Spaghetti bolognese. Z tym mięsem nie ma sobie równych

Spaghetti z wołowiną to jedno z tych dań, które zawsze się sprawdza, ponieważ jest proste, sycące i pełne smaku. W kilka minut otrzymujesz pożywny, rozgrzewający posiłek, który smakuje jak z dobrej włoskiej knajpki, a do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka podstawowych składników.
Spaghetti bolognese z wołowinąSpaghetti bolognese z wołowiną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mięso mielone z wołowiny dostarcza porządną porcję białka, żelaza i witamin z grupy B, a dzięki podsmażeniu z czosnkiem i cebulą ma intensywny, głęboki smak. Passata pomidorowa tworzy gęsty, aromatyczny sos, w tym przypadku doprawiony oregano i ziołami prowansalskimi. Dodatek sera podkręca smak i powoduje, że całość jest jeszcze bardziej sycąca.

Spaghetti bolognese z wołowiną

To idealny przepis na szybki obiad lub kolację, kiedy masz ochotę na coś konkretnego, ale bez stania przy garach. Prosto, domowo i naprawdę smacznie.Jak zrobić spaghetti z mięsem mielonym? Poznaj szybki przepis na spaghetti z sosem pomidorowym!

Składniki:

  • 50 g makaronu spaghetti,
  • 100 g mięsa mielonego wołowego,
  • 20 g sera żółtego o zawartości tłuszczu 17-18 proc.,
  • 150 g sosu pomidorowego passata,
  • 30 g cebuli,
  • 5 g czosnku,
  • 5 g oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano,
  • zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania:

spaghetti bolognese z wolowiną
Pokrój cebulę i czosnek

Krok 1: Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój.

spaghetti bolognese z wolowina 1 1
Podsmaż cebulę i czosnek

Krok 2: Na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, cały czas mieszając.

spaghetti bolognese z wolowina 2 1
Dodaj mięso i przyprawy

Krok 3: Następnie dodaj mięso i dopraw do smaku oregano i ziołami prowansalskimi. Smaż przez około 5 minut, co chwilę mieszając.

spaghetti bolognese z wolowina 3 1
Następnie dodaj passatę pomidorową

Krok 4: Po upływie wskazanego czasu dodaj passatę pomidorową. Dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 10-15 min, co chwilę mieszając. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Pod koniec dopraw sos do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj. 

Spaghetti z wołowiną przepis
Ugotuj makaron

Krok 5: Przygotuj makaron według zaleceń znajdujących się na opakowaniu.

Spaghetti bolognese z wołowiną przepis
Zetrzyj ser

Krok 6: Ser zetrzyj na tarce lub drobno pokrój. 

Spaghetti z wołowiną przepis
Wyłóż wszystko na talerz

Krok 7: Pod koniec dopraw sos do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj. Odcedzony makaron połącz z sosem i rozsyp na górze ser.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej