W wakacje robię kurczaka w sosie pomarańczowym. Jego smak jest nie do podrobienia

Kiedy nie mam ochoty na żmudne gotowanie obiadu, sięgam po jeden z moich ulubionych przepisów na lato. Kurczak w sosie pomarańczowym zawsze wprawia mnie w dobry nastrój. Lubię podawać go z ryżem ugotowanym na sypko i kawałkami owoców.

Kurczak w sosie pomarańczowym idealnie pasuje do wakacyjnej auryKurczak w sosie pomarańczowym idealnie pasuje do wakacyjnej aury
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Tak przygotowany kurczak to klasyka kuchni chińskiej. Smażone na złoto kawałki kurczaka smakowicie oblepia sos na bazie soku pomarańczowego z dodatkiem kilku klasyków znanych z dań azjatyckich, takich jak cukier trzcinowy czy ocet ryżowy. Pikanterii dodają przyprawy – czosnek, korzeń imbiru i płatki chili.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Marynata do skrzydełek na grilla. Olej, przyprawy i 1 dodatkowy produkt zrobią robotę

Jakie dodatki do kurczaka w sosie pomarańczowym?

Słodko-pikantne danie możesz standardowo podać z ryżem, makaronem lub smażonymi warzywami. Jednak jeśli chcesz, aby potrawa nabrała lekkości, zamiast smażonych dodatków, wybierz chrupiącą sałatę i świeże warzywa. Do kurczaka świetnie pasują rukola, świeży ogórek i seler naciowy. Możesz dodać groszek cukrowy, gotowaną soczewicę lub fasolkę szparagową, aby wzbogacić obiad w wartościowe strączki.

Przepis na kurczaka w sosie pomarańczowym

Danie najłatwiej przygotować w woku.

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 ząbek czosnku,
  • kawałek korzenia imbiru (ok. 2 cm),
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 200 ml soku pomarańczowego,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • pół łyżeczki płatków chili,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie kawałki pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę i przełóż do miski. Oprósz solą, dodaj także drobno posiekany czosnek i starty imbir. Wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby mięso przeszło smakiem przypraw.
  2. Kawałki kurczaka obtaczaj w rozkłóconym jajku, a następnie w mące ziemniaczanej i smaż na mocno rozgrzanym oleju.
  3. W osobnej misce rozmieszaj sok pomarańczowy z brązowym cukrem, octem ryżowym, łyżeczką kurkumy, odrobiną pieprzu i płatkami chili.
  4. Sos wlej na patelnię do podsmażonego kurczaka. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.
  5. Gotowy sos możesz wymieszać z cząstkami pomarańczy.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"