Był na chińskim weselu. Trudno uwierzyć, co podano do jedzenia

Przyjęcie weselne w Chinach rozpoczyna się już wieczorem na jeden dzień przed oficjalną ceremonią zaślubin. Goście zapraszani są na kolację, po której czekają ich atrakcje, takie jak chińskie karaoke czy gra w karty. Gustaw i Hesia w swoje relacji na Youtubie pokazują, jakie potrawy znalazły się na sole podczas takiej kolacji.

Na chińskim weselu można doszukać się polskich akcentówNa chińskim weselu można doszukać się polskich akcentów
Źródło zdjęć: © YouTube
Anna Galuhn

Goście zasiadają do dużego okrągłego stołu z obrotowym blatem, który jest już zastawiony półmiskami z zimnymi przystawkami. Jednak nie można tak po prostu sięgać po przekąski. Posiłek rozpoczyna osoba starsza – dopiero, gdy życzy gościom smacznego, w ruch idą pałeczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wołowina bulgogi po koreańsku. Pyszna i wyjątkowo krucha

Na chińskim weselu półmiski ustawiane są piętrowo

Kelnerka stale donosi kolejne potrawy. Kiedy już nie znajduje miejsca na stole, układa talerze piętrowo – jeden na drugim. Jako pierwsza pojawia się wołowina w ostrej zalewie. Gustaw i Hesia są zdziwieni, ponieważ mięso jest podane z ziemniakami. Hesia mówi, że to "słodkie kartofle", ale Gustaw od razu ją poprawia, ponieważ tym terminem w Polsce określane są bataty. Tymczasem w sosie obok kawałków wołowiny leżą zwykłe ziemniaki, tylko przygotowane ze słodkimi przyprawami.

Zimne przystawki budzą mieszane emocje

Gustaw jest pod wrażeniem wysokiego poziomu dań kuchni chińskiej. Widać, że rodzice młodej pary to osoby zamożne. Jednak przystawki budzą kontrowersje wśród osób, które nie są przyzwyczajone do tego typu smaków. W zimnej marynacie pływają świńskie nóżki oraz żołądki drobiowe. Na szczęście wśród przekąsek jest także sporo warzyw, które stanowią przyjemnie przełamanie dla ostrych potraw.

Jaka potrawa jest największym zaskoczeniem?

Polak nie kryje zdziwienia, kiedy na półmisku przed sobą spostrzega golonkę. Przyznaje, że lubi delikatne mięso ukryte pod warstwą tłuszczu. Jednak golonka w Chinach przygotowywana jest zupełnie inaczej niż w Polsce. Hesia mówi, że jest to "rybia golonka" – co to znaczy? Gustaw próbuje i faktycznie okazuje się, że mięso smakuje trochę jak ryba, co jest zasługą odpowiedniej kompozycji przypraw i sosów.

Owoce oznaczają koniec posiłku

Po daniach ciepłych, pora na deser – ciasteczka ryżowe maczane w czekoladzie wyglądają bardzo apetycznie. Na stole pojawia się także biszkopt z kremem. Jednak kiedy na salę wchodzi ojciec pana młodego, goście przerywają posiłek. Wszyscy wstają, aby okazać mu szacunek.

Toast wznoszony jest nie tylko alkoholem, ale także sokiem pomarańczowym. W Chinach to częsta praktyka – na tego typu uroczystości wiele osób przyjeżdża samochodem, a każdy chciałby wznieść toast za zdrowie młodej pary.

Kiedy kelnerka wnosi półmiski z owocami, to znak, że nie będzie już więcej potraw. Czas na atrakcje, czyli chińskie karaoke i grę w karty. O 22:00 planowany jest kolejny posiłek.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯