Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Tradycyjny budyń kojarzy się z mlekiem, żółtkami i cukrem, ale tutaj rolę zagęstnika przejmują nasiona chia, które po kilku godzinach wchłaniają płyn i zamieniają się w kremową, delikatną masę. Te niepozorne nasiona kryją w sobie ogromne ilości kwasów omega-3, błonnika, przeciwutleniaczy oraz minerałów, które wspierają serce, układ krążenia i pracę jelit.
Drugim składnikiem jest masło orzechowe, czyli źródło zdrowych tłuszczów, roślinnego białka i antyoksydantów. Dodaje całości głęboki, orzechowy smak, a przy tym syci na długo i pomaga utrzymać stabilny poziom energii. Całość dopełnia kakao bogate w magnez i polifenole, które wspierają koncentrację i mają działanie przeciwzapalne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto miodowe lata
Przepis na czekoladowy budyń z nasionami chia i masłem orzechowym
Efektem jest kremowy, czekoladowy deser, który smakuje jak najbardziej kaloryczna słodkość, a w rzeczywistości idealnie wpisuje się w zdrową dietę. Jak zrobić keto budyń? Poznaj prosty przepis na wegański budyń czekoladowy!
Składniki:
- 2/3 szkl. mleka migdałowego (150 g),
- 2 łyżki nasion chia (20 g),
- 1 łyżka masła orzechowego (20 g),
- 1 łyżka ciemnego kakao (10 g),
- 2 łyżki słodzika (20 g).
Sposób przygotowania:
Krok 1. W miseczce umieść mleko migdałowe, nasiona chia, masło orzechowe, kakao i słodzik. Dokładnie mieszaj i ucieraj łyżką, aż do otrzymania jednolitej masy (bez grudek). Przełóż przygotowaną masę do wygodnego naczynia. Zamknij lub przykryj folią. Odstaw do lodówki na minimum 6-7 godzin lub najlepiej na całą noc. W trakcie pęcznienia nasion możesz kilka razy przemieszać budyń, aby uzyskać lepszą konsystencję.
Krok 2. Budyń będzie gotowy do zjedzenia, dopiero gdy nasiona chia napęcznieją. Możesz go podać z ulubionymi dodatkami (dozwolonymi na twojej diecie), np. kawałkami banana, borówkami czy posiekanymi orzechami.