Ta pizza powstaje w 5 minut. Gdyby Włosi to zobaczyli, złapaliby się za głowę
Choć mikrofalówka najczęściej kojarzy się jedynie z odgrzewaniem dań, potrafi znacznie więcej. W kilka minut przygotujesz w niej nie tylko szybki obiad, ale też zdrowe desery, które w piekarniku wymagałyby kilkudziesięciu minut pieczenia. Takie rozwiązania cieszą się coraz większą popularnością wśród osób, które chcą jeść smacznie i różnorodnie, a jednocześnie nie mają czasu na długie gotowanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie
Co ważne, przygotowywanie posiłków w mikrofalówce nie jest mniej zdrowe niż w tradycyjny sposób. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) kuchenki mikrofalowe są całkowicie bezpieczne, a straty wartości odżywczych w jedzeniu są porównywalne do tych, jakie występują podczas klasycznego gotowania. Smak potraw może trochę różnić się od dań z piekarnika, ale w wielu przypadkach to kompromis, który zdecydowanie warto wypróbować.
Pizza w 5 minut to świetny przykład, że czasem proste rozwiązania mogą zaskoczyć nie tylko szybkością, ale też smakiem. To idealna propozycja dla osób, które chcą cieszyć się ulubionym daniem bez długiego stania w kuchni i bez wyrzutów sumienia, że wybierają rasowy fast food. Jak zrobić pizzę w mikrofalówce?
Przepis na puszystą mini pizzę z mikrofalówki
Składniki:
- 5 łyżek mąki pszennej lub ryżowej,
- 5 łyżek mleka 2 proc.,
- 1 plaster żółtego sera,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól,
- bazylia, oregano.
Sposób przygotowania:
- Ser zetrzyj lub drobno pokrój. W małym naczyniu umieść mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj łyżką.
- Dodaj mleko i oliwę. Mieszaj i ucieraj łyżką do otrzymania masy o jednolitej, dość klejącej konsystencji (bez grudek). Wyrównaj masę z góry.
- Na powierzchni ciasta równomiernie rozprowadź koncentrat. Następnie równomiernie rozsyp szczyptę bazylii lub oregano. Równomiernie rozłóż ser.
- Naczynie z ciastem włóż do mikrofalówki na około 2-3 min (w zależności od mocy mikrofalówki).
- Zaglądaj co jakiś czas i sprawdzaj. Wyciągnij z mikrofalówki, gdy ciasto urośnie, a ser będzie całkowicie rozpuszczony.