W soboty robię ten szybki makaron. Z mięsem i delikatnym sosem jest idealny

Masz ochotę na szybki obiad na sobotę? Ten przepis to przykład dania, które przygotowuje się błyskawicznie, a jednocześnie smakuje tak, jakbyś poświęcił na nie dużo więcej czasu. Wystarczy kilka prostych składników i jeden trik, który sprawi, że potrawa będzie kremowa i to bez użycia śmietany.

Szybki obiad na sobotę zajmuje tylko kilkanaście minutSzybki obiad na sobotę zajmuje tylko kilkanaście minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Soboty to dla wielu czas odpoczynku, drobnych porządków i chwili relaksu. Nikt nie ma wtedy ochoty sterczeć godzinami przy garach. Dlatego coraz więcej osób szuka pomysłów na szybki obiad na sobotę, który nie tylko będzie sycący, ale też wyjątkowo smaczny. Ten przepis spełnia oba warunki: jest konkretny, ale jednocześnie lekki, prosty i efektowny. Idealny, by zjeść coś ciepłego i bardzo smacznego między porannymi zakupami a popołudniowym odpoczynkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Penne ze szparagami w kremowym sosie – obiad w 20 minut!

Szybki obiad na sobotę z mięsem mielonym i makaronem

Mięso mielone to jeden z najbardziej uniwersalnych składników, które warto mieć w lodówce. W połączeniu z makaronem i łagodnym, kremowym sosem tworzy danie, które smakuje każdemu. A najlepsze jest to, że szybki obiad na sobotę zrobisz w jednym garnku i jednej patelni. Więc unikniesz zbędnego bałaganu i nie będziesz musiał spędzać całego wieczoru na sprzątaniu.

Składniki:

  • 300 g makaronu penne,
  • 300 g mięsa mielonego (obojętnie jakiego, ale ja polecam wołowe lub z indyka),
  • mała cebula (ok. 70 g),
  • 250 ml passaty pomidorowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 100 g kremowego serka topionego,
  • łyżka oleju do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
  3. Dodaj mięso mielone i smaż na średnim ogniu, aż się zarumieni.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy, wlej passatę i gotuj kilka minut, aż sos lekko się zredukuje, a składniki ładnie się ze sobą połączą.
  5. Dodaj serek topiony i mieszaj, aż się rozpuści i powstanie jednolity, kremowy sos.
  6. Odcedzony makaron dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
  7. Szybki obiad na sobotę podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Takiego obiadu nie powstydziłby się najlepszy szef kuchni. A ty możesz go robić tak często, jak tylko chcesz. Jeśli masz ochotę, dobrym pomysłem będzie dorzucenie łyżki mascarpone, żeby sos był jeszcze bardziej kremowy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem