W wakacje robię kurczaka w sosie pomarańczowym. Jego smak jest nie do podrobienia
Kiedy nie mam ochoty na żmudne gotowanie obiadu, sięgam po jeden z moich ulubionych przepisów na lato. Kurczak w sosie pomarańczowym zawsze wprawia mnie w dobry nastrój. Lubię podawać go z ryżem ugotowanym na sypko i kawałkami owoców.
Tak przygotowany kurczak to klasyka kuchni chińskiej. Smażone na złoto kawałki kurczaka smakowicie oblepia sos na bazie soku pomarańczowego z dodatkiem kilku klasyków znanych z dań azjatyckich, takich jak cukier trzcinowy czy ocet ryżowy. Pikanterii dodają przyprawy – czosnek, korzeń imbiru i płatki chili.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Marynata do skrzydełek na grilla. Olej, przyprawy i 1 dodatkowy produkt zrobią robotę
Jakie dodatki do kurczaka w sosie pomarańczowym?
Słodko-pikantne danie możesz standardowo podać z ryżem, makaronem lub smażonymi warzywami. Jednak jeśli chcesz, aby potrawa nabrała lekkości, zamiast smażonych dodatków, wybierz chrupiącą sałatę i świeże warzywa. Do kurczaka świetnie pasują rukola, świeży ogórek i seler naciowy. Możesz dodać groszek cukrowy, gotowaną soczewicę lub fasolkę szparagową, aby wzbogacić obiad w wartościowe strączki.
Przepis na kurczaka w sosie pomarańczowym
Danie najłatwiej przygotować w woku.
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 1 ząbek czosnku,
- kawałek korzenia imbiru (ok. 2 cm),
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 200 ml soku pomarańczowego,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- pół łyżeczki płatków chili,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- opcjonalnie kawałki pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka pokrój w kostkę i przełóż do miski. Oprósz solą, dodaj także drobno posiekany czosnek i starty imbir. Wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby mięso przeszło smakiem przypraw.
- Kawałki kurczaka obtaczaj w rozkłóconym jajku, a następnie w mące ziemniaczanej i smaż na mocno rozgrzanym oleju.
- W osobnej misce rozmieszaj sok pomarańczowy z brązowym cukrem, octem ryżowym, łyżeczką kurkumy, odrobiną pieprzu i płatkami chili.
- Sos wlej na patelnię do podsmażonego kurczaka. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.
- Gotowy sos możesz wymieszać z cząstkami pomarańczy.