Spaghetti bolognese. Z tym mięsem nie ma sobie równych
Mięso mielone z wołowiny dostarcza porządną porcję białka, żelaza i witamin z grupy B, a dzięki podsmażeniu z czosnkiem i cebulą ma intensywny, głęboki smak. Passata pomidorowa tworzy gęsty, aromatyczny sos, w tym przypadku doprawiony oregano i ziołami prowansalskimi. Dodatek sera podkręca smak i powoduje, że całość jest jeszcze bardziej sycąca.
Spaghetti bolognese z wołowiną
To idealny przepis na szybki obiad lub kolację, kiedy masz ochotę na coś konkretnego, ale bez stania przy garach. Prosto, domowo i naprawdę smacznie.Jak zrobić spaghetti z mięsem mielonym? Poznaj szybki przepis na spaghetti z sosem pomidorowym!
Składniki:
- 50 g makaronu spaghetti,
- 100 g mięsa mielonego wołowego,
- 20 g sera żółtego o zawartości tłuszczu 17-18 proc.,
- 150 g sosu pomidorowego passata,
- 30 g cebuli,
- 5 g czosnku,
- 5 g oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- oregano,
- zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój.
Krok 2: Na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, cały czas mieszając.
Krok 3: Następnie dodaj mięso i dopraw do smaku oregano i ziołami prowansalskimi. Smaż przez około 5 minut, co chwilę mieszając.
Krok 4: Po upływie wskazanego czasu dodaj passatę pomidorową. Dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 10-15 min, co chwilę mieszając. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Pod koniec dopraw sos do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
Krok 5: Przygotuj makaron według zaleceń znajdujących się na opakowaniu.
Krok 6: Ser zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.
Krok 7: Pod koniec dopraw sos do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj. Odcedzony makaron połącz z sosem i rozsyp na górze ser.