Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją

Banany cieszą się niesłabnącą popularnością bez względu na sezonowe trendy. Są doskonałe jako dodatek do śniadania oraz na przekąskę pomiędzy posiłkami. Migiem uzupełniają braki energetyczne i poprawiają nastrój. Minusem jest to, że szybko ciemnieją, ale i na to znajdzie się sposób.

Banany szybko ciemnieją. Jak przedłużyć ich świeżość?Banany szybko ciemnieją. Jak przedłużyć ich świeżość?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Engin Akyurt
Anna Galuhn

Banany są owocami klimakterycznymi, co oznacza, że dojrzewają nawet po zerwaniu z drzewa. W tym czasie wydzielają etylen – gaz, który przyspiesza dojrzewanie – co prowadzi do zmiany koloru skórki od zielonkawego poprzez ciemnożółty aż po brązowy. W upale i w obecności innych owoców, takich jak jabłka, gruszki czy awokado, proces ten zachodzi jeszcze szybciej.

Owocowe kieszonki na 3 sposoby. Wyglądają jak naleśniki, smakują jak ciastka

Jak najlepiej przechowywać banany?

Niektórzy owijają końcówki bananów folią aluminiową i to jest trik, który działa. Folia blokuje wydzielanie etylenu przez ogonki, co sprawia, że proces dojrzewania owoców zachodzi znacznie wolniej. Inną metodą jest przechowywanie bananów w zamkniętym szklanym pojemniku, na przykład w kuchennej szafce – z dala od słońca i źródła ciepła. Jeśli masz taką możliwość, możesz zawiesić je na haczyku, wtedy nie będą się o siebie obijać, co również przedłuży ich trwałość oraz ładny wygląd.

Chociaż taka praktyka jest często, to nie powinno się wkładać zielonych bananów do lodówki — niska temperatura może uszkodzić skórkę i spowodować jej szybkie brązowienie od razu po wyjęciu z chłodziarki. Co więcej, proces dojrzewania owoców może nie przebiegać prawidłowo, w efekcie czego miąższ pozostanie mączysty i mało smaczny. Dojrzałe banany można schłodzić, żeby spowolnić dalsze psucie miąższu, ale trzeba się liczyć z szybkim sczernieniem skórki.

Mrożenie bananów

Gdy banany zaczynają ciemnieć, nie musisz ich wyrzucać – możesz przygotować z nich pyszny chlebek bananowy albo zamrozić je i mieć gotowy dodatek do koktajli. Mrożenie to doskonały sposób na zachowanie ich naturalnej słodyczy i wartości odżywczych. Obierz banany, pokrój na kawałki, rozłóż na tacy w odstępach i wstaw do zamrażalnika. Gdy wstępnie się zmrożą, możesz przełożyć je do szczelnych woreczków lub zamykanego pojemnika.

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu