka tygodni.

Karaś to ryba słodkowodna, która potrafi wytrwać w bardzo trudnych warunkach - Pyszności; Fot. Pixabay
Karaś to ryba słodkowodna, która potrafi wytrwać w bardzo trudnych warunkach - Pyszności; Fot. Pixabay

Wartości odżywcze karasia i zastosowanie w kuchni

Karaś jest źródłem białka, które jest niezbędne dla budowy i naprawy tkanek w organizmie. 100 gramów ryby dostarcza ok. 18 gramów białka, co oznacza, że karaś może stanowić główny element obiadu czy kolacji. Zawiera również witaminy z grupy B, takie jak witamina B12, B6 i niacyna, które są ważne dla zdrowia układu nerwowego i metabolizmu.

Mięso tej ryby jest smaczne i używane w różnych potrawach kulinarnej tradycji. Karasia można przyrządzić w klasyczny sposób, czyli opanierować i podawać w chrupiącej otoczce obok ziemniaków i surówki z kiszonej kapusty. Tak jak większość ryb, również karaś świetnie odnajduje się w towarzystwie cytryny, która odświeży jego smak i aromat. Można dodać go do zupy rybnej, czy upiec z masłem ziołowym. Karasia można też wędzić lub podać w zalewie octowej.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także