Takiej przekąski nie powstydziłaby się nawet włoska piekarnia. Nieważne ile zrobisz, wszystko zniknie

Przekąska tak uniwersalna, że pasuje do wszystkiego i nigdy się nie nudzi? To właśnie domowe paluchy chlebowe. Proste w przygotowaniu, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, szybko stają się jedną z tych rzeczy, które zawsze warto mieć pod ręką. Zrobione z kilku podstawowych składników, czyli mąki, drożdży, oliwy i odrobiny soli, są świetnym przykładem na to, że w prostocie tkwi siła.
PrzekąskaWyciągnij gotowe paluchy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Megan Wells

Paluchy chlebowe można podać dosłownie na setki sposobów. Idealnie komponują się z oliwą i ziołami, stanowią znakomity dodatek do dipów, sałatek i zup, a także sprawdzają się na urozmaicenie dań z większą ilością sosu. W wersji bardziej klasycznej są lekką przekąską na słono, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić je np. sezamem, makiem czy ziołami prowansalskimi, które nadadzą im dodatkowy wyraz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne oładzie drożdżowe – prosty przepis

To pieczywo, które sprawdza się zawsze i wszędzie, czyli na imprezach jako przystawka, w codziennej kuchni w formie dodatku do obiadu, a nawet na szybką przekąskę do pracy. Dzięki zawartości węglowodanów dostarczają energię, a ich neutralny smak powoduje, że nie sposób się nimi znudzić.

Paluchy chlebowe to mała atrakcja kulinarna, która pokazuje, że nawet najprostsze wypieki mogą stać się elementem wielu posiłków i cieszyć się popularnością w każdej odsłonie. Raz przygotowane, trafiają do kategorii przekąsek, które po prostu zawsze się sprawdzają.

Jeśli lubisz proste przepisy na domowe pieczywo – sprawdź również przepis na chlebki naan. Jak zrobić paluchy chlebowe w piekarniku?

Przepis na paluchy chlebowe (około 8-12 sztuk)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka suchych drożdży lub 1/10 opakowania świeżych,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • woda,
  • sól.
Paluchy chlebowe przepis
Przełóż na blachę do pieczenia i włóż do piekarnika

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj letnią wodę (około 100 g). W miseczce umieść trochę letniej wody (około 10-20 g), drożdże (instant lub pokruszone świeże) i cukier. Mieszaj i ucieraj do połączenia składników. Przykryj ściereczką i odstaw zaczyn na około 10-15 min w ciepłe miejsce np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika). Po tym czasie zaczyn powinien zacząć się pienić i buzować. Jeśli drożdże pracują prawidłowo, przejdź do kolejnych kroków. 
  2. W misce umieść mąkę, oliwę, zaczyn, szczyptę soli i odrobinę ciepłej wody (10-20 g lub trochę więcej w zależności od potrzeby). Wymieszaj i wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta przez około 10 min, aż do otrzymania jednolitej i gładkiej masy. Ciasto powinno być lekko klejące (jeśli będzie się za bardzo kleiło – dosyp trochę mąki, a jeśli będzie zbyt suche – dolej odrobinę wody w trakcie wyrabiania).
  3. Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 60 min w ciepłe miejsce np. ponownie do piekarnika.
  4. Po upływie wskazanego czasu ciasto zagnieć i przełóż na lekko obsypany mąką blat. Rozwałkuj na placek o grubości około 1-2 cm. Ciasto pokrój w paski o szerokości około 2-3 cm.
  5. Każdy pasek uformuj (np. skręć lub wyciągnij), aby nadać preferowany kształt paluchom. Uformowane paluchy przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowaj kilkucentymetrowy odstęp między każdym). Paluchy przykryj ściereczką i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Paluchy włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz przez około 10-14 min (w zależności od mocy piekarnika i grubości paluchów). Pilnuj, aby się nie przypaliły.
  7. Wyciągnij z piekarnika, gdy będą zarumienione. Zjedz na ciepło lub na zimno.
Paluchy chlebowe przepis
Wyciągnij gotowe paluchy
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia