Wykwintny smak z kilku składników. Po tym daniu już nigdy nie spojrzysz na kurczaka tak samo

Smażony kurczak z serem i gruszką to dowód na to, że z zaledwie kilku składników można stworzyć danie o prawdziwie wykwintnym charakterze. Delikatna pierś z kurczaka, soczysta gruszka i kremowy ser łączą się tu w harmonijną całość, w której każdy kęs zaskakuje innym akcentem. To połączenie słodyczy owoców, wyrazistości sera i subtelnego smaku mięsa powoduje, że zwykły kurczak zamienia się w danie, o którym trudno zapomnieć.
Wyłóż wszystkie składniki na talerzWyłóż wszystkie składniki na talerz

Sekretem tej kompozycji jest kontrast smaków i konsystencji. Gruszka dodaje soczystość i naturalną słodycz, która podkreśla delikatność mięsa, a ser nadaje całości kremową gładkość i lekko słoną nutę. Możesz sięgnąć po łagodny camembert, aromatyczną gorgonzolę lub delikatną mozzarellę, a każdy wybór wniesie do potrawy inny klimat restauracyjnego smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustą

Pierś z kurczaka to źródło pełnowartościowego białka, które wspiera budowę i regenerację mięśni, a także witamin z grupy B, niezbędnych dla układu nerwowego i metabolizmu. Gruszka dostarcza błonnik, witaminę C i antyoksydanty, a ser wzbogaca danie wapniem, który wspiera zdrowie kości.

To idealna propozycja na kolację we dwoje, elegancki obiad dla gości lub po prostu sposób, by w codziennym menu wprowadzić odrobinę restauracyjnego smaku. Po spróbowaniu tego połączenia trudno będzie patrzeć na kurczaka jak na zwykły kawałek mięsa, ponieważ to danie udowadnia, że prostota może być luksusem. Jak zrobić pierś z kurczaka na patelni?

Smażony kurczak z serem i gruszką

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1 średnia gruszka,
  • 2 plastry żółtego sera
  • 1 garść sałaty,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 3 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny,
  • suszony czosnek,
  • curry,
  • chili,
  • cynamon,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce umieść sos sojowy. Dopraw do smaku szczyptą chilli, cynamonu i pieprzu. Wymieszaj.
  2. Gruszkę umyj, pokrój w ćwiartki i pozbaw gniazda nasiennego. Do miseczki włóż gruszkę i zamocz każdy kawałek w przygotowanej marynacie. Odstaw.
  3. W kolejnej miseczce umieść oliwę. Dopraw do smaku szczyptą suszonego czosnku, cynamonu i curry. Wymieszaj.
  4. Do miseczki włóż oczyszczone mięso i zamocz w przygotowanej marynacie. Odstaw.
  5. Rozgrzej patelnię (klasyczną lub grillową). Po chwili włóż gruszkę. Smaż na umiarkowanym ogniu przez około 3-5 min na każdą stronę. Pilnuj, aby nie przypalić– w razie potrzeby zmniejsz ogień.
  6. Usmażoną gruszkę zdejmij z patelni i odstaw. Patelnię oczyść, osusz (np. ręcznikiem papierowym) i ponownie rozgrzej. Po chwili włóż mięso. Smaż do prawidłowej obróbki termicznej mięsa, czyli przez około 4-8 min na każdą stronę (w zależności od grubości kawałka). 
  7. W tym czasie sałatę umyj, osusz i pokrój w paseczki, a ser zetrzyj lub drobno pokrój.
  8. Wyłącz ogień, gdy mięso nie będzie już surowe w środku (jeśli nie masz pewności to delikatnie nakrój na środku i sprawdź poziom wysmażenia) i równomiernie posyp serem.
  9. Przykryj pokrywką i zostaw do rozpuszczenia sera. Sałatę wyłóż na talerz i skrop sokiem z cytryny lub limonki. Na sałacie rozłóż mięso i gruszkę.
Smażony kurczak z serem i gruszką przepis
Na mięsie rozłóż ser
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża