Wypróbowałam przepis na bób po chińsku. Świetny, bo nawet nie trzeba go wcześniej gotować

Bób możesz przygotować nie tylko w garnku lub piekarniku, ale także w woku. Wybierz mięso mielone, kurczaka lub tofu i zaserwuj po chińsku z wyrazistymi dodatkami. Podawaj z makaronem ryżowym.

Bób po chińsku możesz zrobić z wieprzowiną, kurczakiem lub tofuBób po chińsku możesz zrobić z wieprzowiną, kurczakiem lub tofu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dania kuchni chińskiej przygotowywane w woku to szybki sposób na pełnowartościowy obiad. Na głęboką patelnię można wrzucić wszystko – najpopularniejsze są warzywa, które często mieszane są z mięsem, owocami morza lub tofu. Dzięki aromatycznym przyprawom w płynie składniki potrawy nabierają wyrazistego smaku. Do najpopularniejszych dodatków należą sos sojowy i olej sezamowy. Aby dodać ostrości, możesz uzupełnić ten zestaw o ocet ryżowy.

Przepis na bób po chińsku

Poniżej znajdziesz prosty przepis, który możesz urozmaicać lub zmieniać zgodnie z własnym gustem. Dodaj czerwoną paprykę, cukinię lub marchewkę, aby było więcej warzyw. Całość posyp ulubionymi kiełkami, szczypiorkiem z dymki lub posiekanymi listkami kolendry. Dodatkowo możesz skropić danie odrobiną soku z limonki.

Składniki:

  • 300 g surowego bobu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego albo 1 pierś kurczaka lub 200 g tofu,
  • 50 ml słodkiego wina,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • kiełki fasoli mung,
  • makaron ryżowy.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj bób i obierz z łupinek.
  2. W woku rozgrzej olej i podsmaż na nim przygotowane strączki. Po dwóch minutach przełóż je do miseczki.
  3. Na tym samym tłuszczu podsmaż drobno posiekany czosnek i ostrą papryczkę chili. Po chwili dodaj mięso wieprzowe (albo pokrojonego w kostkę kurczaka lub tofu).
  4. Gdy się podsmaży, zalej niewielką ilością słodkiego wina, dodaj również sos sojowy. Smaż, aby odparować alkohol i nadmiar wody.
  5. Na koniec wymieszaj z przygotowanym wcześniej bobem, olejem sezamowym i kiełkami fasoli mung.
  6. Podawaj z makaronem ryżowym, ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej