Najszybszy przepis na sos pomidorowy. Zrobisz go, zanim ugotuje się makaron

Makaron z sosem pomidorowym to jedno z tych dań, które nigdy się nie nudzi. Proste w przygotowaniu, a przy tym sycące, aromatyczne i pełne wartości odżywczych.
Przekładam na talerz gotowe danie.Prosty przepis na makaron z sosem pomidorowym

To danie świetnie sprawdza się zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i w roli przyjemnej kolacji po długim dniu. Makaron dostarcza solidną porcję energii dzięki zawartości węglowodanów, a jego łagodny smak doskonale komponuje się z intensywnym, lekko kwaskowatym sosem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łazanki najsmaczniejszej wakacyjnej wersji. Gotuję podwójną porcję, bo rodzina zawsze zjada

Dlaczego warto jeść sos pomidorowy?

Podstawą sosu jest passata, czyli przecier z dojrzałych pomidorów. Zawiera naturalnie występujący likopen, silny przeciwutleniacz, który wspiera zdrowie serca i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Co ciekawe, przetworzona forma pomidorów, taka jak passata, zwiększa przyswajalność likopenu nawet kilkukrotnie.

Wzbogacenie sosu czosnkiem i oliwą z oliwek nadaje mu wyraz, a przy okazji dostarcza dodatkowe korzyści zdrowotne. Czosnek bowiem działa przeciwzapalnie, a oliwa wspiera pracę układu krążenia. Świeża bazylia dodana na końcu to nie tylko aromatyczny akcent, ale i źródło olejków eterycznych, które wspomagają trawienie.

Przepis na makaron z sosem pomidorowym

Makaron z pomidorowym sosem to zawsze dobry wybór, ponieważ jest szybki, zdrowy i po prostu pyszny.

Składniki:

  • 1 porcja makaronu, najlepiej typu spaghetti (100 g),
  • 1/2 szkl. passaty (100 g),
  • 1 ząbek czosnku (5 g),
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g),
  • bazylia świeża lub suszona,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem pomidorowym przepis
Ugotuj makaron

Krok 1. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (sprawdź przepis). W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.

makaron z sosem pomidorowym
Czosnek podsmaż na oliwie

Krok 2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć czosnek. Smaż przez 1-2 minuty, co chwilę mieszając.

makaron z sosem pomidorowym 2
Dodaj passatę i duś przez chwilę

Krok 3. Następnie dodaj passatę pomidorową. Duś na małym ogniu do delikatnego zgęstnienia passaty, czyli przez kilka minut. Co chwilę mieszaj.

makaron z sosem pomidorowym 3
Dodaj makaron i przyprawy

Krok 4. Dodaj odcedzony makaron oraz dopraw do smaku bazylią, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Makaron z sosem pomidorowym przepis
Przełóż na talerz gotowe danie

Krok 5. Wyłóż na talerz.

Przepis na makaron z sosem pomidorowym możesz łatwo urozmaicić, dodając grillowane warzywa, pieczarki, ser typu feta lub tarty parmezan, a nawet ostre kiełbaski, jeśli masz ochotę na coś bardziej wyrazistego.

Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟