Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją

Banany cieszą się niesłabnącą popularnością bez względu na sezonowe trendy. Są doskonałe jako dodatek do śniadania oraz na przekąskę pomiędzy posiłkami. Migiem uzupełniają braki energetyczne i poprawiają nastrój. Minusem jest to, że szybko ciemnieją, ale i na to znajdzie się sposób.

Banany szybko ciemnieją. Jak przedłużyć ich świeżość?Banany szybko ciemnieją. Jak przedłużyć ich świeżość?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Engin Akyurt
Anna Galuhn

Banany są owocami klimakterycznymi, co oznacza, że dojrzewają nawet po zerwaniu z drzewa. W tym czasie wydzielają etylen – gaz, który przyspiesza dojrzewanie – co prowadzi do zmiany koloru skórki od zielonkawego poprzez ciemnożółty aż po brązowy. W upale i w obecności innych owoców, takich jak jabłka, gruszki czy awokado, proces ten zachodzi jeszcze szybciej.

Owocowe kieszonki na 3 sposoby. Wyglądają jak naleśniki, smakują jak ciastka

Jak najlepiej przechowywać banany?

Niektórzy owijają końcówki bananów folią aluminiową i to jest trik, który działa. Folia blokuje wydzielanie etylenu przez ogonki, co sprawia, że proces dojrzewania owoców zachodzi znacznie wolniej. Inną metodą jest przechowywanie bananów w zamkniętym szklanym pojemniku, na przykład w kuchennej szafce – z dala od słońca i źródła ciepła. Jeśli masz taką możliwość, możesz zawiesić je na haczyku, wtedy nie będą się o siebie obijać, co również przedłuży ich trwałość oraz ładny wygląd.

Chociaż taka praktyka jest często, to nie powinno się wkładać zielonych bananów do lodówki — niska temperatura może uszkodzić skórkę i spowodować jej szybkie brązowienie od razu po wyjęciu z chłodziarki. Co więcej, proces dojrzewania owoców może nie przebiegać prawidłowo, w efekcie czego miąższ pozostanie mączysty i mało smaczny. Dojrzałe banany można schłodzić, żeby spowolnić dalsze psucie miąższu, ale trzeba się liczyć z szybkim sczernieniem skórki.

Mrożenie bananów

Gdy banany zaczynają ciemnieć, nie musisz ich wyrzucać – możesz przygotować z nich pyszny chlebek bananowy albo zamrozić je i mieć gotowy dodatek do koktajli. Mrożenie to doskonały sposób na zachowanie ich naturalnej słodyczy i wartości odżywczych. Obierz banany, pokrój na kawałki, rozłóż na tacy w odstępach i wstaw do zamrażalnika. Gdy wstępnie się zmrożą, możesz przełożyć je do szczelnych woreczków lub zamykanego pojemnika.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥