Takiej przekąski nie powstydziłaby się nawet włoska piekarnia. Nieważne ile zrobisz, wszystko zniknie
Paluchy chlebowe można podać dosłownie na setki sposobów. Idealnie komponują się z oliwą i ziołami, stanowią znakomity dodatek do dipów, sałatek i zup, a także sprawdzają się na urozmaicenie dań z większą ilością sosu. W wersji bardziej klasycznej są lekką przekąską na słono, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić je np. sezamem, makiem czy ziołami prowansalskimi, które nadadzą im dodatkowy wyraz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tradycyjne oładzie drożdżowe – prosty przepis
To pieczywo, które sprawdza się zawsze i wszędzie, czyli na imprezach jako przystawka, w codziennej kuchni w formie dodatku do obiadu, a nawet na szybką przekąskę do pracy. Dzięki zawartości węglowodanów dostarczają energię, a ich neutralny smak powoduje, że nie sposób się nimi znudzić.
Paluchy chlebowe to mała atrakcja kulinarna, która pokazuje, że nawet najprostsze wypieki mogą stać się elementem wielu posiłków i cieszyć się popularnością w każdej odsłonie. Raz przygotowane, trafiają do kategorii przekąsek, które po prostu zawsze się sprawdzają.
Jeśli lubisz proste przepisy na domowe pieczywo – sprawdź również przepis na chlebki naan. Jak zrobić paluchy chlebowe w piekarniku?
Przepis na paluchy chlebowe (około 8-12 sztuk)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka suchych drożdży lub 1/10 opakowania świeżych,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- woda,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj letnią wodę (około 100 g). W miseczce umieść trochę letniej wody (około 10-20 g), drożdże (instant lub pokruszone świeże) i cukier. Mieszaj i ucieraj do połączenia składników. Przykryj ściereczką i odstaw zaczyn na około 10-15 min w ciepłe miejsce np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika). Po tym czasie zaczyn powinien zacząć się pienić i buzować. Jeśli drożdże pracują prawidłowo, przejdź do kolejnych kroków.
- W misce umieść mąkę, oliwę, zaczyn, szczyptę soli i odrobinę ciepłej wody (10-20 g lub trochę więcej w zależności od potrzeby). Wymieszaj i wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta przez około 10 min, aż do otrzymania jednolitej i gładkiej masy. Ciasto powinno być lekko klejące (jeśli będzie się za bardzo kleiło – dosyp trochę mąki, a jeśli będzie zbyt suche – dolej odrobinę wody w trakcie wyrabiania).
- Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 60 min w ciepłe miejsce np. ponownie do piekarnika.
- Po upływie wskazanego czasu ciasto zagnieć i przełóż na lekko obsypany mąką blat. Rozwałkuj na placek o grubości około 1-2 cm. Ciasto pokrój w paski o szerokości około 2-3 cm.
- Każdy pasek uformuj (np. skręć lub wyciągnij), aby nadać preferowany kształt paluchom. Uformowane paluchy przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowaj kilkucentymetrowy odstęp między każdym). Paluchy przykryj ściereczką i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Paluchy włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz przez około 10-14 min (w zależności od mocy piekarnika i grubości paluchów). Pilnuj, aby się nie przypaliły.
- Wyciągnij z piekarnika, gdy będą zarumienione. Zjedz na ciepło lub na zimno.