Ten krem smakuje jak dzieciństwo zamknięte w słoiku

Krem herbatnikowy to aksamitna, słodka pasta, która przywołuje na myśl najprzyjemniejsze smaki dzieciństwa. Maślano-herbatnikowa, delikatna słodycz i ten znajomy, domowy aromat, który powoduje, że trudno poprzestać na jednej łyżeczce. Choć ten przepis jest banalnie prosty, efekt końcowy naprawdę zaskakuje smakiem i konsystencją.
VIKTOR KOCHETKOVcookies, pueanut, butter, vegan, bakery, bowl, breakfast, brown, closeup, cookie, crispy, delicious, dessert, food, fresh, healthy, holiday, homemade, nobody, nutritious, peanut, pile, plate, snack, sugar, sweet, tasty, traditional, treat, vegetarian, white, woodenPrzełóż do wygodnego naczynia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | VIKTOR KOCHETKOV

Do przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników: pokruszonych herbatników, masła orzechowego, odrobiny mleka i szczypty soli. Całość wystarczy zmiksować na gładką masę i gotowe. Taki krem nie tylko wspaniale smakuje, ale też idealnie nadaje się na dodatek do wielu dań, możesz posmarować nim kanapkę, dodać do naleśników, placków, owsianki lub po prostu zjeść go łyżeczką w formie deseru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na drożdżówki z agrestem i budyniem. Konkurencja dla jagodzianek

Choć nie jest to produkt niskokaloryczny, warto pamiętać, że zdrowa dieta to także miejsce na to, co naprawdę sprawia przyjemność. A krem herbatnikowy z pewnością trafi w gusta każdego, kto lubi słodkie, maślane smaki. Przechowywany w lodówce zachowuje świeżość przez kilka dni. Jest idealny do przygotowania na zapas i sięgnięcia wtedy, gdy najdzie cię ochota na coś wyjątkowego. Jak zrobić krem herbatnikowy?

Krem herbatnikowy przepis
Umieść składniki w pojemniku i zblenduj na gładką masę

Krem herbatnikowy

Składniki:

  • 50 g herbatników,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 5 łyżek mleka 0,5 proc.,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. W pojemniku do blendera umieść pokruszone herbatniki, masło orzechowe, mleko i szczyptę soli.
  2. Zblenduj na masę o gładkiej i jednolitej konsystencji. Przełóż do wygodnego naczynia.
Krem herbatnikowy przepis
Przełóż do wygodnego naczynia
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej