Smak, który rozkochuje od pierwszego kęsa. Tej pasty nie można przestać jeść

Pasta z pieczonej papryki i ricotty to przepis, który bardzo szybko znika z talerza. Ma w sobie wszystko, co lubimy w dobrym smarowidle. To słodycz pieczonej papryki, kremowość ricotty i lekko orzechowy akcent, który podkręca smak i powoduje, że całość jest nieprzyzwoicie pyszna.
Pasta z paprykiFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pieczona papryka to prawdziwa gwiazda tej pasty. Po upieczeniu ma lekko karmelowy smak i aksamitną konsystencję. Do tego dostarcza solidną dawkę beta-karotenu i przeciwutleniaczy, które wspierają odporność i serce. Ricotta wprowadza delikatność i lekkość, a przy tym wzbogaca pastę białkiem i wapniem. Jej subtelny smak świetnie łączy się z wyrazistymi składnikami, ale nie dominuje ich aromatu.

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Drobno posiekane orzechy włoskie nadają paście ciekawy posmak i chrupkość, a przy okazji są źródłem kwasów omega-3, które wspierają mózg i układ krążenia. Całość łączy odrobina oliwy z oliwek i świeżego rozmarynu. To one podbijają smak i dodają aromat, przez który trudno się od tej pasty oderwać.

To idealny dodatek do świeżego pieczywa, chrupiących grzanek oraz tortilli. Świetnie smakuje też z makaronem w postaci szybkiego, zdrowego sosu. Jeśli raz ją przygotujesz, istnieje ogromne ryzyko, że stanie się stałym punktem w twoim menu. Jak zrobić pastę z ricottą i papryką? Poznaj prosty przepis.

Przepis na pastę z pieczonej papryki i ricotty

Składniki:

  • 1 mała papryka czerwona,
  • 4 łyżki sera ricotta,
  • 2 orzechy włoskie,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • wędzona słodka papryka,
  • rozmaryn.
Pasta z pieczonej papryki i ricotty przepis
Przygotuj paprykę

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę umyj, osusz i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. na 20-30 min.
  2. W trakcie pieczenia kilka razy przewracaj paprykę, żeby była równomiernie przypieczona.
  3. Przypieczoną paprykę przełóż do miski i szczelnie przykryj naczynie folią spożywczą lub aluminiową. Odłóż do wystudzenia. W ten sposób papryka będzie parowała w zamknięciu i skórka łatwo z niej zejdzie. 
  4. Przestudzoną paprykę pozbaw części niejadalnych oraz skórki i pokrój w paski. W pojemniku do blendera umieść paprykę, ricottę i orzechy włoskie.
  5. Dopraw do smaku solą, pieprzem, wędzoną słodką papryką i rozmarynem (świeżym lub suszonym).
  6. Zblenduj na gładką i jednolitą masę. Przełóż do wygodnego naczynia.
Pasta z pieczonej papryki i ricotty przepis
Przełóż do wygodnego naczynia
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie