Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Głównym składnikiem nernika są nerkowce, które są doskonałym źródłem białka i niezbędnych tłuszczów. Zawierają one także magnez, który pomaga utrzymać zdrowie kości, układu nerwowego i mięśniowego, a także miedź wspierającą układ odpornościowy. Nerkowce są również łagodne dla żołądka, więc są świetnym produktem dla osób z wrażliwym układem trawiennym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Smerfetka bez pieczenia - fani galaretki je pokochają
Mąka kokosowa nadaje deserowi delikatną konsystencję i egzotyczny smak, będąc jednocześnie niskowęglowodanowym zamiennikiem tradycyjnych mąk. Jest ona bogata w błonnik, więc sprzyja dobremu trawieniu i może przyczynić się do lepszego kontrolowania poziomu cukru we krwi.
Masło orzechowe wzbogaca nernik dodatkowym białkiem i zdrowymi tłuszczami, które pomagają utrzymać długotrwałe uczucie sytości. Dostarcza także witaminę E, potężny przeciwutleniacz, który chroni komórki organizmu przed uszkodzeniem.
Jak zrobić nernik?
Nernik to nie tylko pyszny, ale i mądry wybór dla każdego, kto chce cieszyć się słodkościami w zdrowszy sposób. Doskonale sprawdzi się na deser lub przekąskę po treningu. Każdy kęs tego smakołyku dostarcza energię bez poczucia winy!Jak zrobić ciasto z nerkowców? Poznaj prosty przepis na nernik!
Składniki:
- 4 łyżki (50 g) nerkowców,
- 1/2 szklanki (50 g) mąki kokosowej,
- 8 łyżek (80 g) słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
- 1/2 łyżeczki (5 g) masła orzechowego,
- woda.
Sposób przygotowania:
Krok 1: W pojemniku do blendera umieść nerkowce. Zblenduj na jednolitą masę.
Krok 2: Dodaj mąkę, słodzik i wodę (woda powinna być mniej więcej w proporcji 3:1 woda:pozostałe składniki). Zblenduj na gładką i jednolitą masę.
Krok 3: Przełóż do małej foremki lub naczynia żaroodpornego. Wygładź z góry. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz do stężenia i zarumienienia, czyli przez około 25-35 min.
Krok 4: Zjedz na ciepło lub na zimno. Na górze rozsmaruj masło orzechowe.