Prościej się nie da. Tylko 2 składniki, a smakuje jak z greckiej tawerny

Feta z pomidorkami koktajlowymi to jedno z tych dań, które udowadnia, że prostota w kuchni potrafi zachwycić. Wystarczą dwa główne składniki, by uzyskać smak rodem z greckiej tawerny, czyli wyrazisty, świeży i niezwykle aromatyczny. Tę sałatkę możesz zjeść samodzielnie na lekką przekąskę, podać do grilla albo dodać do obiadu. Pasuje zarówno do ryb, jajek, jak i pieczonych mięs.
Homemade feta pasta, oven baked cherry tomatoes and feta cheese with olive oil, garlic and thyme, preparing tomato pasta with feta, macro
background, baked, baked feta, baked tomatoes, bakery, baking in oven, cheese, cherry tomatoes, closeup, cooked, cooking, cuisine, dinner, dish, easy cooking, feta, feta cheese, feta pasta, food, glass baking dish, greek, greek cheese, grill, grilled, healthy, herbs, home cooking, homemade, horizontal, hot, hot salad, ingredient, lifestyle, meal, oil, oliva oil, organic, oven, oven baked, piece, preparation, preparing pasta, roasted, sauce, tasty, thyme, tomato, tomatoes, vegetable, vegetarian, baked tomatoes, cherry tomatoes, baking in oven, easy cooking, baked, baked feta, feta pasta, glass baking dish, background, bakery, cheese, closeup, cooked, cooking, cuisine, dinner, dish, feta, feta cheese, food, greek, greek cheese, grill, grilled, healthy, herbs, home cooking, homemade, horizontal, hot, hot salad, ingredient, lifestyle, meal, oil, oliva oil, organic, oven, oven baked, piece, preparation, preparing pasta, roasted, sauce, tasty, thyme, tomato, tomatoes, vegetable, vegetarianUmieść w miseczce składniki i dopraw do smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Feta, tradycyjny grecki ser wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki z mlekiem kozim, ma miękką, zwartą konsystencję i wyraźny słony smak. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu i białka długo syci i nadaje potrawom wyrazu. W połączeniu z soczystymi pomidorkami koktajlowymi tworzy duet idealny, ponieważ intensywność fety świetnie balansuje ze świeżością i lekką słodyczą pomidorów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Same pomidory to nie tylko smak, ale to także źródło likopenu, silnego antyoksydantu z grupy karetonoidów, który wspiera ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Zawierają też błonnik wspomagający trawienie i naturalnie występujący brom, który może łagodnie wpływać na układ nerwowy.

To najprostszy przepis, jaki można sobie wyobrazić, ale efekt zaskakuje, szczególnie jeśli dodasz jeszcze odrobinę dobrej oliwy, świeże zioła i szczyptę ulubionych przypraw. Idealna letnia przekąska w śródziemnomorskim stylu. Jeśli lubisz smak sera feta z pomidorami – sprawdź również przepis na zapiekane pomidory z fetą. Poznaj prosty przepis na sałatkę z fetą i pomidorami.

Ser fetę z pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • 1/2 opakowania sera feta,
  • 1 pomidor lub 2 garści pomidorków koktajlowych,
  • bazylia suszona,
  • pieprz.
Ser feta z pomidorkami przepis
Przygotuj składniki

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół (jeśli używasz pomidora to pokrój go w mniejsze kawałki np. kostki). Ser rozdrobnij ręką.
  2. W miseczce umieść pomidorki i ser. Dopraw do smaku suszoną bazylią i pieprzem.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs