Prościej się nie da. Tylko 2 składniki, a smakuje jak z greckiej tawerny
Feta, tradycyjny grecki ser wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki z mlekiem kozim, ma miękką, zwartą konsystencję i wyraźny słony smak. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu i białka długo syci i nadaje potrawom wyrazu. W połączeniu z soczystymi pomidorkami koktajlowymi tworzy duet idealny, ponieważ intensywność fety świetnie balansuje ze świeżością i lekką słodyczą pomidorów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Same pomidory to nie tylko smak, ale to także źródło likopenu, silnego antyoksydantu z grupy karetonoidów, który wspiera ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Zawierają też błonnik wspomagający trawienie i naturalnie występujący brom, który może łagodnie wpływać na układ nerwowy.
To najprostszy przepis, jaki można sobie wyobrazić, ale efekt zaskakuje, szczególnie jeśli dodasz jeszcze odrobinę dobrej oliwy, świeże zioła i szczyptę ulubionych przypraw. Idealna letnia przekąska w śródziemnomorskim stylu. Jeśli lubisz smak sera feta z pomidorami – sprawdź również przepis na zapiekane pomidory z fetą. Poznaj prosty przepis na sałatkę z fetą i pomidorami.
Ser fetę z pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- 1/2 opakowania sera feta,
- 1 pomidor lub 2 garści pomidorków koktajlowych,
- bazylia suszona,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół (jeśli używasz pomidora to pokrój go w mniejsze kawałki np. kostki). Ser rozdrobnij ręką.
- W miseczce umieść pomidorki i ser. Dopraw do smaku suszoną bazylią i pieprzem.