Najszybszy przepis na sos pomidorowy. Zrobisz go, zanim ugotuje się makaron

Makaron z sosem pomidorowym to jedno z tych dań, które nigdy się nie nudzi. Proste w przygotowaniu, a przy tym sycące, aromatyczne i pełne wartości odżywczych.
Przekładam na talerz gotowe danie.Prosty przepis na makaron z sosem pomidorowym

To danie świetnie sprawdza się zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i w roli przyjemnej kolacji po długim dniu. Makaron dostarcza solidną porcję energii dzięki zawartości węglowodanów, a jego łagodny smak doskonale komponuje się z intensywnym, lekko kwaskowatym sosem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łazanki najsmaczniejszej wakacyjnej wersji. Gotuję podwójną porcję, bo rodzina zawsze zjada

Dlaczego warto jeść sos pomidorowy?

Podstawą sosu jest passata, czyli przecier z dojrzałych pomidorów. Zawiera naturalnie występujący likopen, silny przeciwutleniacz, który wspiera zdrowie serca i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Co ciekawe, przetworzona forma pomidorów, taka jak passata, zwiększa przyswajalność likopenu nawet kilkukrotnie.

Wzbogacenie sosu czosnkiem i oliwą z oliwek nadaje mu wyraz, a przy okazji dostarcza dodatkowe korzyści zdrowotne. Czosnek bowiem działa przeciwzapalnie, a oliwa wspiera pracę układu krążenia. Świeża bazylia dodana na końcu to nie tylko aromatyczny akcent, ale i źródło olejków eterycznych, które wspomagają trawienie.

Przepis na makaron z sosem pomidorowym

Makaron z pomidorowym sosem to zawsze dobry wybór, ponieważ jest szybki, zdrowy i po prostu pyszny.

Składniki:

  • 1 porcja makaronu, najlepiej typu spaghetti (100 g),
  • 1/2 szkl. passaty (100 g),
  • 1 ząbek czosnku (5 g),
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g),
  • bazylia świeża lub suszona,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem pomidorowym przepis
Ugotuj makaron

Krok 1. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (sprawdź przepis). W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.

makaron z sosem pomidorowym
Czosnek podsmaż na oliwie

Krok 2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć czosnek. Smaż przez 1-2 minuty, co chwilę mieszając.

makaron z sosem pomidorowym 2
Dodaj passatę i duś przez chwilę

Krok 3. Następnie dodaj passatę pomidorową. Duś na małym ogniu do delikatnego zgęstnienia passaty, czyli przez kilka minut. Co chwilę mieszaj.

makaron z sosem pomidorowym 3
Dodaj makaron i przyprawy

Krok 4. Dodaj odcedzony makaron oraz dopraw do smaku bazylią, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Makaron z sosem pomidorowym przepis
Przełóż na talerz gotowe danie

Krok 5. Wyłóż na talerz.

Przepis na makaron z sosem pomidorowym możesz łatwo urozmaicić, dodając grillowane warzywa, pieczarki, ser typu feta lub tarty parmezan, a nawet ostre kiełbaski, jeśli masz ochotę na coś bardziej wyrazistego.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę