Wymieszaj wieczorem te składniki. Rano poczujesz, jakby ktoś zrobił ci śniadanie marzeń
Płatki owsiane po nocnym namoczeniu stają się wyjątkowo lekkostrawne, miękkie i kremowe. Dzięki dużej zawartości błonnika i witamin z grupy B pomagają utrzymać uczucie sytości, wspierają układ nerwowy oraz korzystnie wpływają na cerę i odporność. Dodatek jabłka nie tylko nadaje całości przyjemnie słodki, naturalny smak, ale także dostarcza cenne składniki, od błonnika wspomagającego trawienie, po bor, który wspiera koncentrację i pracę mózgu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Leniwe z jagodami jak u babci! Gotowe w kilka minut
To śniadanie, które łączy wygodę z wartościami odżywczymi i smakiem domowego deseru. Raz spróbujesz i nie wrócisz do porannych kanapek. Jeśli lubisz nocne owsianki – sprawdź również przepis na nocną owsiankę kokosowo-czekoladową. Jak zrobić nocną owsiankę jabłkową?
Nocna owsianka o smaku szarlotki
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych,
- 1/2 małego jabłka,
- 1 łyżeczka nasion chia,
- 1/2 szklanki mleka 2 proc.,
- 2 łyżki słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
- cynamon,
- waniliowy aromat spożywczy,
- woda.
Sposób przygotowania:
- Z umytego i osuszonego jabłka odkrój kawałek, który zużyjesz. Obierz go ze skórki, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w drobne kawałki.
- Do miseczki lub słoiczka wsyp płatki owsiane, chia, słodzik i cynamon, dodaj plasterki jabłka, mleko, odrobinę wody i wanilii, dokładnie wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na noc.
- Owsianka po wyciągnięciu z lodówki jest gotowa do zjedzenia. Zjedz na zimno lub podgrzaną.