Wlej odrobinę do ryżu. Ziarenka się nie skleją, będą idealnie sypkie i miękkie

Co zrobić, żeby ugotowany ryż był sypki? Przede wszystkim przypilnuj, by nie rozgotować ziaren, a reszta zrobi się (prawie) sama. Kluczowe są bowiem proporcje i technika gotowania. Nie jest ona wymagająca, ale restrykcyjna - każdorazowe próby odejścia od złotego środka mogą skutkować efektem odwrotnym do zamierzonego. Ponadto warto znać triki, które ułatwią przygotowanie sypkich ziaren. A jeden jest banalnie prosty.

Jak ugotować ryż na sypko? Jak ugotować ryż na sypko?
Źródło zdjęć: © Canva | pixelshot

Ryż gotować można na wiele różnych sposobów w zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Dla jednych ryż idealny to ten kleisty, kolejni stawiają na maksymalną sypkość ziaren. Ten drugi efekt można uzyskać, stosując znany w Azji trik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rajska Malinka to najprostsze i najpyszniejsze ciasto. Zapomnij o zwykłych babkach czy ucieranych

Co zrobić, żeby ugotowany ryż był sypki?

Za kleistość ryżu w głównej mierze odpowiada skrobia. Dlatego też zaleca się płukanie ziaren przed gotowaniem, najlepiej do czystej wody (zalewając pierwszy raz ryż zimną wodą, zauważymy, że jest ona mętna). Tak przygotowany ląduje w garnku ze świeżą, a następnie na kuchence.

Chcąc mieć pewność, że ryż będzie miał po ugotowaniu sypką konsystencję, podczas gotowania do garnka warto wlać łyżeczkę kwasku cytrynowego (lub soku z cytryny). Kwasek cytrynowy znany jest z tego, że podkreśla biały kolor ziaren, a także wzmacnia ich strukturę, sprawiając, że są bardziej sprężyste. Sam dodatek kwasu cytrynowego nie zmieni smaku ryżu, a sprawi, że ziarna nie będą kleiste. To znana metoda gotowania ryżu w Azji, zwłaszcza w Indiach.

Jak ugotować sypki ryż?
Jak ugotować sypki ryż? © Canva | ribeirorocha

Jak ugotować ryż na sypko?

Chcąc ugotować sypki ryż, warto użyć ryżu basmati, który charakteryzuje się dłuższymi ziarnami i mniejszą zawartością skrobi. Dzięki temu po ugotowaniu jest bardziej sypki. Dodatkowo ryż przed gotowaniem należy opłukać pod zimną, bieżącą wodą, aby usunąć nadmiar skrobi oraz wszelkie zanieczyszczenia.

Bardzo ważne są proporcje ryżu do wody. Na jedną porcję ryżu przypada półtorej porcji wody. W praktyce oznacza to, że na 400 g suchego ryżu przypada 600 ml wody. Woda użyta do płukania ryżu nie jest uwzględniana w tej proporcji. Istotne jest, aby ryż gotować od zimnej wody.

Po zagotowaniu wody należy zmniejszyć ogień do minimum i gotować całość na wolnym ogniu (ryż uzyskuje odpowiednią konsystencję pod wpływem pary). Nie należy zdejmować pokrywki podczas gotowania - ryż pozostawić należy na małym ogniu przez 8-10 minut. Po tym czasie powinien wchłonąć całą wodę i podwoić się objętościowo. Technika ta przypomina duszenie i jest kluczem do idealnie ugotowanego ryżu. W ostatnim kroku należy przemieszać ryż widelcem, aby uzyskał dodatkową puszystość.

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów