Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Banany cieszą się niesłabnącą popularnością bez względu na sezonowe trendy. Są doskonałe jako dodatek do śniadania oraz na przekąskę pomiędzy posiłkami. Migiem uzupełniają braki energetyczne i poprawiają nastrój. Minusem jest to, że szybko ciemnieją, ale i na to znajdzie się sposób.
Banany są owocami klimakterycznymi, co oznacza, że dojrzewają nawet po zerwaniu z drzewa. W tym czasie wydzielają etylen – gaz, który przyspiesza dojrzewanie – co prowadzi do zmiany koloru skórki od zielonkawego poprzez ciemnożółty aż po brązowy. W upale i w obecności innych owoców, takich jak jabłka, gruszki czy awokado, proces ten zachodzi jeszcze szybciej.
Owocowe kieszonki na 3 sposoby. Wyglądają jak naleśniki, smakują jak ciastka
Jak najlepiej przechowywać banany?
Niektórzy owijają końcówki bananów folią aluminiową i to jest trik, który działa. Folia blokuje wydzielanie etylenu przez ogonki, co sprawia, że proces dojrzewania owoców zachodzi znacznie wolniej. Inną metodą jest przechowywanie bananów w zamkniętym szklanym pojemniku, na przykład w kuchennej szafce – z dala od słońca i źródła ciepła. Jeśli masz taką możliwość, możesz zawiesić je na haczyku, wtedy nie będą się o siebie obijać, co również przedłuży ich trwałość oraz ładny wygląd.
Chociaż taka praktyka jest często, to nie powinno się wkładać zielonych bananów do lodówki — niska temperatura może uszkodzić skórkę i spowodować jej szybkie brązowienie od razu po wyjęciu z chłodziarki. Co więcej, proces dojrzewania owoców może nie przebiegać prawidłowo, w efekcie czego miąższ pozostanie mączysty i mało smaczny. Dojrzałe banany można schłodzić, żeby spowolnić dalsze psucie miąższu, ale trzeba się liczyć z szybkim sczernieniem skórki.
Mrożenie bananów
Gdy banany zaczynają ciemnieć, nie musisz ich wyrzucać – możesz przygotować z nich pyszny chlebek bananowy albo zamrozić je i mieć gotowy dodatek do koktajli. Mrożenie to doskonały sposób na zachowanie ich naturalnej słodyczy i wartości odżywczych. Obierz banany, pokrój na kawałki, rozłóż na tacy w odstępach i wstaw do zamrażalnika. Gdy wstępnie się zmrożą, możesz przełożyć je do szczelnych woreczków lub zamykanego pojemnika.