Rybę w takiej panierce możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Smakuje obłędnie

Czasem wystarczy jeden nieoczywisty składnik, by odmienić całe danie. W tym przepisie to właśnie panierka gra główną rolę. Dorsz w kokosowej otoczce to kulinarna niespodzianka, która łączy delikatność ryby z egzotyczną nutą i przyjemną konsystencją. Mąka kokosowa nadaje panierce lekko słodkawy smak, a jednocześnie wzbogaca ją błonnikiem i zdrowymi tłuszczami MCT, które wspierają trawienie i metabolizm.
Przełóż gotową rybę na talerzPrzepis na rybę w panierce kokosowej

Sam dorsz to źródło pełnowartościowego białka i cennych witamin, przede wszystkim D oraz B12, a także kwasów omega-3, które pomagają zadbać o serce i koncentrację. Dodatek kurkumy nie tylko nadaje panierce ciepły kolor i charakterystyczny aromat, ale też dostarcza kurkuminę, czyli silny antyoksydant o działaniu przeciwzapalnym.

Taka ryba doskonale smakuje zarówno w lekkiej wersji z sałatką i sosem jogurtowo-limonkowym, jak i w bardziej sycącym wydaniu z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Można ją też zaserwować w bułce w formie orientalnego fishburgera.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rustykalne galette z pomidorami i serkiem. Smak lata na kruchym cieście

Przepis na dorsza w panierce kokosowej

To świetna propozycja na zdrowy, ale efektowny obiad, który zaskakuje smakiem i prostotą przygotowania. Jak zrobić dorsza w keto panierce? Poznaj prosty przepis na rybę w panierce kokosowej!

Składniki:

  • 1 filet z dorsza (150 g),
  • 2 łyżki mąki kokosowej (20 g),
  • 2 łyżki oleju kokosowego (20 g),
  • curry,
  • kurkuma,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Dorsz w panierce kokosowej przepis
Przygotuj rybę

Krok 1. Jeśli korzystasz z mrożonej ryby, to najpierw ją odmróź w zimnej wodzie. Gdy ryba będzie odmrożona, zacznij ją przygotowywać. Rybę osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę.

Dorsz w panierce kokosowej przepis
Wymieszaj olej z przyprawami

Krok 2. Olej kokosowy rozpuść (np. w rondelku). W miseczce umieść olej i szczyptę curry, kurkumy oraz soli. Wymieszaj. 

Dorsz w panierce kokosowej przepis
Obtocz rybę w oleju z przyprawami

Krok 3. Kawałki ryby wkładaj do naczynia z przygotowaną marynatą i dokładnie je obtaczaj. 

Dorsz w panierce kokosowej przepis
Następnie obtocz rybę w mące kokosowej

Krok 4. Na talerzu lub desce rozsyp mąkę kokosową. Każdy kawałek ryby obtocz w mące. 

Dorsz w panierce kokosowej przepis
Włóż rybę do piekarnika

Krok 5. Przełóż do małego naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 15-20 minut (przemieszaj w połowie pieczenia). Zaglądaj co jakiś czas i sprawdzaj poziom wypieczenia. Wyciągnij, gdy ryba będzie zarumieniona.

Dorsz w panierce kokosowej przepis
Przełóż gotową rybę na talerz

Krok 6. Zjedz na ciepło lub na zimno.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"