To będzie twoja ulubiona zupa tej jesieni. Tak pyszna, że łyżka sama nurkuje po więcej
Czosnek wprowadza subtelną nutę ostrości i aromatu, a świeża natka pietruszki nie tylko wzbogaca smak, ale też dostarcza cenne witaminy i powoduje, że zupa wygląda wyjątkowo apetycznie. Całość można doprawić solą i pieprzem tak, by smak był idealnie zbalansowany, czyli kremowy, delikatny, ale nie mdły.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krucha i przepyszna obiadowa szynka w sosie. Sprawdź przepis krok po kroku
Podana z chrupiącymi grzankami lub kawałkiem świeżej bagietki, staje się pełnowartościowym posiłkiem, który zachwyci zarówno w porze obiadu, jak i na lekką, wieczorną kolację. To prosty przepis, który zaskakuje elegancją i smakiem. Jest idealny dla wszystkich, którzy lubią połączenie kremowej konsystencji z delikatnym, aromatycznym wykończeniem. Jak zrobić zupę krem z kurczaka? Poznaj prosty przepis.
Przepis na zupę krem z kurczaka i śmietany
Składniki:
- 1 średni filet z kurczaka,
- 50 g śmietany 30 proc.,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki masła,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- woda.
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyść i pokrój w bardzo małe kawałeczki. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
- W małym garnku umieść mięso i czosnek. Zalej wodą. Ilość wody dostosuj w taki sposób, aby było jej kilka cm ponad zawartość garnka.
- Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj na umiarkowanym ogniu do prawidłowej obróbki termicznej mięsa, czyli przez około 5-8 min.
- Zdejmij z ognia i dodaj śmietanę oraz masło. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wymieszaj i zblenduj ręcznym blenderem na gładki krem. Wyłóż na talerz. Opcjonalnie posyp posiekaną natką pietruszki.