Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik

Nernik to wyjątkowy deser, który łączy w sobie zdrowe składniki i niebiański smak, oferując alternatywę dla tradycyjnego sernika. To idealny wybór dla osób szukających zdrowszych przekąsek, które są zarówno sycące, jak i odżywcze.
Jak zrobić narnik?Jak zrobić narnik?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Głównym składnikiem nernika są nerkowce, które są doskonałym źródłem białka i niezbędnych tłuszczów. Zawierają one także magnez, który pomaga utrzymać zdrowie kości, układu nerwowego i mięśniowego, a także miedź wspierającą układ odpornościowy. Nerkowce są również łagodne dla żołądka, więc są świetnym produktem dla osób z wrażliwym układem trawiennym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Smerfetka bez pieczenia - fani galaretki je pokochają

Mąka kokosowa nadaje deserowi delikatną konsystencję i egzotyczny smak, będąc jednocześnie niskowęglowodanowym zamiennikiem tradycyjnych mąk. Jest ona bogata w błonnik, więc sprzyja dobremu trawieniu i może przyczynić się do lepszego kontrolowania poziomu cukru we krwi.

Masło orzechowe wzbogaca nernik dodatkowym białkiem i zdrowymi tłuszczami, które pomagają utrzymać długotrwałe uczucie sytości. Dostarcza także witaminę E, potężny przeciwutleniacz, który chroni komórki organizmu przed uszkodzeniem.

Jak zrobić nernik?

Nernik to nie tylko pyszny, ale i mądry wybór dla każdego, kto chce cieszyć się słodkościami w zdrowszy sposób. Doskonale sprawdzi się na deser lub przekąskę po treningu. Każdy kęs tego smakołyku dostarcza energię bez poczucia winy!Jak zrobić ciasto z nerkowców? Poznaj prosty przepis na nernik!

Składniki:

  • 4 łyżki (50 g) nerkowców,
  • 1/2 szklanki (50 g) mąki kokosowej,
  • 8 łyżek (80 g) słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
  • 1/2 łyżeczki (5 g) masła orzechowego,
  • woda.

Sposób przygotowania:

Nernik przepis
Zblenduj nerkowce

Krok 1: W pojemniku do blendera umieść nerkowce. Zblenduj na jednolitą masę.

Nernik przepis
Dodaj pozostałe składniki i ponownie zblenduj

Krok 2: Dodaj mąkę, słodzik i wodę (woda powinna być mniej więcej w proporcji 3:1 woda:pozostałe składniki). Zblenduj na gładką i jednolitą masę.

Nernik przepis
Przełóż masę do foremki lub małego naczynia żaroodpornego

Krok 3: Przełóż do małej foremki lub naczynia żaroodpornego. Wygładź z góry. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz do stężenia i zarumienienia, czyli przez około 25-35 min. 

Nernik przepis
Przed zjedzeniem na górze rozsmaruj masło orzechowe

Krok 4: Zjedz na ciepło lub na zimno. Na górze rozsmaruj masło orzechowe.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇