Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Indyk to jedno z najchudszych i najbardziej wartościowych mięs. Jest lekkostrawne oraz dostarcza pełnowartościowe białko wspierające regenerację i rozwój mięśni. Jego niska zawartość tłuszczu powoduje, że idealnie wpisuje się w menu osób dbających o sylwetkę lub chcących jeść zdrowiej bez rezygnowania z mięsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski ziemniaczane z azjatyckim sosem z pastą gochujang
Jogurt naturalny nadaje całości kremową konsystencję, a przy tym dostarcza probiotyki wspierające florę bakteryjną jelit i układ odpornościowy. Zawarty w nim wapń i witaminy z grupy B wpływają korzystnie na kości, nerwy i procesy metaboliczne.
Dodatek delikatnie zeszklonej cebuli nie tylko podkręca smak dania, ale również dostarcza flawonoidy i związki siarki, które działają przeciwzapalnie i pomagają organizmowi radzić sobie z drobnymi infekcjami.
Przepis na makaron z indykiem i jogurtem
To danie jest świetnym przykładem na to, jak proste składniki mogą tworzyć coś naprawdę pysznego i odżywczego. Makaron z indykiem i jogurtem doskonale smakuje zarówno sam, jak i z dodatkiem sałatek, warzyw gotowanych czy odrobiny parmezanu. Poznaj prosty przepis na makaron z mięsem mielonym z indyka!
Składniki:
- 1/4 opakowania mięsa mielonego z indyka (100 g),
- 50 g makaronu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 proc. (50 g),
- 1 mała cebula (30 g),
- 1 ząbek czosnku (5 g),
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub jakikolwiek inny olej (5 g),
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (sprawdź przepis). W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
Krok 2. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć posiekane warzywa. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Następnie dodaj mięso. Smaż do momentu, aż mięso odparuje i osiągnie preferowany poziom wysmażenia (około 5-10 minut). Co chwilę mieszaj i rozdrabniaj.
Krok 3. Usmażone mięso zdejmij z ognia i po paru minutach dodaj jogurt. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
Krok 4. Dodaj odcedzony makaron i dokładnie wymieszaj.
Krok 5. Wyłóż na talerz i zjedz od razu po przygotowaniu.