Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję

Czekoladowy budyń z nasionami chia i masłem orzechowym to deser, który zaskakuje podwójnie. Wygląda i smakuje jak klasyczna słodka rozpusta, a w rzeczywistości jest pełen składników, które odżywiają organizm i dodają energii. To idealna propozycja zarówno na deser, jak i na słodkie, sycące śniadanie i co najlepsze, doskonale pasuje do diety ketogenicznej, wegańskiej czy po prostu zdrowego stylu życia.
Prosty deser z nasionami chia posmakuje każdemuProsty deser z nasionami chia posmakuje każdemu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tradycyjny budyń kojarzy się z mlekiem, żółtkami i cukrem, ale tutaj rolę zagęstnika przejmują nasiona chia, które po kilku godzinach wchłaniają płyn i zamieniają się w kremową, delikatną masę. Te niepozorne nasiona kryją w sobie ogromne ilości kwasów omega-3, błonnika, przeciwutleniaczy oraz minerałów, które wspierają serce, układ krążenia i pracę jelit.

Drugim składnikiem jest masło orzechowe, czyli źródło zdrowych tłuszczów, roślinnego białka i antyoksydantów. Dodaje całości głęboki, orzechowy smak, a przy tym syci na długo i pomaga utrzymać stabilny poziom energii. Całość dopełnia kakao bogate w magnez i polifenole, które wspierają koncentrację i mają działanie przeciwzapalne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto miodowe lata

Przepis na czekoladowy budyń z nasionami chia i masłem orzechowym

Efektem jest kremowy, czekoladowy deser, który smakuje jak najbardziej kaloryczna słodkość, a w rzeczywistości idealnie wpisuje się w zdrową dietę. Jak zrobić keto budyń? Poznaj prosty przepis na wegański budyń czekoladowy!

Składniki:

  • 2/3 szkl. mleka migdałowego (150 g),
  • 2 łyżki nasion chia (20 g),
  • 1 łyżka masła orzechowego (20 g),
  • 1 łyżka ciemnego kakao (10 g),
  • 2 łyżki słodzika (20 g).

Sposób przygotowania:

Czekoladowy budyń z nasionami chia i masłem orzechowym przepis
Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw do napęcznienia

Krok 1. W miseczce umieść mleko migdałowe, nasiona chia, masło orzechowe, kakao i słodzik. Dokładnie mieszaj i ucieraj łyżką, aż do otrzymania jednolitej masy (bez grudek). Przełóż przygotowaną masę do wygodnego naczynia. Zamknij lub przykryj folią. Odstaw do lodówki na minimum 6-7 godzin lub najlepiej na całą noc. W trakcie pęcznienia nasion możesz kilka razy przemieszać budyń, aby uzyskać lepszą konsystencję.

Czekoladowy budyń z nasionami chia i masłem orzechowym przepis
Wyciągnij z lodówki gotowy budyń

Krok 2. Budyń będzie gotowy do zjedzenia, dopiero gdy nasiona chia napęcznieją. Możesz go podać z ulubionymi dodatkami (dozwolonymi na twojej diecie), np. kawałkami banana, borówkami czy posiekanymi orzechami.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione