Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją

Banany cieszą się niesłabnącą popularnością bez względu na sezonowe trendy. Są doskonałe jako dodatek do śniadania oraz na przekąskę pomiędzy posiłkami. Migiem uzupełniają braki energetyczne i poprawiają nastrój. Minusem jest to, że szybko ciemnieją, ale i na to znajdzie się sposób.

Banany szybko ciemnieją. Jak przedłużyć ich świeżość?Banany szybko ciemnieją. Jak przedłużyć ich świeżość?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Engin Akyurt
Anna Galuhn

Banany są owocami klimakterycznymi, co oznacza, że dojrzewają nawet po zerwaniu z drzewa. W tym czasie wydzielają etylen – gaz, który przyspiesza dojrzewanie – co prowadzi do zmiany koloru skórki od zielonkawego poprzez ciemnożółty aż po brązowy. W upale i w obecności innych owoców, takich jak jabłka, gruszki czy awokado, proces ten zachodzi jeszcze szybciej.

Owocowe kieszonki na 3 sposoby. Wyglądają jak naleśniki, smakują jak ciastka

Jak najlepiej przechowywać banany?

Niektórzy owijają końcówki bananów folią aluminiową i to jest trik, który działa. Folia blokuje wydzielanie etylenu przez ogonki, co sprawia, że proces dojrzewania owoców zachodzi znacznie wolniej. Inną metodą jest przechowywanie bananów w zamkniętym szklanym pojemniku, na przykład w kuchennej szafce – z dala od słońca i źródła ciepła. Jeśli masz taką możliwość, możesz zawiesić je na haczyku, wtedy nie będą się o siebie obijać, co również przedłuży ich trwałość oraz ładny wygląd.

Chociaż taka praktyka jest często, to nie powinno się wkładać zielonych bananów do lodówki — niska temperatura może uszkodzić skórkę i spowodować jej szybkie brązowienie od razu po wyjęciu z chłodziarki. Co więcej, proces dojrzewania owoców może nie przebiegać prawidłowo, w efekcie czego miąższ pozostanie mączysty i mało smaczny. Dojrzałe banany można schłodzić, żeby spowolnić dalsze psucie miąższu, ale trzeba się liczyć z szybkim sczernieniem skórki.

Mrożenie bananów

Gdy banany zaczynają ciemnieć, nie musisz ich wyrzucać – możesz przygotować z nich pyszny chlebek bananowy albo zamrozić je i mieć gotowy dodatek do koktajli. Mrożenie to doskonały sposób na zachowanie ich naturalnej słodyczy i wartości odżywczych. Obierz banany, pokrój na kawałki, rozłóż na tacy w odstępach i wstaw do zamrażalnika. Gdy wstępnie się zmrożą, możesz przełożyć je do szczelnych woreczków lub zamykanego pojemnika.

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci