Rybę w takiej panierce możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Smakuje obłędnie
Sam dorsz to źródło pełnowartościowego białka i cennych witamin, przede wszystkim D oraz B12, a także kwasów omega-3, które pomagają zadbać o serce i koncentrację. Dodatek kurkumy nie tylko nadaje panierce ciepły kolor i charakterystyczny aromat, ale też dostarcza kurkuminę, czyli silny antyoksydant o działaniu przeciwzapalnym.
Taka ryba doskonale smakuje zarówno w lekkiej wersji z sałatką i sosem jogurtowo-limonkowym, jak i w bardziej sycącym wydaniu z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Można ją też zaserwować w bułce w formie orientalnego fishburgera.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rustykalne galette z pomidorami i serkiem. Smak lata na kruchym cieście
Przepis na dorsza w panierce kokosowej
To świetna propozycja na zdrowy, ale efektowny obiad, który zaskakuje smakiem i prostotą przygotowania. Jak zrobić dorsza w keto panierce? Poznaj prosty przepis na rybę w panierce kokosowej!
Składniki:
- 1 filet z dorsza (150 g),
- 2 łyżki mąki kokosowej (20 g),
- 2 łyżki oleju kokosowego (20 g),
- curry,
- kurkuma,
- sól.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Jeśli korzystasz z mrożonej ryby, to najpierw ją odmróź w zimnej wodzie. Gdy ryba będzie odmrożona, zacznij ją przygotowywać. Rybę osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę.
Krok 2. Olej kokosowy rozpuść (np. w rondelku). W miseczce umieść olej i szczyptę curry, kurkumy oraz soli. Wymieszaj.
Krok 3. Kawałki ryby wkładaj do naczynia z przygotowaną marynatą i dokładnie je obtaczaj.
Krok 4. Na talerzu lub desce rozsyp mąkę kokosową. Każdy kawałek ryby obtocz w mące.
Krok 5. Przełóż do małego naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 15-20 minut (przemieszaj w połowie pieczenia). Zaglądaj co jakiś czas i sprawdzaj poziom wypieczenia. Wyciągnij, gdy ryba będzie zarumieniona.
Krok 6. Zjedz na ciepło lub na zimno.