Wypróbowałam przepis na bób po chińsku. Świetny, bo nawet nie trzeba go wcześniej gotować
Bób możesz przygotować nie tylko w garnku lub piekarniku, ale także w woku. Wybierz mięso mielone, kurczaka lub tofu i zaserwuj po chińsku z wyrazistymi dodatkami. Podawaj z makaronem ryżowym.
Dania kuchni chińskiej przygotowywane w woku to szybki sposób na pełnowartościowy obiad. Na głęboką patelnię można wrzucić wszystko – najpopularniejsze są warzywa, które często mieszane są z mięsem, owocami morza lub tofu. Dzięki aromatycznym przyprawom w płynie składniki potrawy nabierają wyrazistego smaku. Do najpopularniejszych dodatków należą sos sojowy i olej sezamowy. Aby dodać ostrości, możesz uzupełnić ten zestaw o ocet ryżowy.
Przepis na bób po chińsku
Poniżej znajdziesz prosty przepis, który możesz urozmaicać lub zmieniać zgodnie z własnym gustem. Dodaj czerwoną paprykę, cukinię lub marchewkę, aby było więcej warzyw. Całość posyp ulubionymi kiełkami, szczypiorkiem z dymki lub posiekanymi listkami kolendry. Dodatkowo możesz skropić danie odrobiną soku z limonki.
Składniki:
- 300 g surowego bobu,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili,
- 200 g mięsa mielonego wieprzowego albo 1 pierś kurczaka lub 200 g tofu,
- 50 ml słodkiego wina,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- kiełki fasoli mung,
- makaron ryżowy.
Sposób przygotowania:
- Umyj bób i obierz z łupinek.
- W woku rozgrzej olej i podsmaż na nim przygotowane strączki. Po dwóch minutach przełóż je do miseczki.
- Na tym samym tłuszczu podsmaż drobno posiekany czosnek i ostrą papryczkę chili. Po chwili dodaj mięso wieprzowe (albo pokrojonego w kostkę kurczaka lub tofu).
- Gdy się podsmaży, zalej niewielką ilością słodkiego wina, dodaj również sos sojowy. Smaż, aby odparować alkohol i nadmiar wody.
- Na koniec wymieszaj z przygotowanym wcześniej bobem, olejem sezamowym i kiełkami fasoli mung.
- Podawaj z makaronem ryżowym, ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.