Raj ma smak cytryny i kokosa. Ta tarta to udowadnia

Są desery, które kojarzą się z wakacjami, świeżym powietrzem i totalnym luzem. Ta kremowa tarta cytrynowo-kokosowa właśnie taka jest. Pachnie rajem, jest lekka, a przy tym syci i nie zostawia wyrzutów sumienia. To słodki deser w wersji fit, który łączy orzeźwiającą kwaskowatość cytryny z delikatną słodyczą kokosa. To ciasto można zjeść do kawy, na podwieczorek albo nawet na słodszy posiłek w ciągu dnia.
Kremowa tarta cytrynowo-kokosowa w wersji fitKremowa tarta cytrynowo-kokosowa w wersji fit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wiórki kokosowe wprowadzają do deseru egzotyczny smak, a przy tym dostarczają błonnik, który dba o prawidłowe trawienie oraz cenne minerały takie jak magnez, potas, żelazo i cynk. Dzięki obecności tłuszczów tarta jest bardziej sycąca i pomaga dłużej utrzymać energię. Cytryna z kolei odświeża całość, dostarcza witaminę C i nadaje kremowi przyjemną, lekko kwasową nutę, dzięki której deser nie jest mdły.

Jajko i serek kremowy powoduje, że masa jest gładka, delikatna i bogata w białko oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Mąka w spodzie tworzy strukturę, a erytrytol zapewnia słodycz bez dodatku cukru. W praktyce dostajemy deser, który wygląda jak z cukierni, smakuje jak wakacje na plaży, a w składzie ma produkty, które spokojnie zmieszczą się w zbilansowanym menu.

Zakręcone ciasto z brzoskwiniami. Sprawdzony przepis na tartę w ciekawym wydaniu

Przepis na kremową tartę cytrynowo-kokosową

To tarta dla tych, którzy lubią słodkie rzeczy, ale nie chcą rezygnować z lekkości. Jeden kawałek i wiadomo, że cytryna i kokos naprawdę mogą smakować jak raj.

Składniki:

  • 5 łyżek mąki pszennej lub ryżowej (50 g),
  • 2 łyżki serka śmietankowego (50 g),
  • 1 jajko kurze (50 g),
  • 1 łyżka wiórków kokosowych (5 g),
  • 1 łyżka oleju kokosowego (10 g),
  • 3 łyżki erytrytolu (30 g),
  • skórka otarta z cytryny.

Sposób przygotowania:

kremowa tarta cytrynowo kokosowa
Ubij jajko

Krok 1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Do wysokiego naczynia, np. pojemnika do blendera, wbij jajko. Ubij mikserem lub trzepaczką kuchenną. 

kremowa tarta cytrynowo kokosowa 3
Dodaj słodzik i serek

Krok 2. Dodaj połowę słodzika i mieszaj, aż do rozpuszczenia słodzika. Następnie dodaj serek i ponownie wymieszaj mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy. 

kremowa tarta cytrynowo kokosowa 4
Dodaj wiórki i skórkę cytryny

Krok 3. Dodaj wiórki kokosowe i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Wymieszaj łyżką lub szpatułką.

kremowa tarta cytrynowo kokosowa 5
Przygotuj ciasto

Krok 4. W osobnej miseczce umieść mąkę, olej, resztę słodzika i odrobinę zimnej wody (około 1-2 łyżki). Dokładnie wymieszaj łyżką, a następnie wyrób dłońmi. W razie gdyby ciasto się nie kleiło, dodaj jeszcze odrobinę zimnej wody. 

kremowa tarta cytrynowo kokosowa 6
Ciasto wyklej na dnie foremki

Krok 5. Zwarte i jednolite ciasto wyklej na dnie małej foremki (o średnicy około 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej niewielką ilością tłuszczu.

kremowa tarta cytrynowo kokosowa 7
Dodaj masę jajeczną i włóż do piekarnika

Krok 6. Na spodzie równomiernie rozprowadź przygotowaną masę jajeczną. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 30-40 minut (w zależności od mocy piekarnika). Wyciągnij, gdy ciasto się zezłoci. 

kremowa tarta cytrynowo kokosowa 10
Zjedz na ciepło lub na zimno

Krok 7. Zjedz na ciepło lub po wystudzeniu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu