Ten kurczak po chińsku to mistrzostwo. W żadnej restauracji nie jadłam tak dobrego
Kurczak po chińsku to teoretycznie najprostsza potrawa na świecie. Wystarczy posiekać mięso, warzywa, dodać kilka przypraw i gotowe. Jednak cała sztuka kuchni azjatyckiej polega na odpowiednio zbalansowanych dodatkach. Już wiem, jakie wybrać, aby osiągnąć najlepszy efekt.
Obiad z kurczakiem i warzywami najszybciej zrobisz w dużym woku. Metalowa patelnia z zaokrąglonym dnem świetnie się nagrzewa i doskonale rozprowadza temperaturę. Jeśli nie masz takiej w domu, sięgnij po inną dużą patelnię. Jednak w takim przypadku musisz liczyć się z dłuższym czasem przygotowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Viralowy kurczak "marry me". Po takim obiedzie chce się tylko paść na kolana
Dodatki do kurczaka po chińsku
To proste danie pozostawia pole do wielu różnych modyfikacji. Na patelnię obok marchewki możesz wrzucić także pokrojoną w słupki paprykę lub azjatyckie grzybki, które podkreślą charakter tej potrawy.
W osobnym garnku ugotuj ryż na sypko albo makaron, na przykład gryczany bądź ryżowy. Do posypania sprawdzą się ziarenka sezamu, orzeszki pinii, liście kolendry lub szczypiorek z cebuli dymki. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, pomiń sos sriracha, a zamiast niego dodaj słodką mieloną paprykę.
Smażony kurczak po chińsku
Pamiętaj, że kurczaka z marketu nie musisz myć – mięso jest już przygotowane do obróbki termicznej. Jeśli kupujesz filety u rzeźnika, opłucz je po bieżącą wodą, uważając na to, aby nie zalać innych produktów spożywczych. Po przepłukaniu surowego mięsa, dokładnie umyj zlew.
Składniki:
- 500 g piersi kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- łyżeczka świeżo startego imbiru,
- łyżeczka świeżo startego czosnku,
- 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego,
- 3 łyżki sosu sriracha,
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
- 2 łyżeczki cukru lub syropu daktylowego,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka oleju sojowego,
- odrobina skórki z cytryny lub limonki,
- sól i pieprz do smaku,
- do posypania: czarny lub biały sezam, orzeszki pinii.
Wykonanie:
- Filety z kurczaka pokrój w paski, wymieszaj z solą i pieprzem.
- Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra, marchewkę pokrój w słupki, a czosnek oraz imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- W rondelku podgrzej bulion. Dodaj sos sriracha, dwa rodzaje sosu sojowego oraz cukier lub syrop daktylowy. W niewielkiej ilości zimnej wody rozmieszaj mąkę ziemniaczaną, po czym wymieszaj z gorącym sosem. Gotuj na małym ogniu.
- W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej sojowy i podsmaż na nim imbir z czosnkiem. Dodaj pokrojonego kurczaka, a gdy się zarumieni, wrzuć także cebulę oraz marchewkę.
- Gdy mięso i warzywa będą miękkie, zalej je gotującym się sosem. Wymieszaj i smaż przez chwilę, odparowując nadmiar wody.
- Na koniec dodaj startą skórkę limonki lub cytryny. Posyp czarnym sezamem, orzeszkami lub świeżymi ziołami.
- Smażonego kurczaka po chińsku podawaj z ryżem lub makaronem.