W soboty robię ten szybki makaron. Z mięsem i delikatnym sosem jest idealny

Masz ochotę na szybki obiad na sobotę? Ten przepis to przykład dania, które przygotowuje się błyskawicznie, a jednocześnie smakuje tak, jakbyś poświęcił na nie dużo więcej czasu. Wystarczy kilka prostych składników i jeden trik, który sprawi, że potrawa będzie kremowa i to bez użycia śmietany.

Szybki obiad na sobotę zajmuje tylko kilkanaście minutSzybki obiad na sobotę zajmuje tylko kilkanaście minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Soboty to dla wielu czas odpoczynku, drobnych porządków i chwili relaksu. Nikt nie ma wtedy ochoty sterczeć godzinami przy garach. Dlatego coraz więcej osób szuka pomysłów na szybki obiad na sobotę, który nie tylko będzie sycący, ale też wyjątkowo smaczny. Ten przepis spełnia oba warunki: jest konkretny, ale jednocześnie lekki, prosty i efektowny. Idealny, by zjeść coś ciepłego i bardzo smacznego między porannymi zakupami a popołudniowym odpoczynkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Penne ze szparagami w kremowym sosie – obiad w 20 minut!

Szybki obiad na sobotę z mięsem mielonym i makaronem

Mięso mielone to jeden z najbardziej uniwersalnych składników, które warto mieć w lodówce. W połączeniu z makaronem i łagodnym, kremowym sosem tworzy danie, które smakuje każdemu. A najlepsze jest to, że szybki obiad na sobotę zrobisz w jednym garnku i jednej patelni. Więc unikniesz zbędnego bałaganu i nie będziesz musiał spędzać całego wieczoru na sprzątaniu.

Składniki:

  • 300 g makaronu penne,
  • 300 g mięsa mielonego (obojętnie jakiego, ale ja polecam wołowe lub z indyka),
  • mała cebula (ok. 70 g),
  • 250 ml passaty pomidorowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 100 g kremowego serka topionego,
  • łyżka oleju do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
  3. Dodaj mięso mielone i smaż na średnim ogniu, aż się zarumieni.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy, wlej passatę i gotuj kilka minut, aż sos lekko się zredukuje, a składniki ładnie się ze sobą połączą.
  5. Dodaj serek topiony i mieszaj, aż się rozpuści i powstanie jednolity, kremowy sos.
  6. Odcedzony makaron dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
  7. Szybki obiad na sobotę podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Takiego obiadu nie powstydziłby się najlepszy szef kuchni. A ty możesz go robić tak często, jak tylko chcesz. Jeśli masz ochotę, dobrym pomysłem będzie dorzucenie łyżki mascarpone, żeby sos był jeszcze bardziej kremowy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥