Tylko 3 składniki. Szybciej nie zrobisz pysznego i pożywnego śniadania

Czasem najprostsze połączenia smakują najlepiej. Skyr na słodko z chrupiącymi płatkami kukurydzianymi i soczystą mandarynką to przykład deseru lub przekąski, która wygląda jak mała przyjemność na talerzu, a w rzeczywistości jest lekka, sycąca i pełna wartości odżywczych.
śniadanieDodaj jogurt i mandarynkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Skyr to tradycyjny islandzki produkt mleczny, który słynie z wysokiej zawartości białka i niskiej kaloryczności. Jego kremowa, delikatnie kwaskowa baza świetnie komponuje się z dodatkami, zwłaszcza z chrupiącymi płatkami kukurydzianymi, które wnoszą przyjemną konsystencję i powodują, że każdy kęs jest jeszcze ciekawszy.

Mandarynka dodaje całemu daniu słodko-kwaśny akcent, świeżość i porządną dawkę witaminy C. Dzięki niej posiłek nabiera orzeźwiającego charakteru i świetnie smakuje zarówno rano, jak i w roli lekkiego deseru w ciągu dnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ewa Wachowicz grzmi na wybory do śniadaniówek. To popularne wśród rodziców przysmaki

Efekt końcowy wygląda jak wysokokaloryczny deser z kawiarni, a tak naprawdę to pełnowartościowy posiłek z trzema składnikami, które wspólnie tworzą sycącą, a jednocześnie lekką kompozycję. Prosty, szybki i zaskakująco pyszny, czyli idealny dla wszystkich, którzy lubią zdrowe jedzenie bez zbędnych kompromisów w smaku.Z czym jeść skyr na słodko? Poznaj prosty i szybki przepis.

Przepis na skyr na słodko z płatkami kukurydzianymi i mandarynką

Składniki:

  • 1 opakowanie skyru naturalnego,
  • 1 garść płatków kukurydzianych,
  • 1 mandarynka,
  • 3 łyżki słodziku bez kalorii np. erytrytolu.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce umieść jogurt i słodzik. Dokładnie wymieszaj, aż do połączenia.
  2. Na dnie szklanki lub słoiczka umieść płatki.
  3. Dodaj jogurt i obraną oraz podzieloną na cząstki mandarynkę. 
Skyr na słodko z płatkami Corn Flakes i mandarynką przepis
Dodaj jogurt i mandarynkę
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯