Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości

Cebula to warzywo, bez którego trudno wyobrazić sobie gotowanie. Kończący się sezon sprzyja robieniu zapasów. Odpowiednio przechowywana potrafi leżeć długimi tygodniami.

Cebula postoi miesiącamiCebula postoi miesiącami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Z pozoru cebula wydaje się być twarda i niezniszczalna, ale pod warstwami łupinek skrywa się wrażliwe i łatwo psujące się warzywo. Jej największym wrogiem jest wilgoć i ograniczona cyrkulacja powietrza, czyli to, co fundujemy cebuli, upychając ją do reklamówek i pudełek. W rezultacie pleśnienie i gnije. Całość potęguje towarzystwo ziemniaków — wydzielający się z bulw etylen jeszcze bardziej przyspiesza proces gnicia, stymulując szybsze dojrzewanie. Jest jednak stary, sprawdzony przepis na to, by cebula spokojnie leżakowała miesiącami.

Kluski ruskie bez lepienia pierogów. Ten farsz to poezja smaku

Jak przechowywać cebulę?

Na wsiach, gdzie zapasy cebuli robi się hurtowo, od lat stosowany jest genialnie prosty i ekologiczny patent na idealne przechowywanie. Są to rajstopy i pończochy. Cienki, siatkowany materiał zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza, odprowadzając wilgoć. Na dodatek zajmują niedużo przestrzeni, co bywa szczególnie cenne w małych piwnicach.

Weź starą, czystą parę rajstop lub pończoch. Możesz tutaj wykorzystać te, które nieco się popruły i nie nadają się do noszenia. Włóż jedną cebulę do nogawki i zwiąż mocno sznurkiem lub zrób supeł na rajstopie tuż nad nią. Włóż kolejną cebulę poniżej pierwszego supełka i ponownie zawiąż. Powtarzaj ten proces, aż do wypełnienia całej nogawki i powieś całość w suchym i chłodnym miejscu.

Jak przechowywać cebulę na zimę?
Jak przechowywać cebulę na zimę? © Pixabay

Taka konstrukcja w formie pionowego łańcucha zapewnia doskonałą cyrkulację powietrza wokół każdej cebuli z osobna, eliminując ryzyko kontaktu i szybkiego rozprzestrzeniania się pleśni. To prosta i ekonomiczna metoda, praktykowana od lat w wielu domach.

Alternatywą dla rajstop są też siatki i worki. Muszą być wyprodukowane z materiałów, które dobrze przepuszczają powietrze, takich jak len, bawełna czy juta.

Postaw na naturalny materiał

Alternatywą dla rajstop są też siatki i worki. Muszą być wyprodukowane z materiałów, które dobrze przepuszczają powietrze, takich jak len, bawełna czy juta. Siatki powinny wisieć w suchym, chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy czy spiżarni. Kluczowe jest unikanie światła słonecznego i zapewnienie dobrej wentylacji, a cebula powinna być całkowicie sucha i w łupinie.

Inną opcją jest użycie skrzynek lub koszy z drewna, wikliny czy plastiku, które mają otwory umożliwiające cyrkulację powietrza. Skrzynki można ustawić w suchym, chłodnym miejscu, gdzie nie dociera bezpośrednie światło słoneczne, zapewniając dobrą wentylację. Upewnij się, że skrzynki nie są zbyt głębokie, by cebula nie była ściśnięta.

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci