WAŻNE
TERAZ

Tusk: ustalono odpowiedzialnych za dywersje

Tylko 3 składniki i kwadrans w piekarniku. Najszybsza zapiekanka na kolację

Zapiekanka z kiełbasą i jajkiem to połączenie tradycji, aromatu i domowego ciepła w najprostszej formie. To danie, które kojarzy się z rodzinnym stołem, sytością i smakiem, do którego chce się wracać. Kiełbasa wprowadza lekko dymny charakter, a jajko dodaje delikatność i wartości odżywcze. Oba składniki doskonale współgrają z roztopionym serem, który łączy wszystko w apetyczną, kremową całość.
Zapiekanka z kiełbasąFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zbigniew Lewczak

Ta zapiekanka to przykład, że swojskie jedzenie może być proste i pełne wartości. Kiełbasa dostarcza białka i żelaza, jajko wzbogaca potrawę witaminą D i B12, a ser zapewnia wapń potrzebny do mocnych kości. Całość ma dodatkowy aromat dzięki przyprawom i ziołom, które podkreślają smak składników, ale nie przytłaczają ich naturalnej odsłony.

Schab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca oko

To danie idealne na chłodniejsze dni lub wtedy, gdy chcesz przygotować coś treściwego bez długiego stania w kuchni. Zapiekanka świetnie smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale można ją też podać następnego dnia. To kuchnia swojska, prosta i prawdziwa, w której każdy kęs przypomina o tym, że najprostsze smaki często cieszą najbardziej. Jak zrobić zapiekankę z kiełbasy? Poznaj prosty przepis.

Zapiekanka z kiełbasy śląskiej i jajka przepis
Przygotuj składniki

Przepis na 1 zapiekankę z kiełbasy śląskiej i jajka

Składniki:

  • 80 g kiełbasy,
  • 2 jajka,
  • 30 g żółtego sera.
Zapiekanka z kiełbasy śląskiej i jajka przepis
Rozłóż składniki w naczyniu i wstaw do piekarnika

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę pokrój w średniej grubości plastry. Ser zetrzyj lub drobno pokrój. Do miseczki wbij jajka i roztrzep je widelcem. 
  2. W małym naczyniu żaroodpornym umieść kiełbasę.
  3. Zalej jajkiem i równomiernie posyp serem. 
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Wyciągnij, gdy jajko się zetnie i ser się rozpuści (ok. 10-15 min.).
Zapiekanka z kiełbasy śląskiej i jajka przepis
Wyciągnij z piekarnika gotowe danie
Wybrane dla Ciebie
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Włóż do chlebaka, a pieczywo zachowa świeżość na dłużej. Trik podpowiedziała mi pani w piekarni
Włóż do chlebaka, a pieczywo zachowa świeżość na dłużej. Trik podpowiedziała mi pani w piekarni
Na śniadanie robię zieloną jajecznicę. Energii starcza mi do obiadu
Na śniadanie robię zieloną jajecznicę. Energii starcza mi do obiadu
Jesienią dodaję do krupniku. Jest 1000x smaczniejszy niż tradycyjny
Jesienią dodaję do krupniku. Jest 1000x smaczniejszy niż tradycyjny
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów