Smak, który rozkochuje od pierwszego kęsa. Tej pasty nie można przestać jeść
Pieczona papryka to prawdziwa gwiazda tej pasty. Po upieczeniu ma lekko karmelowy smak i aksamitną konsystencję. Do tego dostarcza solidną dawkę beta-karotenu i przeciwutleniaczy, które wspierają odporność i serce. Ricotta wprowadza delikatność i lekkość, a przy tym wzbogaca pastę białkiem i wapniem. Jej subtelny smak świetnie łączy się z wyrazistymi składnikami, ale nie dominuje ich aromatu.
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Drobno posiekane orzechy włoskie nadają paście ciekawy posmak i chrupkość, a przy okazji są źródłem kwasów omega-3, które wspierają mózg i układ krążenia. Całość łączy odrobina oliwy z oliwek i świeżego rozmarynu. To one podbijają smak i dodają aromat, przez który trudno się od tej pasty oderwać.
To idealny dodatek do świeżego pieczywa, chrupiących grzanek oraz tortilli. Świetnie smakuje też z makaronem w postaci szybkiego, zdrowego sosu. Jeśli raz ją przygotujesz, istnieje ogromne ryzyko, że stanie się stałym punktem w twoim menu. Jak zrobić pastę z ricottą i papryką? Poznaj prosty przepis.
Przepis na pastę z pieczonej papryki i ricotty
Składniki:
- 1 mała papryka czerwona,
- 4 łyżki sera ricotta,
- 2 orzechy włoskie,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz,
- wędzona słodka papryka,
- rozmaryn.
Sposób przygotowania:
- Paprykę umyj, osusz i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. na 20-30 min.
- W trakcie pieczenia kilka razy przewracaj paprykę, żeby była równomiernie przypieczona.
- Przypieczoną paprykę przełóż do miski i szczelnie przykryj naczynie folią spożywczą lub aluminiową. Odłóż do wystudzenia. W ten sposób papryka będzie parowała w zamknięciu i skórka łatwo z niej zejdzie.
- Przestudzoną paprykę pozbaw części niejadalnych oraz skórki i pokrój w paski. W pojemniku do blendera umieść paprykę, ricottę i orzechy włoskie.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem, wędzoną słodką papryką i rozmarynem (świeżym lub suszonym).
- Zblenduj na gładką i jednolitą masę. Przełóż do wygodnego naczynia.